Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva-Gandia: oportunitats (i diners) perduts
Quan el PP va guanyar les eleccions a Gandia, a la ciutat de Xàtiva un grup de persones ho celebraren al crit de “ia, ia, ia, Gandia pedania”. Els gandians, com a bons pixavins que es miren molt el melic, no estaven assabentats d’aquesta suposada animadversió d’alguns xativins russians (que no rousseaunians). Seria perquè Gandia vol furtar els Borja a Xàtiva? Deixem-ho córrer.

Gandia és tan borgiana com Xàtiva en el viatge d’anada i tornada a Roma de la il·lustre família. Ja se sap que, en qüestions de publicitat i màrqueting, qui arriba primer guanya la partida. Mentre Gandia creixia a les darreries del segle XX amb nombroses subvencions europees per a modernitzar la ciutat, recuperava el que quedava del seu malmès nucli antic i es reinventava com a “Ciutat dels Borja” i “Ciutat dels Clàssics”, Xàtiva, mil·lenària i monumental, la que fóra segona ciutat del Regne de València, cap de Governació i capital de província de 1822 a 1823, semblava hivernar a l’espera de temps millors. A la capital de la Costera li va faltar eixe punt d’espenta, de lideratge i d’autoestima que precisa qualsevol col·lectiu per a reivindicar-se.

Des de Gandia s’intentaren diverses iniciatives per a promoure la interacció turística i cultural entre ambdues ciutats, encara que sense massa èxit. La qüestió era ben senzilla: combinar les infraestructures de la platja de Gandia i la monumentalitat de Xàtiva per a dissenyar paquets turístics que beneficiaren l’una i l’altra, especialment en temporada baixa. Ací aporte algunes proves documentals: un fullet turístic que encara es pot trobar en la web municipal de Gandia, i el llibre Per terres dels Borja, editat el 2009 pel Centre d’Estudis Alfons el Vell, on es promocionaven les visites a Xàtiva i altres ciutats borgianes com Canals o València.

Iniciatives fetes i pagades per Gandia per a complementar el turisme de sol i platja, això sí, sense comptar amb Xàtiva. Perquè l’entrebanc en les relacions ha estat sempre el mateix: el polític. Gandia governada pels socialistes (fins a 2011) i Xàtiva pel PP, han estat incapaces d’entendre’s en qüestions estratègiques bàsiques. Però, la culpa també s’ha de repartir entre el païsanatge: una bona part del sector hostaler de la platja de Gandia es resistia a donar suport a aquests projectes amb arguments molt miops i cavernaris: “Sí, home, ara promocionarem Xàtiva per a que els turistes se’n vagen allà a dinar”.

La primavera de 2010, Xàtiva va mamprendre la seua visualització borgiana amb una recreació històrica, des d’aleshores de caràcter anual. Els actes duraren dos dies, pagats per la Diputació de València que presidia el mateix alcalde, Alfonso Rus. Llàstima que en la dita recreació estigueren inclosos els Tercios de Flandes, que res tenien a vore amb els Borja (sembla que venien amb el paquet de l’empresa d’espectacles contractada per l’Ajuntament). Xàtiva va convidar les autoritats gandianes a aquest esdeveniment? Supose que no, i si ho va fer, imagine la resposta.

Eixe mateix 2010, Gandia celebrava el 500 aniversari del naixement a la ciutat de Francesc de Borja, duc de Gandia, sant jesuïta i besnet del xativí Papa Alexandre VI (Roderic de Borja). L’esdeveniment més multitudinari (i un dels més polèmics) va consistir en l’anomenat Creuer dels Borja, que a l’octubre va salpar de València cap a Roma. La foto de Santi Carreguí, publicada al diari El País, mostra l’embarcament de més d’un miler de gandians (un d’ells fent de xativí, com es veu a la imatge) en el creuer.

L’Ajuntament de Gandia va convidar les autoritats de la capital de la Costera al viatge? Supose que no, i si ho va fer, imagine la resposta.

Poc després, el 2011, des de la Cambra de Comerç de València es va encetar el projecte La Ruta de los Borja, dins del programa Shift per al turisme sostenible de les àrees costeres de la Mediterrània, finançat la Unió Europea. La ruta cultural emmarcava els espais borgians sota l’eix Xàtiva-Gandia. Què ha quedat d’aquesta iniciativa interurbana i intercomarcal? No res més que unes poques reunions i alguns papers damunt la taula dels quals, al menys, podran fer-ne ús les agències de viatge i de turisme cultural si saben traure-hi profit.

La millora de la col·laboració de Xàtiva amb les destinacions turístiques costaneres com Gandia i Cullera per a derivar la demanda cap a la Costera és una de les principals suggerències del Pla d’Espais Turístics de la Comunitat Valenciana (un altra paperassa?). El mateix pla, pel que fa a Gandia, recomana la creació de recorreguts al voltant de la família Borja, “de grans possibilitats de desenvolupament turístic i cultural”.

No serà per mancança d’estudis i de projectes que han costat molts diners públics. Ara que Gandia i Xàtiva comparteixen el mateix color ideològic als seus ajuntaments, tan difícil és posar-se en marxa amb una mica de trellat?

Comparteix

Icona de pantalla completa