Hi hagué un temps en què els valencians van tenir el nostre Charlie Hebdo: la revista La Traca –”Semanari pa la chent de tro”– el tiratge de la qual durant la II República és comparable al que va assolir Interviu al postfranquisme. Ben mirat, La Traca va ser un precedent de la premsa de masses en una època d’alts índexs d’analfabetisme i domini de l’església, poca broma! Com si diguérem, premsa de masses abans de l’adveniment de la societat de masses. Un exemple pioner també de lluita contra les espirals del silenci aplicades a la dissidència de pensament, obra i opinió.

I això no obstant, l’existència de La Traca ha estat ben bé un secret en la nostra memòria històrica. El silenci de la por instaurat pel franquisme s’ha allargat vora quaranta anys després de la mort del dictador a causa d’una transició sense reparació de cap mena per a les víctimes del colp militar i les seues obres. Llevat d’algun reducte acadèmic o erudit –com el de l’impagable Rafael Solaz– i la història oral a cau d’orella practicada a moltes llars, el nom de La Traca no diu res a la majoria dels nostres conciutadans, els il·lustrats inclosos.

>
Gràcies a la Universitat de València (UV), els savis Antonio Laguna i Francesc-A. Martínez acaben de rescatar-la de la lleixa polseguosa de l’oblit en una exposició al Centre La Nau de València: La Traca. La transgressió com a norma. Una mostra higiènica d’una fenomen que va marcar València i Espanya fins que la victòria franquista va arrassar les llibertat d’impremta i d’expressió que són la base de l’opinió púbica democràtica. L’antologia es completa amb un catàleg que emmarca, d’una banda, la importància de La Traca en la història de la premsa popular valenciana; i, de l’altra, com a factor del procés de transformació social, cultural i política que s’esdevenia al primer terç del segle XX. “L’expressió d’una cultura popular”, remarquen els comissaris, “que es resisteix a adaptar-se a les normes i els valors de la burgesia dirigent, alhora que representarà el millor motle per fer premsa satírica”. Un autèntic símbol republicà, “tan atractiu i admirat com l’himne de Riego, la bandera tricolor o la matrona amb barret frigi”, indica Martínez.

El recurs de l’humor no era nou en la nostra història, farcida de literatura satírica des de segles enrere en formats orals, gràfics i impresos, d’acord amb els avanços de la tecnologia. Al capdavall, l’humor ha estat sempre una arma democratitzadora dels sectors il·lustrats i, en conseqüència, diana dels règims autoritaris i fonamentalistes com simbolitza tràgicament Charlie Hebdo a hores d’ara. L’humor és una característica de la intel·ligència més aguda i escèptica i els pensadors transcendents de totes les latituds i congregacions en són al·lèrgics sense remei. “L’humor no és un estat d’ànim, sinó una visió del món”, assegurava Ludwig Wittgenstein.

D’altra banda, La Traca representa un moviment antiautoritari, republicà i anticlerical, hedonista, sempre amb un pessic de sal grossa al tinter dels redactors i dibuixants molt propi de l’oralitat valenciana. Un periodisme sense concessions, directe i militant com era costum a l’època.“Allò que no es podia llegir en el diari seriós, es podia veure i intuir en un setmanari amb caricatures que traspassaven els impediments de qui no sabia llegir”, remarquen els responsables del repertori exhibit. Finalment, “enfront de la cultura oficial, que fa del castellà la llengua dominant i del valencià una alternativa floral, la Traca serà l’expressió popular del valencianisme militant”. Un valencianisme a les antípodes de les estampetes de cromo llepat que vénen encara els valedors de la Renaixença de “guant” i cel·lofana que representava la cultura aristocratitzant de Teodor Llorente i companyia.

Per contra, l’editor de La Traca, Vicent Miguel Carceller (1890-1940), d’origen ideològic blasquista, va ser una home “d’espardenya”, deixeble i amic de Constantí Llombart, defensor aferrissat de la cultura popular laica, antimonàrquica i federalista. De fet, Vicent M. Carceller i La Traca es van posicionar contra el alzamiento franquista des de primera hora i van atrevir-se a caricaturitzar la figura de Franco i dels representants de la jerarquia catòlica còmplice. Franco –catalogat com el general invertido– arriba a aparéixer a La Traca transvestit i amant apassionat de soldats magribins, allunyat de la virilitat masclista que el colpista professava. La seua mà dreta, el cunyadíssim Serrano Suñer, la figura del qual ha estat darrerament endolcida i banalitzada per la sèrie de Tele 5 “Lo que escondían sus ojos”, hi era tractat com un borratxo. I tot el que tingués a veure amb el bàndol nacional, denostat sense perdó. El final de La Traca estava sentenciat si la guerra s’acabava com es va acabar. L’any 1940, Vicent M. Carceller i el dibuixant Carlos Gómez, conegut com Bluff, van ser afusellats a Paterna pels seus “delictes de tinta”, segons feliç expressió de Francesc M. Martínez. José M. Carnicero, un altre dels col·laboradors de La Traca, va ser condemnat a 30 anys de presó.

L’exposició de la UV és només una gota de justícia enmig del desert de la memòria republicana, certament. Constantí Llombart, Vicente M. Carceller i els col·laboradors de La Traca són l’origen d’una tradició valencianista estroncada més que simbòlicament en un Consell de Guerra. La millor avantguarda del periodisme entés com un actor social i no com una eina blanca a disposició del poderós de torn. La persecució i mort de periodistes i editors i la prohibició d’una capaçalera són l’expressió absoluta del feixisme informatiu perquè el silenci, com havia entés fa molts anys Alexis de Tocqueville a La democràcia a Amèrica, representa la censura màxima. Un silenci que, sovint, forma part de la desmemòria assumida com a normalitat. El tancament de RTVV i el tall de les emissions de Catalunya Ràdio i Tv3 no restituïdes al País Valencià són els darrers esglaons d’aquella mateixa estratègia de construcció d’una mudesa col·lectiva que ens ofega.

Comparteix

Icona de pantalla completa