El punxó que empunya la mà de manera enèrgica està a punt de clavar-se en el llenç, una altra vegada. La superfície apareix ferida pertot arreu: forats negres, de diferents dimensions, irregulars, mostren la violència de l’acció. El fotògraf ha captat l’instant just en què la punta afilada prem la tela tibant i aquesta s’enfonsa una mica abans de cedir-hi; una imatge senzilla, però d’una gran contundència alhora. L’home –el delaten els trets de l’extremitat i la mànega de la camisa- colpeja amb força a fi de vèncer la resistència del teixit, travessar-lo, penetrar el buit, la cara oculta.

Ara, en una altra fotografia, l’observem de cos sencer, d’esquenes, mentre executa -sembla el moment precís en què l’acaba de concloure-, un tall enorme, vertical, que divideix per la meitat un rectangle blanc, impol·lut. Igual de net que aquesta fenedura que, de sobte, ens deixa intuir, com abans, l’espai que s’amaga darrere i que, en modelar els llavis, tot corbant-se subtilment les vores cap endins, posa de seguida en comunicació ambdós àmbits, el nostre i el que havia de restar invisible, mut. Aquesta revelació de la seua existència convida a guaitar a fi de saber què hi ha en la foscor que hi habita, una tendència natural dels éssers humans, que sempre provem d’esbrinar el que desconeixem així que s’obri una escletxa a través de la qual mirar.


Lucio Fontana, per Ugo Mulas, 1963
Lucio Fontana (Rosario, Argentina, 1899 – Milà, 1968), l’autor, amb aquests gestos “volitius i irrevocables destrueix la ficció espacial pròpia de l’escultura i la pintura”, assenyala Gulio Carlo Argan. “I destruir una ficció significa recuperar una veritat”, continua dient l’historiador italià (L’Art Modern, 1979). Fontana comença a realitzar les obres perforades anomenades I Buchi (Els forats) a finals dels quaranta, ja instal·lat a Milà, i les titulades I Tagli (Els talls) a mitjans de la dècada següent, ambdues sèries sota el nom genèric de Concetti Spaziale (Conceptes espacials). En 1963, Ugo Mulas retrata l’acció de l’artista en un conjunt d’instantànies que intenten copsar-ne l’execució, el segon en què per a Fontana –el qual emprava aquesta frase de l’assaig Professió de fe del filòsof de Leibniz per explicar-ho- “la llum apareix com a través d’una fenedura enmig de les tenebres”.

Aquesta actitud que pretenia crear mitjançant l’esquinçament dels suports artístics tradicionals -convençut que amb el trencament de l’espai fictici que els és inherent es podia aprehendre millor la realitat, una mena de “gest cognoscitiu, diguem-ne que conscientment intel·lectual”, en paraules d’Argan-, possibilitava desfer l’artifici sense renunciar a l’art. Un camí que donava pas a l’opció de destruir per assolir quelcom nou, lliure de lligams i convencionalismes. No serà lúnic, altres artistes també en faran ús d’aquesta idea amb la voluntat de qüestionar les fronteres d’allò acceptat. Joan Miró, en els anys setanta, duu a terme una acció que s’inscriu en aquesta línia amb les Teles cremades: pintures que una vegada acabades crema parcialment, produint grans obertures, en un acte de protesta per l’excessiva mercantilització del món de l’art; una agressió que al mateix temps desvela múltiples possibilitats expressives.


Joan Miró, “Tela cremada I”, 1973
Fóra bo que, tot i que ho férem de manera metafòrica, de tant en tant tallàrem, foradàrem, burxàrem, les nítides i engalipadores pantalles que ens assetgen de seguit per tal d’esventrar-les i escorcollar-ne els budells. Sota l’asèpsia de les superfícies, trobaríem la podridura més infecta, la porqueria que bocen amb aparença de versemblança cada dia, a tota hora. Per raons higièniques, si més no, caldria que vérem la veritat que se’ns nega, la negror existent a l’altre costat del bastidor, i una vegada coneguda obrar en conseqüència.

Comparteix

Icona de pantalla completa