Diari La Veu del País Valencià
Brassurround 2015: festival a ca Maians
Oliva ja va estar refugi —forçós— de Maians. Amb quaranta-un anys, el bon home il·lustrat en veure com les Espanyes borbòniques estaven més per passar comptes, —encara hi són—, que per trobar solucions racionals, el ja aleshores exbibliotecari regi, publicaria abans de convertir-se en el Solitari d’Oliva el seu Epistolarum libris ex (1732), l’Orador Cristiano (1733), però, tal vegada allò que acabaria per vessar la paciència seria la Carta-Dedicatoria al ministre Patiño, que com bé és sabut, no va obtindre resposta al pla de renovació acadèmica i cultural. Tornà a casa, a Oliva, per estudiar i per trobar, qui sap, si l’origen del germen; quin havia estat el pecat, que el pare acompanyés l’arxiduc fins a Barcelona o que ell, volgués impulsar la raó? Apaivagats —o no— tots aquells “hombres mas corrompidos de todas las categorias sociales…” i prèviament sentenciar el feble oblit de Minyana per no referir la pèrdua del dret foral valencià, en 1752 faria publicar als Països Baixos la crònica “De bello rústico valentino”. Però, què volia Maians d’Oliva? Els erudits indiquen que la cosa era més bé la placidesa quotidiana: la llunyania de la cort, poder treballar en pau i gaudir de la bonança mediterrània. Tot i que ja sabem que cardenals i maldecaps no li van faltar en el seu quefer d’oliver.

Ara, passats els anys per l’Oliva natal de Gregori Maians, amb altres disciplines tan necessitades avui també de raó, retornen per segon any consecutiu els Spanish Brass Luur Metalls per posar en marxa el Brassuround 2015, que començarà el proper divendres 27 fins diumenge 1 de març. El festival repeteix els formats que tan bons èxits els està atorgant, tant als organitzadors i els alumnes beneficiaris, com per al públic, el qual, sense necessàriament saber sonar un metall, pot gaudir dels diversos concerts organitzats, d’exposicions d’instruments i, per què no, d’una històrica vila valenciana, tan política, assagística, poemàtica i historiogràfica, que es fa justícia amb l’esforç per acollir i assolir un festival de música amb aquest tarannà. Art bell i disciplina artística, també ben present en la perllongada profunditat de l’existència d’Oliva com a nucli humà.

Pel que fa al planter de professors, cal afegir que alguns noms repeteixen estada i s’amplia l’oferta de classes i formats; comptaran —els alumnes— a més de les sapiències i folgada experiència cambrística dels cinc membres del quintet de metalls resident (SBLM), amb els trompetistes francesos Thierry Caens i Pierre Badel, qui ja va ser-hi l’edició anterior, i els trompetistes valencians Luís González, qui també repeteix, Juanjo Serna (SBLM) i Carlos Benetó (SBLM). Pel que fa a les trompes comptaran amb el trompista francès Jean Pincemin i Manolo Pérez (SBLM). Les classes de trombó serà cosa del trombonista francès Michel Becquet i els valencians Carlos Gil, qui també va ser-hi l’edició 2014, i Inda Bonet (SBLM). També el bombardí, com a novetat aquesta edició 2015, tindrà la seua presència amb el virtuós internacional i muisc-showman anglès Steve Mead, tot un personatge performatiu que no deixarà indiferent ningú. Per últim, hi seran el tubista asturià Pablo Manuel Fernández i el valencià Sergio Finca (SBLM), a més de la master class que oferirà el tubista lleonès Óscar Abella.

Pel que fa als concerts, repartits durant els tres dies i amb horaris matinals i vespertins, el festival comptarà amb els habituals —congruentment— ensembles de metalls invitats, amb participació de solistes: els professors, alhora del festival. Començant divendres al vespre (20:00h), amb el que potser el plat sonor diferent, i sense dubte, un dels més esperats i saborosos auditivament, on podrem gaudir, i els ho recomane encaridament, d’Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet, qui portaran a l’escenari un dels darrers treballs, com és habitual en la fàbrica de crear talents establerta a Sant Andreu (Barcelona) “Joan Chamorro presenta Rita Payés”. Si fa uns anys ens sorprenia amb la presentació, seguint una mena d’apadrinament i guia musical, de la saxofonista, trompetista i cantant Andrea Motis, la qual ja és un atractiu que no ens podem perdre, ara és l’hora de la trombonista i cantant Rita Payés. Coctelera de múltiples friccions vocals, amb un matalàs jazzístic ben premeditat, treballat de bop, bebop, swing i els clàssics del persuasiu jazz, elles, la profunditat del gust i una desimboltura interpretativa en jovenetes músics que no té límits.

Dissabte (a les 13:15h) tindrà lloc el concert de l’Ensemble de Metalls de la Primitiva de Rafelbunyol comptant com a solistes el trompetista de Silla Luís González i el Quintet de Metalls Al Vent coorganitzadors del festival. Al vespre (20:00h), serà el torn dels residents i músics convidats que han col·laborat al llarg dels vint-i-cinc anys de trajectòria, fita que continuen celebrant, retrobant-se al voltant de l’Spanish Brass Ensemble i actuant com a solistes Thierry Caens (trompeta), Michel Becquet (trombó) i Jean Pincemin (trombó).
>
Diumenge (a les 13:15h) naixerà un nou conjunt, l’Spanish Tuba Quartet (Eduardo Nogueroles, Pablo Fernández, Óscar Abella i Sergio Finca) i al vespre (20:00h) conclourà el festival amb el concert organitzat amb la Banda Associació Artístico-Musical d’Oliva, on actuaran com a solistes el quintet Spanish Brass Luur Metalls i el virtuós, que de segur delectarà el públic amb els seus malabarismes tècnics i escenificacions musicoteatrals, el bombardinista Steven Mead. Tots ells estaran dirigits pel director titular de l’AAMO, l’ontinyentí Saül Gómez Soler.

“…Continuem vius!. I tal vegada amb millors ambients…”, afirmen en la web del festival els SBLM. Centelles i Vilaraguts o missatges subliminals a banda i contraprogramacions al marge, tant els ensembles organitzadors, com l’administració local d’Oliva han muntat un bon festival de metalls que compta amb l’experiència i una folgada trajectòria cambrística, aspecte interpretatiu i qualitatiu que sovint s’oblida. Amb un ambient mediterrani i la saó cultural que altres, anteriorment, deixaren a la vila de Maians. Ara toca assolir la fita, i plantejar-se d’ara endavant, incorporar al festival aspectes com la nova creació de composicions originals.

“Gaudiu-lo”. Animeu-vos. Embolcalleu-vos de brass.

Comparteix

Icona de pantalla completa