Joseph Losey

La propera edició del festival internacional de cinema de San Sebastián, l’únic de classe A –com Berlín, Cannes, Venecia, Locarno, etc.- del territori espanyol, anuncia per a setembre (22 al 30) una completa retrospectiva centrada en un cineasta excepcional, Joseph Losey. L’any passat, aquesta retrospectiva, amb llibre inclòs, estava dedicada ni més ni menys que a Jacques Becker i no era difícil trobar persones distingidíssimes entre els espectadors. Tant l’una com l’altra justifiquen amb sobres el viatge a Donostia. En acabant, la retrospectiva passa per Madrid, pel cinema Doré, però -evidentment- no és el mateix.

Losey va nàixer als Estats Units en 1909 i va morir a Londres en 1984. Havia començat la seua carrera en el teatre i de la mà de Bertold Brecht, un altre mestre. Va patir a finals dels anys quaranta la persecució maccarthista (llegiu MacCarthy contra Hollywood, de Romá Gubern, un xicotet gran llibre) i a principis dels anys cinquanta es va exiliar a Europa, dirigint diversos films amb pseudònim. En la seua extensa filmografia hi ha diverses obres mestres, molts films imprescindibles i algunes obres menors però gens menyspreables. Tota la seua trajectòria compta amb destacables títols: als Estats Units, on va debutar amb la paràbola The boy with green air/ El chico de los cabellos verdes, és responsable de films com The law less, The Prowler, M, Thebignight, mentre que a Anglaterra, a més de El tigre dormido, posseeix diverses col·laboracions amb el dramaturg Harold Pinter i amb films que mereixen tota consideració: The criminal, Eva, Blind date, The servant, Accident, King and Country, etc. És el cineasta que millor aborda el còmic en la seua traslació a la pantalla (Modesty Blaise, amb Mònica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Clive Revill, Harry Andrews, Scilla Gabel, Rossella Falk, Alexander Knox…) i va obtindre la Palma d’Or a Cannes en 1971 amb Thego-between, de nou amb la col·laboració en el guió de Harold Pinter.

Ens va proporcionar, a més, films com Galileo, The assassination of Trosky, Ceremonia secreta, Mister Klein, Don Giovanni, House of dolls, Las rutas del sur, La truite, Steaming/Vapors (film pòstum), etc. Uns van arribar amb certa puntualitat –“naturalment”doblats- i uns altres van ser objecte d’estrena en sales d’art i assaig, especials, cinema-clubs o televisió. Un d’ells, per exemple, va aconseguir la seua estrena després d’anys del passi televisiu, en VO subtitulada, procedent de la seua etapa americana i escrit per Hugo Butler. Només amb la filmografia de Losey un arriba a conéixer els grans noms de la literatura, l’òpera, el còmic, el guió, o el cinema, si tenim en compte els actors i actrius amb qui va desenrotllar la seua carrera. Una retrospectiva, doncs, sense pèrdua.


 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat