Diari La Veu del País Valencià
L’ajuntament, la parròquia de Xeraco i l’IBI
No conec ni l’alcalde ni la regidora de Xeraco ni tampoc el capellà d’aquesta vila de la Safor, tot i que tinc bons amics en aquest poble, com Toni Martí o Salva Torres, o els esposos Amada i Paco, que passen llargues temporades a la platja de Xeraco. I és que fa uns dies, com informava LEVANTE el passat dia 3, l’ajuntament de Xeraco ha estat notícia per la qüestió de l’IBI que no paga l’Església. Per aquest motiu, l’equip de govern de Xeraco, format per Compromís, PSOE i Acord Ciutadà, va decidir retirar la subvenció de l’ajuntament a la parròquia, per un import de 1500 euros, per compensar així el que hauria de pagar la parròquia per l’IBI i no ho fa.

És curiós que sempre que es parla de l’IBI que no paga l’Església, només es fa referència a l’Església i no a cap de les altres entitats que tampoc paguen l’IBI. Cal recordar que la llei de fundacions eximeix d’aquest impost la majoria d’entitats sense ànim de lucre. Per això no paguen l’IBI ni els edificis i ni els monuments històrics, ni les fundacions de sindicats o de partits, ni la Creu Roja, ni la SGAE, ni els jaciments arqueològics. Tampoc no paguen l’IBI els immobles propietat de l’Estat, les Comunitats Autònomes o els ajuntament relacionats amb la seguretat ciutadana, els serveis educatius o penitenciaris. I encara, tampoc no paguen l’IBI ni les ambaixades, ni els consolats, ni els terrenys ocupats per les línies de ferrocarrils, així com les estacions o els magatzems de Renfe.

No sé si a Xeraco hi ha una secció local de la Creu Roja, però en cas que n’hi haguera, ¿l’Ajuntament hauria tingut la indecència de no concedir una subvenció a aquesta entitat benèfica que tant fa per les persones, malgrat que no paga l’IBI? Estic segur que la Creu Roja hauria rebut una ajuda per part de l’ajuntament, amb tota la raó del món. ¿I per què eixa diferència pel que fa a la parròquia? Només per posar una dada a tindre en compte: la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid hauria de pagar 31300 euros, que no paga. Per altra part, només el 4’9% dels edificis que estan exempts de pagar l’IBI són de l’Església. De l’altre 95’1% restant, ¿com és que ningú no piula ni se’n recorda per denunciar els qui, a més de l’Església, tampoc no paguen l’IBI?.

Cal recordar a més, que sense la dimensió social de l’Església, el Govern de la Generalitat (i el de l’Estat) es vorien col·lapsats, ja que des de les parròquies es fa una tasca assistencial molt important a favor dels immigrants, de les famílies que viuen en precarietat o dels xiquets més desafavorits. També cal recordar encara, que quan la gent té problemes econòmics per l’atur o per una altra qüestió, no va a la seu dels partits polítics o dels sindicats, ni tampoc als clubs de futbol o d’escacs. Els qui ho passen malament van prioritàriament a les parròquies, que és on reben ajuda per mitjà de Càritas. I també, evidentment als bancs d’aliments o a la Creu Roja.

Crec que l’ajuntament de Xeraco no ha actuat amb imparcialitat, i molt menys encara amb generositat, en retirar una subvenció a la parròquia, pel fet que no paga l’IBI. Per això em sembla que la decisió de l’equip de govern de Xeraco ha estat un efectisme rudimentari i de curtedat de mires. En tot cas, si el PSOE està per cobrar l’IBI a l’Església ¿per què no va regular aquesta situació els anys que va governar l’Estat i amb majoria absoluta negociant amb l’Esgésia?

Es evident que l’ajuntament de Xeraco no hauria fet el mateix en el cas d’una subvenció a la Creu Roja. I això és ser molt poc objectiu i molt poc imparcial.

Que l’Església hauria de pagar l’IBI? Per què no? Però també aquelles altres institucions que no el paguen i que ningú no els ho retreu, com sí que fan amb l’Església.

Comparteix

Icona de pantalla completa