‘Umbría Street’, tàndem sonorós per a iniciàtics i exigents

24 setembre 2015 01:00h
Umbría St. Josep Lluís Galiana saxofons soprano, tenor i baríton amb Avelino Saavedra pandero, bols tibetans, arròs i objectes. Cilestis, 2015. Pedralba (els Serrans) 1CD. TT: 46:35

No em canse de repetir(-me) que la improvisació lliure és una medecina contra el constrenyiment cerebral. Un exercici d’anada i de tornada, un procés creatiu on creador i oient han de ser-hi actius, perquè és això i ara, no hi ha un abans i un després. És un ‘carpe diem’ artístic tan saborós i apetible com les enyorades ‘Peta Zeta’ explosives dins la boca. Una feina brutal per a qui crea i una activitat fascinant per a qui ho rep.

A Umbría St, un carrer de Pedralba, el tàndem format per Josep Lluís Galiana i Avelino Saavedra han fet novament aquest exercici tan complex que és crear amb materials sonors i a veure què passa. En el què passa, rau la raó de ser d’aquesta música, on cal conduir el discurs, seleccionar els elements, ordenar-los, anticipar-se, respondre als estímuls, l’escolta com a mecanisme artístic, musicalitzar el silenci i, sobretot, donar-li una intencionalitat. Després, la intencionalitat podrà adjectivar-se com a artística.

El tàndem no és novell. Es coneixen, interactuen i flueix el discurs. Ja ho havien fet en el darrer Transitions, i en altres contextos posant música, amb mecanismes (processos) creatius similars, al documental Nanuk l’esquimal o L’home amb càmera. Tot i poder ser o semblar contradictori, com el mateix Galiana escriu “l’improvisador lliure canvia contínuament de grup i de músics per no caure en allò previsible” (Quartet de la deriva; obrapropia, 2012), però, el tàndem sonorós presenta en aquest Umbría St improvisacions ben diferenciades, hàbilment introdueixen en el col·lectiu nous timbres amb nous objectes, instruments i recursos sonors que els ha fet reinventar-se, reciclar-se, redescobrir-se.

Galiana i Saavedra recorren, rere una idea descriptiva motivadora, la natura de diferents indrets de Pedralba (els títols hi fan referència) diversos discursos musicals, des d’allò íntim, seductor i místic amb Caña Enza, l’incert, fluctuant i fantasmagòric Cerrito Royo amb unes sonoritats sensitives, gens estrambòtiques ni maniàtiques del soroll, que les fan òptimes per a iniciàtics oients, material d’accés introductori per a aquells reaccionaris desconsolats per l’art contemporani, poden introduir-se en aquesta música a través d’aquestes improvisacions contemplatives.


El Zambuch que comença recordant textures sonores de Cerrito Royo, amb els bols tibetans ajudant de matalàs primigeni, propicien improvisacions més frenètiques, amb un soprano punyent, exòtic, tot plegat El Zambuch es troba com a eix entre la mística i el frenesí de la natura. El Jaucar, vivaç, amb certa dosi de caïmisme sobre el tempo, devorador de pulsació amb sonoritats dures i escurçades, agressives, amb una multiplicitat de timbres (diferents timbres de saxo: baríton i tenor) Saavedra i Galiana frenètics, evolució... Igualment d’exigent trobem la tenebrosa i agònica Cantalobos i Llano Blay amb l’inici cibernètic i incert, molt exigent per a l’oient, ja que d’alguna manera recapitula tot el discurs del disc.

Escriu Galiana en els crèdits del CD que “Umbría St suposa el rencontre amb el silenci i la brisa que mou les ànimes amagades darrere de cada arbre, matoll, pedra o corrent d’aigua”. Aquest tàndem fa música amb un feeling palpitant i descriuen una Umbría Street imaginària, personal o col·lectiva, amb un discurs enfilat perfectament, amb simbiosis i contagi. Molta continuïtat i cura en els efectes sonors, els timbres multiplicats amb escreix, són idonis per a la recreació sonora-imaginària. La diversitat que aporten Galiana i Saavedra és tan versemblant com les imatges que l’oïdor iniciàtic o exigent podrà descobrir quan li preste l’atenció que es mereix aquest treball. El frenesí, l’escorcoll espiritual de la natura, un desgavell redimit o desbocat, permet la hipnosi del so pel so, en continu diàleg entre aquest reinventat tàndem sonorós.

Si volen adquirir aquest treball poden fer-ho ací: Cilestis Expert Networking o Josep Lluís Galiana.


 
next