Diari La Veu del País Valencià
‘El Govern Valencià mai ha negat la unitat de la llengua’
Per més paradoxal que puga semblar, aquesta frase és de l’antiga presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i exdiputada del PP en 1995 i 2011.

En una entrevista al diari Avui, el 25 de juny de 2008, la Sra. Ascensió Figueres assegurava que ‘el Govern Valencià mai ha negat la unitat de la llengua’.

Si això ho deia la qui fa uns anys era Presidenta de l’AVL i diputada al Congrés, ¿per què no ha obert la boca quan el seu partit està negant el que ella afirmava?

És evident que el PP juga constantment amb el tema de la llengua. i ho fa per traure vots!! El PP mai no ha cregut en la normalització lingüística, ni molt menys en una campanya d’immersió de la llengua! Al contrari: el PP ha atacat aquells que defenen la nostra llengua, com l’Escola Valenciana o ACPV! De fet, el PP només utilitza la llengua com a argument electoral!!

Mon pare em va ensenyar moltes coses!! Em va ensenyat sobretot a ser un home de paraula! A no anar canviant de parer constantment. A saber raonar una postura i a apostar sempre per la veritat. I a defendre-la davant la mentida i la manipulació! A mantindre allò que crec que és veritat. I a tindre dignitat!!

El PP valencià ni té paraula, ni sap raonar una postura. El PP substitueix la raó per les vísceres. La veritat per la manipulació. La dignitat per l’electoralisme!

Si la Sra. Ascensió Figueres creu, com va assegurar, que el Govern Valencià mai no ha negat la unitat de la llengua, ¿per què calla ara? Per què no és capaç de mantindre i de dir públicament allò que, públicament va afirmar el 2008? Per què no diu que els Srs. Fabra, Castellano, Bellver i tota la resta de dirigents del PP, no fan sinó enganyar la gent? Per què no desemmascara tota la mentida d’aquells que s’omplin la boca defenent “las señas de identidad”, quan en realitat no fan sinó exterminar el valencià? O no és prou clara la postura del PP, quan vol eliminar 152 aules de valencià a l’escola pública?

La gent que va canviant de parer, és una gent de la qual no ens podem fiar gens!! I com que el PP és un partit que diu blanc, a allò que abans havia dit negre, no ens hem podem fiar!

Extracte de l’entrevista al diari Avui del 25 de juny de 2008

Entrevista: Ascensió Figueres presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) des de la seva creació i exdiputada del PP al Parlament valencià

Ascensió Figueres (Nules, 1962), llicenciada en filologia espanyola, exdiputada del PP al Parlament valencià i subsecretària d’Educació, és al capdavant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per designació del PP, des de la seva creació el 2001. Fa dos anys va revalidar el càrrec de presidenta amb el suport d’alguns dels acadèmics nomenats pel PSPV-PSOE com ara part dels procedents de la universitat.

Per què l’Acadèmia sempre recorre a eufemismes i evita utilitzar l’expressió unitat de la llengua o la denominació de català, donant peu a diverses interpretacions?
El terme llengua compartida és molt clar. Hem sigut tan clars com havíem de ser i no devem ni volem renunciar al nom de valencià. Per referir-se a la llengua en l’exterior volem arribar a acords perquè tots els noms que rep estiguen presents. Compartida vol dir que les nostres modalitats són tan bones com les d’altres llocs, que no acceptem un estàndard imposat. Podem acceptar un estàndard debatut entre tots i acordat, no eixa noció que hi ha un estàndard de fora que és el bo i que nosaltres parlem un dialecte que és com dir una llengua mal parlada. A València el diccionari Alcover-Moll és una referència i no el discuteix ningú perquè es diu “català, valencià, balear”.

El govern valencià, del seu color polític, no és tan clar com vostè ho està sent ara. Sempre s’ha negat a reconèixer la unitat de la llengua.
Tampoc ha dit el contrari, que no existís aquesta unitat.

Per què ho silencia i ho evita aleshores?
Perquè és un tema conflictiu i ací ells tenen clar que es parla valencià i que el que volem és reivindicar el valencià i és el que com a govern ha de fer… Llegir mes

Comparteix

Icona de pantalla completa