Aquest és el títol de l’obra de Didín Puig i de Josep Parra, amb il·lustracions de Pau Àlvarez, que ha publicat Edicions 96 i que m’estic llegint. Amb el subtítol de: “Dels dinosaures de Morella a les salines de Torrevella”, Didín Puig i Josep Parra fan un repàs, des del setembre a l’agost següent, de la història del País Valencià des de les poesies i els costums, les tradicions, les cançons i els refranys que formen part de la nostra manera de ser. Aquest llibre, summament interessant, fa un recorregut pels pobles del País Valencià, del nord al sud i de ponent a llevant, per conèixer- los més i per endinsar-nos en els costums, la gastronomia, els escriptors i les escriptores i les cançons populars dels valencians.

Amb pròleg d’Emili Piera, Didín Puig i Josep Parra dediquen aquest llibre a “Josep Lluís Bausset i Ciscar, al darrer maulet, a l’home subterrani, al mestre dels mestres, exemple que hauria de ser per a qualsevol alumne”.

El primer capítol, corresponent al mes de setembre, comença amb poemes de Vicent Andrés Estellés i de Teodor Llorente, amb els gelats i els torons de Xixona i amb viles com Sogorb i Castellfabib, Cocentaina i Agres, Torrevella, Sant Mateu i Albalat dels Tarongers, Beneixida, Tales i Borriana. També se’ns presenta la dansa de la Muixeranga, el dia 8, la cançó de l’U de Tàrbena i l’Albufera, la Serra de Mariola, l’arròs amb fesols i naps i la Gramàtica Valenciana de Carles Salvador.


Didín amb mon pare
En el segon capítol, dedicat a l’octubre, visitem les viles de Biar i Gandia, i el Sant Duc, Sant Francesc de Borja, Alcoi i Albaida, El Puig i la Mocadorà i la comarca de la Foia de Castalla. També es fa menció de Ferrer Pastor, Carme Miquel i Miquel Servet.

El novembre està dedicat a Santa Pola i la Serra d’Aitana, Oriola i Penàgila, Xàtiva, Benimodo i la festa de Santa Cecília, Sueca i Joan Fuster, el botànic Cavanilles i Enric Valor i un poema de’Enric Duran i Tortajada.

El desembre ens parla de l’Alcúdia, Paterna i Manises, Ontinyent i el cant dels Angelets, la Llotja de València, el Tribunal de les Aigües, Santa Llúcia, el Cant de la Sibil·la, les Nadales i la carta als Reis. També fa menció de l’escriptora Carmelina Sànchez Cutillas, de la compositora Matilde Salvador, del professor Manuel Sanchis Guarner i d’un poema de Joan Maragall.

El gener ens presenta els dolços tan característic del temps de Nadal, com el massapà i la casca, els Reis d’Orient, Sant Antoni i Sant Vicent de la Roqueta i del poema la Balanguera deJoan Alcover, a més de la Pilota de Vaqueta, de Blasco Ibáñez i de Castelló de la Ribera i del monestir de Santa Maria de la Valldigna.

El llibre de Didín Puig i de Josep Parra
Al mes de febrer trobem Fuenterrobles i el Racó d’Ademús, l’orxata, les carnestoltes i l’alfàbega, els rius valencians, Arnau de Vilanova, les Gaiates i la romeria de les Canyes de Castelló a l’ermita de la Magdalena.

El març és el mes de la palma d’Elx, el diumenge de Rams, el dia de la dona i Isabel de Villena, les falles, Pasqua i l’inici de la primavera.

A l’abril hi ha el monestir de Sant Jeroni de Cotalba i la festa de Sant Vicent Ferrer, l’aniversari de la proclamació de la República, Sant Jordi, moros i cristians, els tarongers, el grup Al Tall i la Batalla d’Almansa.

Maig comença amb la festa del Treball, els Pelegrins de les Useres, la figura de Gandhi, els dinosaures de Morella, el Micalet i la cartoixa de Vall de Crist.

El juny és el mes de la sega i del Corpus, amb les Roques, els gegants, els cirialots, la dansa de la Moma, els arquets i els cavallets de la processó, les Fogueres d’Alacant, els refranys, Tirant lo Blanc i Tabarca.


Didín Puig i Josep Parra, autors del llibre
El mes de juliol ens presenta les ciutats de Peníscola, Requena, Carlet, Bunyol, la Torre de les Maçanes, Almenara i Ares del Maestrat, i el Penyagolosa i el compositor Joaquim Rodrigo. I també la Canal de Navarrès, el P. Lluís Fullana, que va ser un dels signants de les Normes de Castelló i la Murta.

L’agost, l’últim dels mesos d’aquest llibre tan entranyable, fa un repàs de els viles de Llíria i Vilafamés i també de la dansa dels Porrots de Silla, la Dama d’Elx, el santuari de la Cova Santa i de les festes del Misteri d’Elx i Sant Josep de Calasanç.

Aquesta obra de Didín Puig i de Josep Parra, amb 275 pàgines, és, com diu Emili Piera en el pròleg d’aquest llibre, un repàs que contempla “el pas de les hores i els dies, els rellotges i els calendaris, el santoral i les cançons populars, les endevinalles i els refranys”. Aquesta obra, que convide a llegir, és una mirada al passat de la nostra història i de les nostres tradicions, per així estimar el nostre present i mirar amb esperança el nostre futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa