Diari La Veu del País Valencià
El Regne Unit, el Brexit i el dret a decidir
Tant des del PP i des de Ciudadanos com també des del PSOE, els dirigents d’aquests partits s’han cansat de repetir que el dret a decidir per part de Catalunya no existeix. I per això diuen que si la majoria de catalans opta per fer un referèndum, aquest plebiscit no tindria cap valor, ja que només el conjunt dels ciutadans de l’Estat podrien decidir el futur de Catalunya. Cosa que no ha passat ni en els referèndums del Quebec ni en el d’Escòcia. Ni tampoc en el Brexit de fa uns dies. Perquè, i això ho haurien de recordar els Srs. Rajoy, Sánchez i Rivera, ha estat el conjunt dels ciutadans del Regne Unit de la Gran Bretanya, i ells sols, i no la totalitat dels europeus, els qui han decidit deixar de formar part de la Unió Europea.

Ni el Sr. Rajoy ni tampoc els Srs. Sánchez i Rivera han pogut votar en una consulta en la qual només han participat els britànics. No tots els europeus. Una consulta on els ciutadans del Regne Unit (i només ells) han decidit deixar la Unió Europea. I si això és vàlid a la Gran Bretanya, perquè no ho hauria de ser en una consulta a Catalunya perquè els seus ciutadans, i només ells, pogueren decidir lliurement el seu futur.

Misteris de la política o grandesa de la democràcia a Europa, a excepció de l’Estat Espanyol, on els Srs. Rajoy, Sánchez i Rivera no accepten que es puga votar en llibertat. Després que no vagen donant lliçons de democràcia, veient com neguen als catalans el que sí que és reconegut al Regne Unit.

Per altra part, els dirigents del PSOE, del PP i de Ciudadanos haurien de recordar que el Regne Unit de la Gran Bretanya té quatre seleccions de futbol: l’anglesa, la de Gal·les, la d’Escòcia i la d’Irlanda del Nord. Un bon exemple per als Srs. Rajoy, Sánchez i Rivera de respecte a la diversitat de cultures i a les nacions.

Finalment, és una vergonya que el qui va ser President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, (juntament amb la vicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau) siga jutjat per un delicte “tan greu” com permetre votar a la ciutadania. És indignant que els qui afavoreixen la democràcia, la llibertat i la participació ciutadana, siguen acusats de desobediència i de prevaricació!

Comparteix

Icona de pantalla completa