Diari La Veu del País Valencià
L1, per la part que ens toca
Resulta difícil afegir alguna cosa més al que, de forma brillant, han anat escrivint els meus companys columnistes d’aquest mitjà a propòsit del trasbals que va suposar l’emissió diumenge passat del programa de La Sexta Salvados dedicat a l’accident de la Línia 1 del metro. Per això vaig pensar a tractar alguna altra qüestió, com ara la batalleta dels símbols revifada com sempre pel PP en moments d’emergència electoral. En acabant, he decidit no fer-ho i insistir jo també en l’accident.
De primeres, perquè per a hui hi ha una concentració convocada en la Plaça de la Verge per l’associació de víctimes, com cada tercer dia de mes. Aquesta té una significació especial perquè, després de l’emissió del programa, la societat valenciana ha despertat d’un somni llarguíssim: hem de suposar que milers de persones, i no les desenes habituals, acompanyaran les víctimes. Per fer costat i, també, per exigir que el poder polític i judicial actuen de nou davant els evidents indicis que ambdues investigacions, a les Corts Valencianes i als jutjats, es tancaren en fals.

He decidit no canviar de tema perquè tot el que s’escriga sobre la qüestió és poc, perquè ací va estar una de les claus de l’oblit social i institucional. Hores després del programa vaig dir a les xarxes que molts periodistes valencians havien fet la seua faena sobre l’accident i que, malgrat això, molta gent no s’havia preocupat pel tema. Potser en aquell moment -any 2006, recordem- molt abans que les xarxes socials esdevingueren una eina de propagació, va mancar la potència d’irrigació de la televisió: ja coneixem l’actitud servil i bastarda de Canal 9, al servei del partit en el poder per tapar les vergonyes. I la resta de televisions d’àmbit estatal, passat el primer moment de tractament informatiu de l’accident, l’anaren arraconant en l’escaleta dels informatius fins la dissolució final.

El tema anà esvaint-se a poc a poc. Les concentracions mensuals quasi no tenien suport ciutadà. Els remors mediàtics desaparegueren. I amb ells, l’interés fins i tot de la part de la societat que compartia la indignació. Sols la constància de les víctimes, d’un grapat de periodistes i d’algunes persones (vull ressaltar des d’ací la insistència amb què el cantautor de Torrent Pau Alabajos ens ha sacsejat tots aquestos anys) ha mantingut viva la flama i la necessitat de reparació moral.

Amb tot, ha estat Jordi Évole i el seu programa el detonant perquè reprenem la indignació i l’ànsia de justícia. Pel que es conta. I per aquell final que tan bé retracta un personatge com ara Juan Cotino, tan creient, tan beat ell, tan sinistre. Fem tard, alguna manera: la penitència per aquella farsa infame havia de ser les urnes, però els nostres conciutadans vivien en un món paral·lel on tot era bonic, brillant i sonava la borsa de les monedes. La resta -i em podeu incloure, ho dic amb mal de cor- acabàrem per tindre un record vague i llunyà, fràgil, distanciat.

Hui és un dia de reposició, de suport a les víctimes físic o moral (el meu: no podré estar a la Plaça de la Verge però vull aportar aquestes línies), tot i que ja us avance que ni 100.000 persones concentrades van a canviar la posició del PP (no, sense provocar una catarsi interna, quasi una esmena a la totalitat poc factible) ni faran que la justícia reprenga un cas ja jutjat, tot i que podria haver delictes nous i, per tant, no prescrits. Tant se val: que sàpiguen que hem despertat.

Hi havia un raó més personal per escriure l’article: persones molt estimades, entre elles la meua esposa, eren (o són) usuaris d’aquella línia. Podia haver estat, com milers més, un altre familiar o amic de víctima. Aquell desgraciat 3 de juliol del 2006, ja de vesprada, amb l’ensurt encara als budells, vaig passar amb el meu cotxe per un carrer Colom atapeït de gent carregada de borses i somriures, com si l’accident del matí no haguera tingut lloc. Un oblit premonitori. Em va impressionar moltíssim: Camps, Cotino i aquella banda infecta no eren els únics interessats en passar pàgina de seguida. Ho tenien ben fàcil, en realitat.

(sotalacreueta.blogspot.com)

Comparteix

Icona de pantalla completa