Diari La Veu del País Valencià
Cotino, heretge de l’Església Catòlica
La seqüència dura 44 segons. Juan Cotino, al costat d’un pessebre de ceràmica, es disposa a felicitar-nos el Nadal de 2012. Tot i que el protagonista recolza amb la mà dreta en una lleixa de fusta, alguna cosa trontolla des del primer moment. “Des de les Corts Valencianas vos degisse a tots uns bons nadals”, es trabuca solemnement el president de la cambra legislativa.

L’anècdota no passaria de ser un episodi més de la llarga història d’inconsistències verbals del personatge o, com a màxim, d’una mostra de la negligència que governa algunes institucions. No oblidem que es tracta d’una situació controlada que permet múltiples intents fins a aconseguir la presa adequada. Mireu, si no, l’acurada posada en escena del missatge de cap d’any d’Alberto Fabra, els canvis de pla, les pauses i l’entonació. Si no ens ha convençut el contingut, el president de la Generalitat ha demostrat almenys que no li calia el suport tècnic i humà de Canal 9 per a editar un discurs comme il faut. Cotino i els seus assessors semblen haver perdut fins i tot la sensibilitat que et fa percebre el ridícul que es produeix quan barreges solemnitat i cutror.

>
Però el punt fort de la felicitació nadalenca de qui alguns anomenen referent de la branca democratacristiana del PP (com si això de debò existira i Cotino tinguera alguna cosa a vore amb Adenauer, De Gasperi, Ruiz Giménez o Duran i Lleida) es troba al final. “És una festa en què recordem especialment que fa més de dos mil anys va nàixer Jesucrist, eixe xiquet que se féu Déu”.

No cal ser un teòleg per a adonar-se que Cotino arrambla amb un dels dogmes principals de l’Església Catòlica, el del Misteri de l’Encarnació. El Verb es féu carn. Déu Pare, mitjançant l’Esperit Sant, es va fer home, es va encarnar mitjançant el seu fill Jesucrist. Va irrompre en la història humana. Eixe xiquet, el naixement del qual acabem de celebrar, no es féu Déu. Ja ho era. Era Déu. L’únic Déu. De fet, com tan bé sap Cotino, el rei Herodes ja s’ensumava alguna cosa quan va decretar la matança d’innocents.

De pas, Cotino, destrossa un altre dels misteris clau del catolicisme: el de la Trinitat. Si el xiquet es féu Déu al llarg de la seua vida és que hi ha almenys dos déus.

Tan herètica afirmació hauria de ser resposta per les autoritats competents, tot començant per l’arquebisbat de València i amb un pronunciament clar del Sant Ofici, l’actual Congregació per a la Doctrina de la Fe, dirigida durant tants anys amb zel exemplar per Joseph Ratzinger, No hi veig cap eximent ni atenuant possible. Ni tan sols hi cap l’al·legació d’ignorància, perquè si d’alguna cosa ha demostrat Cotino posseir uns coneixements profunds ha sigut dels negocis i propòsits de la Santa Mare Església Catòlica Apostòlica Romana. Fou el cervell que organitzà la visita de Benet XVI a València i en garantí l’èxit fins al detall de no entrebancar-la amb les molèsties causades per l’accident del metro. En la seua presa de possessió de la presidència de les Corts Valencianes va lluir una creu ben ostensible malgrat les protestes de molts diputats. La pública i notòria pertinença de Cotino a l’Opus Dei, reserva espiritual de l’ortodòxia doctrinal més aferrissada, és una altra dada més que significativa.

Una solvència tan contrastada ha de fer sospitar necessàriament que darrere de les paraules de Cotino hi ha algun punt fosc. O és un Cavall de Troia del Maligne o pot estar posseït per algun dels seus aliats. En eixe cas, caldria anar pensat en alguna mena d’exorcisme.

Ara em preocupa, en concret, la seua darrera proposta de celebrar l’aniversari de les persones el dia de la concepció. Això, si parlem de Jesús de Natzaret, implicaria avançar nou mesos el Nadal. Problemes doctrinals a banda, correríem el risc que coincidira amb la Setmana Santa i, per al meu gust, quedaria massa a prop de les Falles.

Comparteix

Icona de pantalla completa