I tu què en saps?


Aquest és el títol de l’obra de Didín Puig i de Josep Parra, amb il·lustracions de Pau Àlvarez, que ha publicat Edicions 96 i que m’estic llegint. Amb el subtítol de: “Dels dinosaures de Morella a les salines de Torrevella”, Didín Puig i Josep Parra fan un repàs, des del setembre a l’agost següent, de la història del País Valencià des de les poesies i els costums, les tradicions, les cançons i els refranys que formen part de la nostra manera de ser. Aquest llibre, summament interessant, fa un recorregut pels pobles del País Valencià, del nord al sud i de ponent a llevant, per conèixer- los més i per endinsar-nos en els costums, la gastronomia, els escriptors i les escriptores i les cançons populars dels valencians.  

Amb pròleg d’Emili Piera, Didín Puig i Josep Parra dediquen aquest llibre a “Josep Lluís Bausset i Ciscar, al darrer maulet, a l’home subterrani, al mestre dels mestres, exemple que hauria de ser per a qualsevol alumne”.

El primer capítol, corresponent al mes de setembre, comença amb poemes de Vicent Andrés Estellés i de Teodor Llorente, amb els gelats i els torons de Xixona i amb viles com Sogorb i Castellfabib, Cocentaina i Agres, Torrevella, Sant Mateu i Albalat dels Tarongers, Beneixida, Tales i Borriana. També se’ns presenta la dansa de la Muixeranga, el dia 8, la cançó de l’U de Tàrbena i l’Albufera, la Serra de Mariola, l’arròs amb fesols i naps i la Gramàtica Valenciana de Carles Salvador.
 

Didín amb mon pare

En el segon capítol, dedicat a l’octubre, visitem les viles de Biar i Gandia, i el Sant Duc, Sant Francesc de Borja, Alcoi i Albaida, El Puig i la Mocadorà i la comarca de la Foia de Castalla. També es fa menció de Ferrer Pastor, Carme Miquel i Miquel Servet.

El novembre està dedicat a Santa Pola i la Serra d’Aitana, Oriola i Penàgila, Xàtiva, Benimodo i la festa de Santa Cecília, Sueca i Joan Fuster, el botànic Cavanilles i Enric Valor i un poema de’Enric Duran i Tortajada.    
    
El desembre ens parla de l’Alcúdia, Paterna i Manises, Ontinyent i el cant dels Angelets, la Llotja de València, el Tribunal de les Aigües, Santa Llúcia, el Cant de la Sibil·la, les Nadales i la carta als Reis. També fa menció de l’escriptora Carmelina Sànchez Cutillas, de la compositora Matilde Salvador, del professor Manuel Sanchis Guarner i d’un poema de Joan Maragall.

El gener ens presenta els dolços tan característic del temps de Nadal, com el massapà i la casca, els Reis d’Orient, Sant Antoni i Sant Vicent de la Roqueta i del poema la Balanguera deJoan Alcover, a més de la Pilota de Vaqueta, de Blasco Ibáñez i de Castelló de la Ribera i del monestir de Santa Maria de la Valldigna.
 

El llibre de Didín Puig i de Josep Parra

Al mes de febrer trobem Fuenterrobles i el Racó d’Ademús, l’orxata, les carnestoltes i l’alfàbega, els rius valencians, Arnau de Vilanova, les Gaiates i la romeria de les Canyes de Castelló a l’ermita de la Magdalena.

El març és el mes de la palma d’Elx, el diumenge de Rams, el dia de la dona i Isabel de Villena, les falles, Pasqua i l’inici de la primavera.

A l’abril hi ha el monestir de Sant Jeroni de Cotalba i la festa de Sant Vicent Ferrer, l’aniversari de la proclamació de la República, Sant Jordi, moros i cristians, els tarongers, el grup Al Tall i la Batalla d’Almansa.

Maig comença amb la festa del Treball, els Pelegrins de les Useres, la figura de Gandhi, els dinosaures de Morella, el Micalet i la cartoixa de Vall de Crist.

El juny és el mes de la sega i del Corpus, amb les Roques, els gegants, els cirialots, la dansa de la Moma, els arquets i els cavallets de la processó, les Fogueres d’Alacant, els refranys, Tirant lo Blanc i Tabarca.
 

Didín Puig i Josep Parra, autors del llibre

El mes de juliol ens presenta les ciutats de Peníscola, Requena, Carlet, Bunyol, la Torre de les Maçanes, Almenara i Ares del Maestrat, i el Penyagolosa i el compositor Joaquim Rodrigo. I també la Canal de Navarrès, el P. Lluís Fullana, que va ser un dels signants de les Normes de Castelló i la Murta.

L’agost, l’últim dels mesos d’aquest llibre tan entranyable, fa un repàs de els viles de Llíria i Vilafamés i també de la dansa dels Porrots de Silla, la Dama d’Elx, el santuari de la Cova Santa i de les festes del Misteri d’Elx i Sant Josep de Calasanç.

Aquesta obra de Didín Puig i de Josep Parra, amb 275 pàgines, és, com diu Emili Piera en el pròleg d’aquest llibre, un repàs que contempla “el pas de les hores i els dies, els rellotges i els calendaris, el santoral i les cançons populars, les endevinalles i els refranys”. Aquesta obra, que convide a llegir, és una mirada al passat de la nostra història i de les nostres tradicions, per així estimar el nostre present i mirar amb esperança el nostre futur.   

Comentaris

María Rosa Diranzo Alfarb
1.

En la passada fira del llibre de València, vaig estar en la presentació d'aquest llibre deliciós. Un repàs amè i didàctic per les nostres terres, costums, persones destacades... i dedicat al mestre de mestres, Josep Lluís Bausset, el meu estimat mestre. Bravo Didín i Josep! i gràcies.

  • 2
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat