Diari La Veu del País Valencià
Somiem per ‘L’home del capell de palla’
El model no és nou però, això no li trau mèrit, ni molt menys qualitat. De fet, premeditat o no, el grup de cambra, el reduït i intimista, és un encert absolut. A l’Europa d’entreguerres, donada la situació de crisi que afectava totes les vessants, la música i els implicats en oferir-la, ja van optar pel grup reduït. Val a dir: pocs i ben avinguts. Les conjuntures ho propiciaren, aleshores altra crisi, va fer pensar en l’optimització de recursos. Pocs a l’escenari, però amb un nou compromís: l’evolució estètica i l’accessibilitat al fet musical de totes les classes socials. Aleshores la música, diguem-ho, era una eina contra les classe, ben bé contra l’elit.

Enrere havia quedat, encara cuejava però, el gegantisme orquestral, les grans produccions, els grans teatres, la parafernàlia i exigència classista de les manifestacions musicals del romanticisme. Altrament, els nous temps estaven marcats per les circumstàncies postbèl·liques i al poble, ferit i esgotat, li calia música nascuda de la base.

Peces breus, de pocs executants i brillantment ideades, creades i executades. Això aconseguia qualitat, reduir les despeses per muntar concerts i fer-la accessible. Però, en cap cas l’accessibilitat és sinònim de mancança qualitativa. El públic responia, i tant!, ja que la música naixia dels conveïns, dels iguals. Seguien havent-hi deïtats, allò que ara alguns titllen de casta, però la democratització de la música feia pressió a la contra.

Ací, ens havien muntat en les darreres dècades una ‘belle époque’ tardo-romàntica, la qual encara alguns esperen revifar i mantindre; el ‘revival’ del ‘revival’. Un ‘star system’ —meravellosa definició de Calaforra—, que espera que açò, l’univers musical valencià, no canvie mai, amb les seues famílies, els seus deixebles i les seues subvencions i projectes per afinitat política; gent ‘belle-époquista’ que tant li fa les advertències que arriben de tot arreu sobre l’estat de salut de la música, i a més la clàssica; viuen en un tardo-romanticisme continu. Mostra d’això és el qüestionat Teatre de les arts, exemple de grandiloqüència arquitectònica i de gegantines propostes musicals. Tanmateix no només és la visualització de l’obra faraònica allò que palesa la susdita ‘belle époque’, sinó que només cal mirar-se les programacions, les obres musicals que s’ofereixen, per adonar-se’n que els encarregats de decidir què sonarà, tan els fa la ubicació, mentre tinguen bona dosi de gegantisme orquestral a base de repetitives obres romàntiques, mal interpretades (per esgotament de l’intèrpret), d’obres considerades ‘hits’, ‘singles’ o clàssics de la humanitat. Si ja es va fer el Disc d’or per als marcians, per tal de demostrar el nivell que havia aconseguit la humanitat artísticament, deixem-ho estar que divague per l’univers.

El missatge, la dissertació musical i ideològica, a base de músiques que palesen l’esperit d’èpoques colonials, aristocràtiques i d’antiga soca, manté l’elit, el classisme i les diferències socials a base de repetir l’argument que els uneix, la música dels clàssics morts convertides en obres museístiques, i el museu conté i manté la proposta, artística i sociològica d’un temps, només cal quedar-se ancorat a la sala del teu pintor favorit. Amb l’assistència al concert, a escoltar els clàssics, la percepció de classe privilegiada es referma, s’autoalimenta. No li negarem la qualitat, —Déu em guard— però fa temps que se’n reclamen canvis pel mal que s’hi fa al col·lectiu. Ningú negarà la qualitat escultòrica del Guerrer de Moixent però si ens quedàrem contemplant i reconeixent la mostra ibèrica, mai no hauríem conegut l’obra del recentment traspassat algemesinenc Leonardo Borràs. Tothom hi reconeix Ausiàs March però ningú renuncia a Estellés,…, i tants i tants exemples d’acceptació de la contemporaneïtat. L’evolució i l’avantguarda, que no està tampoc renyida amb la revisió de la tradició.
Però, la capital sempre serà la neuràlgia que afecta els perifèrics comarcals. I ella mateixa actua de provinciana i segueix la programació que s’ofereix al centre del classisme, serà per allò d’antuvi: que no se n’hagen d’anar a Madrid per escoltar Rossini, Donizetti,…, Verdi i Puccini. Tant que agrada el verisme, i són incapaços d’aprendre res del context paral·lel on naix, perquè s’hi queden en la superficialitat, en la litúrgia d’anar-hi, en la melodia de la grossa, i poca cosa més.

Per sort, encara que crec que és una conseqüència premeditada i que tard o d’hora ha (o havia) d’arribar, des de les comarques hi ha qui treballa despert, vivaç i sempre té quelcom a dir, no sé si conscient o no d’aquest tarannà musical provincià, conscient o no dels antecedents, si més no m’hi he trobat amb un espectacle de les sensacions, amb un ventall artístic tan bigarrat, contrastat i alhora compensat, que juga amb les percepcions.

