Diari La Veu del País Valencià
23.2: el malson de Compromís
Mai tres números, 23.2, havien causat tant de maldecap, negociació i tensió per a la coalició Compromís-Podem-ÉsEl Moment. I és que el 23.2 és l’article del reglament del Congrés dels Diputats que ‘impedeix’, segons el PP, PSOE i C’s que la coalició valenciana puga tenir un grup parlamentari propi.

Aquest article del reglament diu el següent:

23.2.”En ningún caso pueden constituir Grupo Parlamentario separado Diputados que pertenezcan a un mismo partido. Tampoco podrán formar Grupo Parlamentario separado los Diputados que, al tiempo de las elecciones, pertenecieran a formaciones políticas que no se hayan enfrentado ante el electorado.”

Açò ho sabia tot el món, sense excepcions, perquè en cap moment se’ns passa pel cap que no se sabia abans del pacte Compromís-Podem-És el Moment.

Segons juristes i els tres partits de la ‘gran coalició’ aquest article ‘no es pot interpretar’, i tal com deia anit en la Sexta Noche Rafael Simancas, les confluències de Podemos “no poden tindre quatre grups parlamentaris” amb la qual cosa ratificava les paraules de Pedro Sánchez en aquest sentit.

Però clar, en política tot és negociable i si Pedro Sánchez vol fer un govern de progrés no hi haurà més remei que acceptar els grups parlamentaris, encara que hi ha un gran obstacle: la conformació de la Mesa del Congrés negociada amb premeditació per part del PSOE amb PP i C’s perquè Patxi López fóra president del Congrés. Com deien en l’últim editorial de La Veu “la voluntat política d’una Mesa del Congrés formada majoritàriament pels unionistes extrems del PP, PSOE i C’s no serà una altra que la de negar qualsevol tipus de representació a qualsevol possibilitat que desprenga un mínim de flaire nacionalista no espanyol”.

El cap de llista de Compromís Joan Baldoví va aquests dies de bòlit negociant i intentant que la coalició valenciana tinga grup parlamentari; apuraran fins a l’últim minut, dimarts a la nit, i si no els diputats de Compromís anirien al grup Mixt. Per altra banda, està oberta la possibilitat de formar grup amb IU.

Divendres Baldoví feia aquesta reflexió: “Des dels grups majoritaris ens diuen que tots hem d’anar al grup parlamentari de Podemos, però jo no sóc de Podemos, si no podem sumar els nostres vots, per què ens diuen que som el mateix?”.

El que està clar és que el malson per a Compromís pareix no acabar mai i més després d’haver obtingut uns excel·lents resultats electorals.

Dimecres el desenllaç… Maleït 23.2

Comparteix

Icona de pantalla completa