El pròxim juny tornarà a haver eleccions generals, com fa pensar el desenllaç de la comèdia que representen els quatre partits espanyols que escenifiquen el drama, mentre el govern (en funcions) de Rajoy s’ha declarat en rebel·lia i no pensa sotmetre’s al control ni als acords del Parlament resultant de l’escrutini del 20 de desembre passat. En tal cas, els votants que desafien la tòrrida i apegalosa calor estiuenca perquè han vençut la temptació d’abstenir-se o han decidit canviar d’opció o, fins i tot, perquè encara queda una part del cens que acudirà amb el morro tort al col·legi electoral, per a donar una nova oportunitat al respectiu partit o coalició de referència, ja deu saber que tornarà a votar mitjançant un sistema electoral amanyat. El de sempre, vaja. En morir-se Franco al llit i quedar inaugurada la transacció democràtica, no només vam haver de carregar amb la monarquia, el Senat i tantes altres motxilles manifestament prescindibles. El paquet també contenia el principal instrument per a perpetuar un bipartidisme que ha acabat assemblant-se als governs que s’hi succeïen per torns a l’Espanya premoderna i caciquil dels segles XIX i XX.

El País Valencià, amb el doble de la població que Castella i Lleó, sense anar més lluny, elegirà pràcticament el mateix nombre de diputats. La suma d’electors de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Aragó i la Rioja ocuparà 70 escons en el Congrés dels Diputats, mentre que Catalunya en triarà 47 amb 5,5 milions d’electors. Les dues comunitats de la Meseta -3,7 milions de votants- elegeixen 53 diputats. Segons les dades del CIS, també són les autonomies més centralistes si deixem de banda Madrid, que tampoc es queda arrere quant a espanyolisme salvatge. No és cap novetat que el sistema electoral acostuma a beneficiar els votants (i partits) més conservadors, tant per la sobrerepresentació de determinades províncies –districtes electorals, per entendre’ns-, com per l’exclusió de partits minoritaris en aquells districtes amb menys escons a triar entre les demarcacions de l’Espanya del cereal. Conseqüentment, ja sabem qui portarà avantatge en les eleccions de juny.

El sistema electoral que patim va començar a rodar quan els telèfons eren de considerable volum, de color negre i de baquelita. Encara quedaven arbres al costat de les carreteres i certament hi havia zones que patien despoblació. Ara també n’hi ha, de despoblació. Aquest ha estat el gran pretext de la desproporció del sistema quant a la conversió de vots en escons. Compensar les zones més despoblades -parlem del 1977-, com si tots els diputats (i les diputades) que triaven a Sòria, Ciudad Real, Logronyo o Albacete votaren conjuntament i de forma unànime, fidels a la demarcació per damunt de qualsevol altra consideració i amb independència de la ideologia o el partit que hi haguera darrere de la proposta. Un insult a la intel·ligència que perdura vora 40 anys.

En la comèdia dels pactes, els partits –excepció feta pel PP, al qual li va de cine mantenir-ho tot tal com està- tampoc s’han estirat molt en aquesta qüestió més enllà d’apostar per un sistema més proporcional –sense concretar-, desbloquejar les candidatures, fer llistes paritàries i poca cosa més. Per a quan caiga el mite de la prima per despoblació, ja estarà preparada l’excusa per a contenir la proporcionalitat segons què necessiten els partits instal·lats per a evitar repartir poder i augmentar la pluralitat. Aleshores arribarà l’amenaça del desgovern. Com si la pluralitat d’actors impedís la negociació i els acords programàtics més conseqüents entre blocs ideològics. Només cal mirar cap a altres latituds, que el món no s’acaba a Torrelodones. Sense acord de govern i amb la comèdia finiquitada, l’assumpte torna a ajornar-se i dependrà, arribat el cas, de la correlació de forces resultant dels nous comicis i de la voluntat de les parts. En cap cas, vist el que s’ha vist, no deixen massa espai per a l’optimisme.

De sistemes electorals proporcionals, n’hi ha un gran ventall on triar. L’elecció depèn de la qualitat democràtica de la societat, el país o el territori on s’haja d’aplicar. Al capdavall, és un dels mecanismes d’expressió de la ciutadania. Passa que a les dictadures, com a les democràcies amb despotisme, corrupció i derivats, en la cursa del poder (i de les polítiques que s’apliquen) està reservat el dret d’admissió. Per això, entre altres motius, a una part de l’electorat se li farà molt costa amunt anar a votar en la calor apegalosa de juny. Cosa que ja sabem a qui beneficia, però la paciència s’ha convertit en un bé escàs i ens trobem a una cantonada d’enviar-ho tot a fer la mà, per dir-ho en un llenguatge elegant.

Comparteix

Icona de pantalla completa