En la pràctica, resulta impossible recompondre en una unitat intel·ligible els fragments d’actualitat amb què ens alimentem. Cada dia, passem a una velocitat vertiginosa sobre una llarga successió de restes de notícies i opinions que intenten captar la nostra atenció, seduir-nos, en un llampec. Malgrat l’atracció que poden despestar-ne algunes, poques vegades ens hi aturem i aprofundim, ans al contrari, ràpidament en devorem un altre bocí. Assistim sense remei a la ruïna de textos i discursos a causa de la disgregació contínua dels mateixos, alhora que intentem construir-ne un de nou amb què comprendre de manera cabal el que ocorre. Malauradament, el producte final, inconnex i efímer, ni permet una lectura adequada dels fets ni, menys encara, ofereix eines per encarar el futur.

La realitat, complexa, plena de matisos, s’esmuny entre les escletxes d’aquesta mena de titulars com l’arena entre els dits. Ansiosos per copsar-ho tot, a penes si aconseguim fer-nos amb unes quantes engrunes que ens empassem amb golafreria per matar la gana. Unes deixalles que no aporten l’energia i els complements que requereix la ment per posar en marxa reflexions profundes i de llarg abast que donen peu a propostes alternatives i viables amb les quals poder enfrontar-se a les que altres han dissenyat i en la teranyina de les quals estem enganxats.

Ja els va bé, als qui ara ens dirigeixen des de les esferes polítiques i econòmiques –i per això ho afavoreixen- aquesta fragmentació de la informació, un reflex de l’esmicolament del pensament, i que, com un joc d’espills, palesa la fragmentació del món en què vivim. Així, trencada l’opció de concebre-la d’una manera unitària, la realitat esdevé més fàcil de manipular tot intervenint a plaer sobre cada part per separat, com si no tinguera relació amb la resta, com si el problema no fóra de conjunt. Mentre les pretensions globals –ara sí- del poder porten el camí correcte, van acomplint-se, a nosaltres, els arbres, els fragments, no ens deixen veure el bosc, la totalitat.

Pensàvem –ens han fet creure durant el temps que els ha interessat- que havíem edificat unes bases sòlides i estables, ben arrelades, tot i algunes advertències –no massa- sobre els importants canvis que podien produir-se i les pèrdues socials i personals que implicarien. Tanmateix, romaníem confiats. Macbeth se sentia segur –malgrat els remordiments i indecisions pels seus crims, a diferència nostra, que no n’hem comès cap -, després que una de les profecies li anunciara que seguiria invicte si el gran bosc de Birnam no marxava contra ell, perquè presumia que això mai no succeiria: “¿qui pot fer lleva en la forest i manar els arbres que desaferren la seua rel clavada en terra?” Els adversaris, però, aprofitarien el bosc per camuflar-se amb branques i fullatge i atacar aprofitant la manca de prevenció. Quan el missatger avisa Macbeth que el bosc es mou, el moment de reaccionar ja s’ha quedat enrere: “si això que afirma és cert, no hi ha fugida possible ni demora…”

Amb tot, encara podem desenmascarar els qui amb enganys intenten convèncer-nos que no existeix escapatòria rodejant-nos amb les seues disfresses quan de fet el bosc –les estructures i les institucions democràtiques- no s’ha mogut. Són els soldats que serveixen aquests poders semiocults –insaciables- que s’han avançat. Necessitem, doncs, visions generals, integradores, que siguen capaces d’aturar –emprant plenament els instruments de la democràcia- aquestes ràtzies que donen la sensació que tot s’ha desplaçat, ens ha caigut damunt, i ens ha anul·lat, quan de fet no ha estat així, encara. Necessitem, doncs, idees innovadores amb què contrarestar aquests colps i bastir polítiques favorables a la majoria. I les necessitem amb urgència.

Comparteix

Icona de pantalla completa