Diari La Veu del País Valencià
Compromís: més Mercadona que no Consum?
Tot indica que la cooperativa que és Compromís –o que els caps visibles de la coalició insisteixen a dir que és– finalment no acceptarà Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) com a nou membre pels comicis del 24 de maig. El raonament ve a ser que no és del poble, o que ho és però d’aquella manera, perquè la major part de les seues terres pertanyen a un altre poble, i per tant, si vol integrar-se a una cooperativa, que ho faça allà. El ben cert és que de cooperativistes proclius a ampliar-ne el nombre i acollir-los al seu si, n’hi ha uns quants, però uns altres –que hi pesen molt– s’han estimat més d’evitar-ho.
Després de tota una vida distanciats, el Bloc i Esquerra han establert complicitats impensables fa no gaire. En el primer cas, perquè una fornada desacomplexada de fills de la línia en valencià hi ha guanyat molt de protagonisme –les primàries en són la prova–, i pel que fa als republicans, perquè han acabat assumint “l’espai valencià de decisió” com a autonòm del català, una evolució notable en la seua estratègia política.

És clar que el Compromís del 2015 no és la UPV del 1987 o el Bloc del 2007, que es quedaven a les portes de les Corts i es morien de ganes de pactar amb qui fóra. Però precisament per això, pel perfil inclusiu de què tant presumeix la coalició, que aixopluga gent de procedència molt i molt diversa, sobta la renúncia a incloure-hi Esquerra, una força nítidament nacionalista. Tant com ho puga ser el Bloc, i sens dubte, bastant més que no unes altres amb les quals Compromís va anar de bracet a les eleccions europees de l’any passat. O és que l’“estricta obediència valenciana” que proclama Compromís s’adiu a Equo, una força radicada a Madrid i amb “reserva de pluralitat” a les seues primàries, però no a ERPV?

Les veus que se n’oposen, argumenten l’excessiva radicalitat que potser comportaria per a la imatge de Compromís, els atacs furibunds que plourien per la dreta i la percepció que Esquerra, en definitiva, resta més que no la desena de milers de vots que com a molt aportaria. Càlculs electorals a banda, no resulta del tot lògic que Esquerra demane d’accedir a la candidatura –lluny dels llocs d’eixida, al terç final de la llista– amb la intenció de generar sinergies que a mitjà termini desemboquen en una confluència en forma de federació o del que siga, i que des de Compromís se’ls barre el pas, sobretot quan aquesta confluència ja ha estat possible a municipis del Baix Maestrat, la Ribera o la Safor. Curiosament, comarques on la llengua pròpia és ben viva, així com el sentiment identitari valencià, en contraposició a les zones urbanes on Compromís té dipositades moltes de les seues expectatives de creixement.

Més que Consum, que et fa cooperativista així que demanes el carnet de soci per obtenir-hi descomptes, Compromís ha actuat en relació a Esquerra com ho faria Mercadona, una empresa familiar, propietat d’uns pocs, que es mostren contraris a ampliar-ne els inversors. Aquesta actitud crida especialment l’atenció en una conjuntura històrica com l’actual, amb unes eleccions tan decisives a la vora. Unes eleccions que, en el cas valencià, no sols dibuixaran la línia que separa la casta de la renovació, sinó també, la que separa aquells que aposten indissimuladament pel País Valencià dels que ho fan amb la boca petita, més pendents dels equilibris estatals que no del valencians.

espai patrocinat per:

>

Comparteix

Icona de pantalla completa