Diari La Veu del País Valencià
L’ Albufera, una galàxia a tocar de casa
Els anys dels “Planes de Desarrollo” franquistes, és a dir, el decenni dels seixanta i bona part dels setanta del segle passat, van posar a prova l’Albufera, un entorn que enguany celebra el 30 aniversari de la declaració com a parc natural. Això vesteix molt, però no necessàriament garanteix la supervivència del territori acotat. En aquest cas una vasta extensió de zona humida que, amb el pas dels segles, la pressió demogràfica, l’espoli hidrològic i l’amenaça especulativa, entre moltes altres, quasi assoleix la categoria de miracle. O de reducte literari. Com hauria novel·lat don Vicent Blasco Ibáñez, o l’enyorat Rafael Chirbes, els sacrificis de Pinedo i La Punta, davant l’assetjament i la cobdícia insaciable d’una expansió portuària, si més no inexplicada? Un altre debat, a quina classe de litoral i horta aspirem, que se’ns escamoteja –també per la nova política-, per si arribat el cas amenaça unes dotzenes de contractacions temporals i, especialment, els comptes d’explotació de les corporacions que fan negocis d’ací a Hong Kong. El despotisme, il·lustrat o a la valenciana, és despotisme i punt. Deia que en el context de la industrialització anàrquica i òrfena –per interessada- de planejament urbà del tardofranquisme, un bon matí hi va arribar a Catarroja el president de la diputació de València, el falangista i doblement blavero Ignacio Carrau Leonarte, que en glòria estiga. El jerarca va inaugurar dos barraques dins del recinte de l’escola de capacitació agrària del poble, a pocs metres de la sèquia del port.

Les dos barraques eren un homenatge a l’habitatge tradicional dels aborígens de la marjal, que tan bé retrataven “Cañas y barro”, “La barraca” i altres obres, tan evocades com ignorades pels valencians (i valencianes) de pedra picada, aldarulls a Mestalla i Te Déum a la catedral. I mentre Carrau cantava les excel·lències d’aquells arquetipus valencians en transició del feudalisme al capitalisme, desenes d’indústries abocaven els residus a les sèquies i canals que desembocaven a l’Albufera, amenaçant de convertir-la en una fossa sèptica per la via ràpida. Aquella mena de progrés va acabar amb bona part dels ullals on brollava l’aigua dolça per on navegaven tenques i samarucs, i de la que bevien i cuinaven llauradors, pescadors i motoristes que s’encarregaven de regular i assegurar els recursos hídrics necessaris, si més no per al conreu de l’arròs. Van fer falta uns quants anys de lluites –cíviques i polítiques- per a posar una mica d’ordre en aquesta mena de reserva índia, a fi que ningú disparés contra els ecologistes, i els partidaris de l’ordenació urbana i la racionalització d’activitats en el parc natural. A vegades, els caçadors d’afició tardana i gallet fàcil que disparaven sense discriminació –ni trellat- sobre qualsevol espècie amb plomes que alcés el vol, no eren, ni són, la principal amenaça.

Per cert, aquelles dos barraques i l’esplanada d’enfront acullen cada any un concurs internacional d’all i pebre. La categoria interplanetària de la competició no li lleva mèrit a un jurat que ha d’enfrontar-se, cullerot en mà, a una divisió de perols en formació d’atac. Tractant-se d’una cocció picant –la denominació del plat ho diu tot-, continua sent un miracle que, vora mig segle després, cap membre del jurat amb el paladar coent hagi estat qüestionat pel matís de pebre o d’all que ha decantat el trofeu d’un perol a un altre.

El diploma de parc natural, en fi, va mitigar els perills immediats sobre l’Albufera, però no ha posat fi a les amenaces. Tampoc a les batalles més o menys domèstiques, més o menys silencioses, que s’hi lliuren dintre les coordenades establertes en la cartografia oficial. No serà fàcil de recuperar la Punta i l’expansió portuària amenaça la configuració costanera fins al Montgó, però les dones del Palmar van guanyar el dret a pescar. I tornen a haver-hi samarucs, es poden pescar tenques i llisses. Alguns pardals, fins i tot, sobreviuen a l’excitació i la punteria dels escopeters. Les anguiles, ai, no es troben com abans i gamba només queda la de les barraques, un pasodoble immortal, amb lletra i tot, composat per un músic de Catarroja. La història també ha corregut molt de pressa per la marjal. L’Albufera és una galàxia que, tot i estar a tocar de casa, resulta bastant desconeguda per al paisanatge de la metròpoli. No sé si això és bo, però segur que comporta alguns avantatges per a la supervivència del parc.

Sobre l’Albufera han escrit figures rellevants, com ara Joan Fuster o el professor Vicenç M. Rosselló i Verger. Deu fer 30 anys que Emili Piera va publicar –en una edició oficial i, per tant, semiclandestina- “El cas de l’Albufera”. I ara torna amb una joia editorial acabada d’eixir: “La cuina de l’Albufera (i les marjals)” (Perifèric Edicions). No es deixen enganyar pel títol. Efectivament, és un llibre que parla de cuina i, juntament amb receptes i fotografies rialleres –del mateix Emili i de Luis Moreno Buj-, hi ha paisatges, plats que desperten la gana, racons amb encant i matèries sobre les quals es construeixen els somnis més suculents de la gastronomia albuferenca. Incloent postres i licors. Però ens trobem davant d’un treball que va molt més enllà de les fronteres culinàries. De l’Albufera i d’unes altres marjals, com ara el Delta de l’Ebre, amb tantes semblances i tradicions compartides.

Emili Piera, ja ho saben, és un periodista veterà amb múltiples registres a l’hora de contar el que siga. Això li atorga una solvència especial per a abordar un llibre de cultura, amb majúscula, en què trobem arrels, històries, costums i tradicions que van sorgint, juntament amb els plats, les imatges i el receptari, com qui para taula. Un compendi d’amenitat i erudició, adobat amb les pròpies experiències i una garbera de coneixements, a càrrec d’un indígena de Sueca, una espècie natural –no sé si protegida- del parc de l’Albufera. De com vam eixir vius Ferran Torrent, Piera i jo mateix d’un pato (amables correctors: era un pato) amb perdigons, obsequi d’una tirada, condimentat per l’autor, és millor que ho descobreixin entre les 180 pàgines, full amunt full avall, d’un llibre indispensable.

Comparteix

Icona de pantalla completa