Enmig de tanta grisor, Monserrate Guillén és alguna cosa més que l’alcalde verd més important de l’estat espanyol. Acostumats a tanta mediocritat, la seua dignitat política resulta inusual. Envoltat de tanta prepotència, el seu tarannà afable i distès genera empatia. A Oriola, la ciutat amb més imputats per metre quadrat, el seu discurs regeneracionista ha estat una bafarada d’aire fresc, una de les poques bones notícies que darrerament ens arriben de la política.

Monserrate té els ulls petits i un somriure gegant. És un home de poble, d’una pedania del seu poble, i els oriolans de casa bona, aquells que pertanyen a les famílies més influents de la ciutat, se’l miren amb un punt de menyspreu. Els fa l’efecte que aquest senyor de l’horta, capbussat en mil batalles veïnals i una, és un okupa de l’alcaldia.

Potser hi té a veure que Guillén, amb només tres regidors de vint-i-cinc, governe el municipi gràcies a un tripartit de què també formen part els socialistes i els liberals. O que l’any 2006, quan tothom callava, fóra l’únic a denunciar davant la fiscalia anticorrupció totes les irregularitats de què l’interventor havia informat als portaveus dels diversos grups municipals. Ningú més no ho va voler fer.

Al seu primer any i mig al capdavant de l’Ajuntament, Monserrate Guillén ha clausurat l’abocador del polèmic empresari Ángel Fenoll i ha trencat el contracte irregular de la recollida del fem de què aquest gaudia de feia dues dècades. Fenoll i el fem d’Oriola, l’origen del cas Brugal, han popularitzat la capital del Baix Segura tant com al seu dia van fer-ho els poemes de Miguel Hernández. El mateix Miguel Hernández que, segons el PP local, li deu a Oriola tot allò que fou.

Un PP que s’enerva pel recent canvi de nom de la plaça del Caudillo o de l’avinguda de José Antonio, que discrepa sobre la celebració institucional del Nou d’Octubre al bell mig de la població i que frisa per recuperar el poder de seguida, ni que siga mitjançant una moció de censura que signifique el retorn a la primera línia de la doblement imputada Mónica Lorente. Un parell de regidors liberals ja han estat expulsats pels flirtejos amb els populars, que a Oriola actuen sense complexos, conscients com són que tenen el suport de la majoria social.

De moment, Guillén es manté a l’alcaldia per la convicció de socialistes i liberals, que temps enrere també van participar del joc d’interessos ocults –o no tan ocults– teixits per Fenoll i companyia, però que ara s’han decidir a fer net. Cada dia que passa és una gran notícia, perquè aquest senyor bonhomiós i assenyat, de mirada clara i sincera, que porta el nom de la mare de Déu del seu poble, és una benedicció celestial. I això, a una capital diocesana com Oriola, no és poca cosa.

Comparteix

Icona de pantalla completa