Qui dia passa, any empeny - 13 de febrer

Demà, les joieries, les floristeries, els grans magatzems i fins i tot algunes botigues de tota la vida commemoraran Sant Valentí, patró dels estafadors, els mals pagadors i els usuaris de targetes black, segons la nostra religiositat popular, però encarregat dels assumptes dels enamorats i les enamorades, segons els mercats.
 
L’única relació entre sant Valentí i l’amor, en la nostra cultura, és que la tradició assegura que, en aquesta època de l’any, quan ja allarga el dia i, en general, han passat els rigors més durs de l’hivern, els teuladins i alguns altres pardalets menuts fan els nius i comencen a festejar. Però ara, gràcies a la globalització i a l’estúpida moda de les mascotes exòtiques, fins i tot els teuladins estan en perill, per no dir res de les botigues, que han començat a convertir-se en “tendes”, com si formaren part d’una reserva índia.
 
Els sants que porten, al cel valencià, el negociat de l’amor o, si volen vostés, del festeig, són sant Jordi, sant Joan i sant Dionís, un dels pocs sants eròtics de la cort celestial. Però la tradició nòrdica de sant Valentí ha arrelat tant en la nostra societat ansiosa d’excuses per consumir, que els hotels, els restaurants, les joieries, les floristeries, les botigues de roba i les d’aparells tecnològics, les perfumeries i tots els altres establiments relacionats amb el “romanticisme” neoliberal, fa ja dies que ens recorden l’efemèride i la necessitat de quedar bé amb les nostres parelles, conjugals o no. Les llibreries, on venen llibres que també es poden regalar, no solen entrar en la llista.
 
La pressió que han de suportar els enamorats i les enamorades durant la primera quinzena de febrer és tan intensa que el portal de “relacions” Ashley Madison, aquell que va difondre, sense voler, els noms de milers dels seus clients, fa anys que proposa, tal dia com hui, vespra del “Dia dels Enamorats”, la celebració del “Dia dels Amants”.
 
Segons les estadístiques dels mercats, que són tan fiables com les enquestes preelectorals, els hotels, pensions i cases de barrets que es dediquen a llogar habitacions per hores, sense fer preguntes, fan la millor caixa de l’any tal dia com hui. Els i les amants no volen perdre l’oportunitat de quedar bé amb les seues parelles “legítimes”, consuetudinàries, en una data tan assenyalada com la de demà. Però com que no volen perdre, tampoc, la relació clandestina que els alegra la vida, els ajuda a trencar la rutina, els proporciona aventures i els alimenta l’ego, abans de celebrar amb la parella pública i habitual una festa obligada, amb un sopar romàntic, un intercanvi ritual de regals i un altre intercanvi, igualment ritual, de fluids orgànics, els adúlters i les adúlteres volen quedar bé amb les seues parelles esporàdiques i solen fer-ho hui perquè la feina feta no porta destorb.
 
Diuen els experts que els i les amants es gasten més diners amb les parelles adúlteres que en les reconegudes socialment i això deu ser perquè, en el mercat dels sentiments, la culpa es valora més que la rutina. De manera que, si són vostés dels que celebraran demà la festa consumista dels enamorats, no obliden que, tal dia com hui, també és possible que hi haja algú que espera el seu regal, que ben bé podria ser un llibre, perquè mai no és tard per afegir un o una amant a la nostra llista de culpes.


 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat