Diari La Veu del País Valencià
Els països del tallamar, per Josep Miquel Bausset
L’any passat, Joan-Carles Martí i Casanova, nascut a Marsella el 1958, va traure una excel·lent novel·la, “Els països del tallamar”, on els personatges d’aquest text ens permeten viatjar per l’espai i pel temps, a la recerca de la perfecció.

Joan-Carles Martí, fill d’un elxà i d’una oriolana ha viscut a Marsella i a Sydney, fins que va arribar a Elx el 20 de desembre de 1972. Llicenciat en traducció i interpretació, té estudis d’occità, italià, portuguès, alemany i és també diplomat universitari en turisme. Professor nocturn de català per a adults, Joan-Carles Martí és un activista per la llengua. ha estat president fundacional de l’associació per la Llengua i director d’El Tempir. És a més, membre del Consell assessor de la revista Llengua Nacional, de Barcelona.

La novel·la Els països del tallamar, la primera de Joan-Carles Martí, evoca la tradició aborigen australiana, que va crear el món en els temps del somni. Ací trobem un emigrant valencià que es mou per l’espai i el temps.

Amb un lirisme primigeni”, com ha estat qualificat el text, el lector aprèn els detalls íntims d’una família valenciana dispersa, enduta per la necessitat i destrossada per la tragèdia.

A més d’Els països del tallamar, Joan-Carles Martí i Casanova ha publicat també La transmissió de la Llengua Catalana al País Valencià (2003), L’ús interpersonal del català entre el professorat d’Elx-Vinalopó i de l’Alacantí el curs 2008-2009 (2010) i Des del rovellet de l’ou d’Elx (2011).

La novel·la, Els països del tallamar, que recomane, ha estat presentada ja, entre d’altres llocs, a València, Santa Pola, Alacant, Monòver, Barcelona, Girona, Perpinyà i Crevillent.

Com ha dit Rafael Castellanos, Joan-Carles Martí és un valencià que es caracteritza pel “seu activisme a favor de la llengua” i pel seu “compromís cívic, que s’ha convertit en un compromís polític, amb opcions valencianistes i catalanistes”. I és que Martí, “un erudit amb una capacitat de treball immensa”, ha estat i és, un home caracteritzat per “la fidelitat i la generositat”.

Joan-Carles Martí i Casanova, finalista al Premi Martí Gasull de Defensa de la Llengua Catalana, és un “homenot” compromès amb la nostra llengua i la nostra cultura, i per això un dia abans de la concessió d’aquest Premi, Joan-Carles Martí afirmava: “Faré apostolat pel català tota la vida”. Com un bon patriota!!!

De ben segur que el llibre, Els països del tallamar, ens ajudarà a entrar en la intimitat de Joan-Carles Martí i en la seua extraordinària capacitat de comunicació!

Comparteix

Icona de pantalla completa