Per l’any 2012, a recer d’una causa justa, naix un espectacle solidari de mans de la dolçainera i guitarrista Cristina Martí, qui prompte acomboià un reduït grup d’artistes per tal de dur endavant el projecte. Cristina Martí a la dolçaina, Àlex Velázquez al piano, Amadeu Vives animador plàstic amb arena i Maria Josep Escrivà, l’escriptora que dóna nom i forma al text que forma L’home del capell de palla, van crear un espectacle per fer somiar un públic concret, aleshores el de Pedreguer.

L’espectacle que ja compta amb dos anys de tarannà per pobles de comarques acumulant elogis, ha mamprés envergadura. Justament fa uns dies, aquell espectacle intimista ha esdevingut en la concreció i naixement d’un grup definit: Onades, format actualment per Cristina Martí i Xavier Richart (compositors de les peces ‘ex professo’ i dolçainers), Àlex Velázquez (pianista), Amadeu Vives (animador plàstic amb arena) i Maria Josep Escrivà (autora del text i narradora); tots ells han establert un espectacle ambiciós artísticament, que manté els contrastos entre les parts, però alhora hi juga amb les connexions plàstiques, sonores i sensorials del text, assolint un espectacle que ofereix tendresa, subtilesa, arravatament sonor, plasticitat i dinàmica il·lustrativa, arrel, tradició i modernitat,…, és un espectacle hipersensorial que colpeix la capacitat de percepció humana, amb un tarannà universal que defuig de l’enquadrament folklòric (i la subjugació regionalista), falca la qual solen adjudicar impúdicament els detractors de tota aquella manifestació artística que no siga art de grans teatres de capital, ampul·loses catifes roges i músiques amb procediments de clàssics morts.

L’home del capell de palla, és el títol d’un conte creat per Maria Josep Escrivà que dóna nom a tot l’espectacle establert hui en dues parts.

>
La primera part pot contemplar-se com un concert per a dues dolçaines amb piano on es poden escoltar arranjaments i obres originals per aquesta formació, amb explicacions i interacció amb el públic abans de passar a les interpretacions. Aquesta pren vida i es deslliura del jou del faristol, els músics interactuen corporalment i dialoguen amb les mirades, els gestos, els cossos que fan música, teatralitzen l’acció. Les músiques de la primera part tenen connexions i interactuen amb altres elements que veurem a la segona part. Ací podrem escoltar: Les noces del Manyà (preludi per a dues dolçaines i piano) de José R. Pascual Vilaplana, Contigo en la distancia (versió del bolero) del cantautor cubà César Portillo, Cant de l’enyor (arranjament ‘ex profeso’ on introdueixen temes del Misteri d’Elx) de lluís Llach, el Bolero de l’Alcúdia amb la participació de dansaires però amb una performació no museística de la recreació tradicional, La Muixeranga d’Algemesí (una nova versió ‘ex profeso’), Pepe Tono (versió particular on introdueixen diversos temes tradicionals de la Marina), i tanca la primera part una particular versió de la música tendra, sensual i arravatada de My Way (que no és de F. Sinatra, és una cançó popular francesa).

La segona part representa la posada en escena del conte. Amb una estructura entre l’òpera de cambra amb rapsode i els models de narració amb música L’home del capell de palla pren vida, passant dels somnis a l’escenari. L’obra es narra, alhora que els músics intercalen les músiques que reforcen els sentiments que descriu el text, les accions, els misteris de l’amor, les sorpreses de la poesia. L’animació amb arena, projectada sobre l’escenari, juga una doble vessant, una il·lustrativa, a mode de vinyetes explicatives però per altra, li atorga temporalitat, vivacitat, presència, ajudant que el temps es perceba, siga vivencial.

Amadeu Vives treballant en l’espectacle “L’home del capell de palla”.
La música que recau en composicions creades per a l’ocasió, de vegades incidentals d’altres principals, i una versió personalitzada de la cançó popular Mareta, de vegades les músiques tenen una flaire jazzística, altres, més tradicional, tot per a dues dolçaines i piano, que ajuden a reforçar les emocions del text.

Crec que és un espectacle molt interessant, on han sabut combinar, amb un grup reduït, elements tradicionals com les dolçaines, que alhora vinculen, junt amb la llengua (però això ara ja no hauria de ser destacat, sinó un fet indestriable) l’espectacle a la terra, però també creen contrastos entre la sonoritat vigorosa dels instruments de doble canya, amb la subtilesa i tendresa, quasi intimista, encisadora del text, un piano que juga la doble vessant, simbòlica (de la música embolcallant, la tradició clàssica europea) alhora sonora, harmònicament imprescindible, l’animació plàstica amb arena també té una importància cabdal, d’una banda il·lustra el text, l’aproxima, li dóna més intel·ligibilitat i comprensió, però també hi juga un paper visual importantíssim, a més el fet d’ésser projectat, i insufla una tendència multimèdia, posant l’espectacle a l’avantguarda del temps.

Ara per ara els podrem veure a l’Auditori de Teulada, el 8 de novembre, i a Alacant el 5 de desembre.

Esperem, que l’home del capell de palla s’aparega en el somni, dels qui decideixen quina cultura ens cal i quina no, que els enamore, els faça aprendre poesies, els faça entendre que no podem esperar un juny. Ell resta a l’espera, nosaltres, no podem esperar més, ens calen espectacles seriosos, des de les comarques al país, per al poble, com aquest.

Comparteix

Icona de pantalla completa