Diari La Veu del País Valencià
Qui dia passa, any empeny – 15 de juny
Amb algunes lleugeres diferències, l’any 1977 va ser tan mogudet com enguany, al nostre territori, encara que jo no ho vaig notar gaire, perquè estava fent la mili. Va ser l’any de la massacre d’Atocha, dels atemptats a Tres i Quatre o de la manifestació del 16 de gener, la més gran que recorda la nostra història. La Setmana Santa d’aquell any convuls, els hereus directes del general Franco decidiren legalitzar el Partit Comunista i l’almirall Pita da Veiga, que era el cap de la marina, ens va amenaçar amb una resposta armada, poques bromes. La majoria dels mariners que servíem la pàtria, per obligació, en Vigo, érem valencians, catalans, bascos i algun gallec i cap de nosaltres no estava disposat a eixir al carrer amb un fusell per a disparar contra la nostra gent. Si de cas, hauríem disparat en una altra direcció… Però la sang no va arribar al riu i, tal dia com avui del 1977, es van celebrar les primeres eleccions generals de la democràcia, deien ells que restaurada.

El dia 15 de juny de 1977 era dimecres, perquè aleshores es podia votar un dia de faena. El guanyador d’aquelles eleccions va ser Adolfo Suárez, a qui diuen que havia designat el rei perquè li inspirava confiança i a qui els ultraliberals han canonitzat perquè es veu que ell asoletes va acabar amb les recialles del franquisme i deixà la democràcia com una patena. Per aquell temps, els mitjans de comunicació ja havien començat a confondre, interessadament, els partits amb els seus líders. La UCD (Unión de Centro Democrático) ni era un partit ni era res, llevat d’una associació o confraria que només tenia un article en els estatuts: continuar manant –i mamant– al preu que fóra i assegurar-se que no hi hauria ruptura, sinó “transició”. La resta del programa, si és que en tenien algun, era mantenir-ho tot “atado y bien atado”, com els ho havia deixat el seu caudillo. I a fe que ho aconseguiren. Al País Valencià, per exemple, guanyaren la batalla de València perquè silenciaren amb amenaces i actes terroristes totes les veus discrepants i si no es reinstal·laren de seguida en el poder, sí que van saber ocupar llocs decisius en les administracions, les entitats financeres, els mitjans de comunicació i moltes de les companyies que s’afanyaren a privatitzar.

El senyor Attard, un Francesc de Paula Burguera una miqueta despistat, l’infaust Monsonís o Ximo Muñoz Peirats, eren alguns dels diputats valencians de la difunta UCD. Per l’esquerra, hi havia socialistes històrics com Garcia Miralles, el Sord, Albiñana o Jaume Castells; més a l’esquerra, teníem Emèrit Bono i Pilar Brabo, comunistes; el PSPV d’Alfons Cucó es va quedar fora de l’hemicicle, amb uns trenta mil vots, i els carlins valencians no arribaren als tres mil.

Foren les eleccions de la “libertad sin ira” i, a partir d’aquell dia, vam perdre per a sempre l’esperança de canviar les estructures que havíem heretat del franquisme, com ara les diputacions, l’apel·latiu insultant de Levante, la facilitat per a prevaricar, la submissió a la jerarquia catòlica o la monarquia.

Per aquell temps, quan els valencians eixíem al carrer, ordíem pactes o ens queixàvem, hi havia, ja, dos eslògans que ens separaven clarament. Els uns deien: “¡Amnistia y libertad!” i els altres: “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia!”.

Heu descobert les diferències?

Comparteix

Icona de pantalla completa