Les enquestes han tornat a assenyalar una tendència en la intenció de vot que comença a ser inqüestionable: el PP baixa a tot arreu, inclòs el País Valencià, i el canvi polític no sembla ja una utopia ni tan sols en aquestes contrades. Evidentment, si els populars perden la majoria absoluta eterna que tenen al País Valencià, l’alternativa més viable de govern seria una coalició de les forces d’esquerra; un tripartit valencià, com si diguérem.

Les xifres també apunten a un reequilibri de forces dins de l’espectre de l’esquerra, amb un PSPV-PSOE a la baixa i la pujada de les forces fins ara minoritàries com Compromís. Ací, aquesta tendència s’accentua sobretot a València i l’àrea metropolitana, la qual cosa acostuma a afectar en la mateixa direcció a la resta del país. El cap i casal, ja sabeu…

No resulta, doncs, agosarat fer un inici d’elucubració al voltant de què passaria si aquest escenari –ara per ara, només existent en el terreny llefiscós de la política-ficció- esdevinguera una realitat. Cal començar a imaginar, si més no, el dia 1 d’un possible, hipotètic i aritmèticament plausible tripartit valencià.

L’escenari sembla evident. Vistos els antecedents, els atacs mediàtics al nou govern no es farien esperar ni vint-i-quatre hores i, a més a més, serien brutals. Farcits de ràbia, virulència i bilis. L’argumentari ni tan sols seria original: que si el catalanisme, que si no s’aclarixen ni en sa casa, que si l’amanida de sigles… L’acarnissament amb el govern de Zapatero o el mateix tripartit català en serien els exemples més propers.

La gossada mediàtica ja ha demostrat fins on pot arribar i quin és el seu poder. En el passat, l’assetjament mediàtic va destrossar polítics com Carod-Rovira i va fer tornar al poder a la gent del gust dels periodistes oficials. El tripartit valencia, com altres abans, seria el sac perpetu de la pinyata de pals dels tertulians a sou i dels editorials teledirigits. Fins i tot, és molt possible que aconseguisquen l’objectiu i, en quatre anys, o potser en menys temps, unes noves eleccions tornaren el PP al poder.

Però, siga per molt o per poc de temps, si el pressumpte tripartit valencià abandonara el món de la política possible i s’endinsara en la realitat, caldria no desaprofitar l’oportunitat. Les finestres s’haurien d’obrir de bat a bat i posar en marxa tots els ventiladors. Arribaria el temps de descobrir tot allò que vint anys de política desficaciada i pressumptament corrupta han provocat i que els valencians i les valencianes tenen dret a saber.

Seria un temps de neteja, d’higiene política. Temps de saber a qui i com s’atorgaven contractes milionaris per a engreixar els comptes a Suïssa i què s’amagava rere de les trames de Gürtel, de Brugal, de Nóos… Coneixeríem a qui va beneficiar econòmicament el repartirment dictatorial de les llicències de TDT, la política suïcida de RTVV, els grans esdeveniments…

En definitiva, passe el que passe i posant-nos en el millor dels escenaris, no tindrem cap camí de roses, ni cap catifa roja esperant a la porta. Però només per higiene social, per neteja mental i per dignitat com a poble pagaria la pena provocar-hi un daltabaix. Que tot explote, com deia l’Ovidi, pel cap o per la pota.

Comparteix

Icona de pantalla completa