Diari La Veu del País Valencià
Seran les eleccions de la veu valenciana a Madrid?
A les nou del matí s’obriran els col·legis electorals al País Valencià i a tot l’Estat. Aquestes eleccions, de ben segur marcaran la fi del bipartidisme que ha governat Espanya durant els últims anys.

Un dels interrogants més important és si PP i C’s sumaran una majoria absoluta al Congrés dels Diputats, malgrat que Rivera ha afirmat que no pactaria amb Rajoy (encara que divendres digué que no ho descarta), i una altra qüestió serà probablement la disputa del segon lloc en els comicis entre PSOE, Podemos i C’s.

Però en aquestes eleccions ‘nadalenques’, el que més importa per als valencians és el resultat al nostre País, és a dir: Podrà Compromís-Podem ‘assaltar el cel’ i destronar el PP després de més de 20 anys? Podrà resistir el PSOE l’envit de Compromís-Podemos? Com castigarà el poble valencià la corrupció dels governs del PP al País Valencià i la de ‘Luis, sé fuerte’ a L’Estat espanyol? Sobreviurà Esquerra Unida i mantindrà Ricardo Sixto com a diputat després de la campanya ‘herica que han fet? Quins resultats obtindrà Ara-País Valencià-ERPV?

Els diputats valencians del PP ja sabem què faran a Madrid: obeir les directrius de Mariano Rajoy i amagar-se a l’hemicicle de la carrera de San Jerónimo.

Què faran els diputats del PSPV? Els valencians esperen que els socialistes valencians juguen un paper primordial per defensar els interessos valencians i no fer com els del PP: sempre mirant a Madrid. Però es podria donar aquest cas plantejat per la candidatura Compromís-Podem al Congrés per Alacant, que s’ha mostrat “encantada” amb la possibilitat de reeditar a Madrid el Pacte del Botànic “o del Museu del Prado” ja que, segons han assenyalat, la coalició serveix per a “exportar el model de canvi” iniciat al País Valencià després de les eleccions autonòmiques del passat 24 de maig.

I sobre Ciudadanos, res a dir, tots saben el que faran…, doncs pactar amb Rajoy.

De totes formes, el debat més important està en el fet que si Compromís-Podem podrà conformar el grup valencià en el Congrés, cosa que han venut a l’electorat durant els últims 15 dies, però que el mateix Joan Baldoví, en una entrevista en La Veu, matisava i deia que si no és possible, els diputats de Compromís aniran al Grup Mixt, cosa que va repetir en la darrera setmana a una conferència al Fòrum Europa. Per altra banda, la candidata de Podemos, Àngela Ballester matisava Baldoví i afirmava que si no es puguera aconseguir un grup propi, “formarien un subgrup dins de Podemos”, objectiu també molt difícil.

Les fonts consultades per La Veu veuen molt difícil que la Mesa del Congrés puga acceptar aquest grup valencià propi pel reglament, cosa que seria fantàstic per als nostres interessos, i més encara si PP i C’s aconsegueixen la majoria absoluta.

Enric Bataller, candidat de Compromís (Iniciativa), en una entrevista també en La Veu afirmava: “Estic convençut que n’obtindrem molts més de les cinc diputades i diputats requerits, i ultrapassarem amplament el mínim exigit del 15% del vot emès a cadascuna de les circumscripcions valencianes. Per tant, no ha d’haver cap impediment per conformar un grup propi”.

El poble valencià parlarà hui. Des de La Veu apostem per la conformació del grup valencià propi o la reedició de Pacte del Botànic i incloure a EUPV: ‘la veu dels valencians’ a Madrid seria un fita històrica. Aquesta nit, a partir de les huit, serà la resposta. Després de Nadal, els seients del Congrés tindran un nou color.

Director de La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa