Cada any, en començar el mes de maig, el meu record es trasllada a Castelló, per la festa, el primer diumenge, de la Mare de Déu del Lledó.

Diu un refrany valencià, que “qui no té la vespra no té la festa!”. Per això enguany, la festa de la patrona de Castelló ha tingut una vespra assenyalada, amb dos actes importants i estretament relacionats: ahir dissabte, en la missa de les famílies, Juanjo Enrique-Tarancon, nebot del cardenal de Borriana, regalà una de les mitres del cardenal Tarancon, al Museu de la Basílica del Lledó. I el mateix dia, el prior de la basílica, mossèn Josep Miquel Francès, beneí una pintura del papa Joan XXIII.

El gest noble i generós de Juanjo d’ofrenar una mitra del cardenal, ens parla de la devoció de Tarancon a Santa Maria, la mare de Jesús, que a Castelló de la Plana té el nom tan entranyable de Mare de Déu del Lledó. Per això, el cardenal Tarancon, arquebisbe de Madrid i president de la CEE, en la seua visita a la basílica del Lledó el 10 d’agost de 1977, escrivia: “Lledó és el centre espiritual de Castelló. La Mare de Déu centra la devoció i l’amor de tots els cristians castellonencs. Demane a la Mare de Déu del Lledó, que protegisca sempre els fills de Castelló i consolide la seua fe i el seu patriotisme. Amb la meua benedicció afectuosa. Enrique cardenal Tarancon”. Vull ressaltar en el text de Tarancon, el seu desig perquè la Mare de Déu del Lledó consolide en els castellonencs, la fe i el patriotisme!!

Per la seua part, amb la pintura del papa Roncalli que es va beneir ahir, es vol remarcar la relació del papa bo amb la Basílica de la Mare de Déu del Lledó, ja que va ser Joan XXIII el qui, el 1963, ara fa 50 anys, aprovà els textos de l’ofici i la missa pròpia per a la festa del Lledó. La relació del papa de la pau amb Castelló ve de 1960, ja que també va ser Joan XXIII, el qui en aquell any creà la nova diòcesi de Sogorb-Castelló. A més, va ser Joan XXIII qui va nomenar Tarancon, membre de la comissió dels bisbes que preparaven el Concili Vaticà II.

Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, “Maria amb la seua santedat de vida i amb la seua fidelitat a la Bona Nova evangèlica predicada pel seu fill, és l’honor del poble cristià, perquè ningú com ella s’ha identificat tant amb Jesucrist i s’ha donat tant íntegrament a Déu”. Per tot això, són molts els pobles i viles, com Castelló de la Plana, que li han dedicat santuaris, capelles, ermites i altars i que indiquen, com diu el P. Josep Mª Soler, “la seua presència espiritual en la geografia cristiana”. Ho veiem al Lledó i també a Peníscola, amb la Mare de Déu de l’Ermitana, a Morella, amb la Vallivana, a Catí amb la Mare de Déu de l’Avellà, a Sorita, amb la Balma o a Vinaròs amb la Mare de Déu da la Misericòrdia. I també al Puig de Santa Maria, a Agres, a Alcoi i la Mare de Déu dels Lliris, a l’Alcúdia i la Mare de Déu de l’Oreto, a Elx i la Mare de Déu de l’Assumpció, a Picanya i la Mare de Déu de Montserrat o a Benissa i la Puríssima Xiqueta.

La festa de la Mare de Déu del Lledó ens ompli d’esperança i ens ajuda a fer del moment present, una ocasió per a viure una fe més gran i una caritat més fervent. I també per a ser sol·lícits amb les necessitats dels qui més sofreixen.

En la festa de la patrona de Castelló, és el moment d’invocar-la, com canten els Goigs de la Mare de Déu del Lledó, “Protegiu els nostres camps,/ beneïu la nostra terra,/ aparteu d’ací la guerra,/ la fam, la pesta i els llamps;/ tot treball honrat i bo,/ troba en Vós sa protectora./ Del poble de Castelló,/ sigau llum i auxiliadora./ De l’amor nostre, Senyora!/ Mare de Déu del Lledó”.

Que Santa Maria, la mare de Jesús i mare de l’Església, en la seua advocació del Lledó, siga per a tots els castellonencs llum i guia en el camí de la fe. I que ella que va ser fidel al pla de Déu, ens ajude en la nostra vida mentre la invoquem amb els Goigs: “Beneïu nostra alegria,/ consoleu nostra tristor,/ i sempre del vostre amor,/ ompliu-nos, Verge Maria!”.

I que la Mare de Déu del Lledó augmente en tots els valencians el nostre patriotisme, com demanava el cardenal Tarancon!!

Monjo de Montserrat

Comparteix

Icona de pantalla completa