Estiu i festa semblen estar units per una sinalefa semàntica. Fa uns dies, entre cançó i cançó a una verbena, una xica d’un o dos anys més que el meu grup d’amics ens contava la seua experiència amb un centre de Planificació Familiar. ‘Va costar-me una setmana contactar amb ells’ va dir amb insospitada naturalitat. ‘Com és això?’ ‘Res, que no agafaven el telèfon i ma tia hagué de dur-me en cotxe.’ Era una xica jove que simplement volia informar-se i demanar consell expert. ‘Al final et resolgueren els teus dubtes?’ ‘Oh, que va! M’han donat cita per a d’ací a tres mesos, però tenint en compte que quan arribí no hi havia ningú en recepció i que estiu és una època roïna, «me doy con un canto en los dientes»‘. Posem ara per cas una xica amb una família que desaprova la seua curiositat, o que sospite tindre un embaràs no desitjat o una ETS… No vull imaginar l’aixafador llast, arrossegat per la innocència de la inexperiència desemparada, que suposaria la sorrera màquina burocràtica que és la nostra administració en algun d’aquests altres casos.

És curiosa l’expressió que utilitzà la xica, la qual podria traduir-se com a ‘donar-se per satisfet’. Prové d’un antic costum d’autoflagel·lar-se per tal d’agrair als déus (en plural o singular) la nostra fortuna. Aquella xica estava satisfeta que l’haguessin citat per a tres mesos vista després de ni tan sols poder ser atesa per telèfon. Sens dubte, tot un colp de còdol a les dents.

Informació i atenció. Això és el que ella anava buscant. Segurament havia escoltat alguna xerrada d’educació sexual a l’institut o algun refistolat i enginyós anunci a la televisió, però continuava amb dubtes. Resulta que l’educació sexual a l’Estat espanyol és una assignatura pendent, i no és perquè l’OMS no considere els adolescents com un grup de ‘risc en matèria sexual’. Un estudi a la Universitat Miguel Hernández recollia els arguments dels joves alacantins per tal de no usar el preservatiu. “Disminueix el plaer”, “por que es trenque en mig de la relació sexual”, “vergonya per no saber posar-s’ho a la parella”, “pudor que els pares els el vegen”. Podríem sumar una llarga llista de ‘mites’ del tipus “la utilització de dos preservatius duplica la seguretat” o “es pot reutilitzar un preservatiu”. Així doncs, què esperàvem si últimament es veuen més anuncis de prevenció de Durex que de les mateixes institucions públiques? Per exemple, l’any passat, el govern espanyol realitzà un total de 54 campanyes de prevenció i informació a la ciutadania: el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en realitzà 8 (un 14,8% del total).

Però què fou abans l’ou o la gallina? Joseph de Maistre deia que cada Estat (jo afegiria lliure i democràtic) té el govern que es mereix. Si donem una ullada a les principals preocupacions de la població espanyola del passat mes (juny del 2016) observem que el «top 5» l’integren: atur, corrupció, frau i problemes d’índole econòmic i polític. Per al funcionament d’un Estat tot açò ha de ser crucial però, i per a l’evolució dels joves cridats a ser l’immediat futur? Les drogues? Amb un 0,4 al rànquing. La violència contra les dones? Un 0,9. Crisi de valors, educació, salut, funcionament dels serveis públics, problemes amb l’oci juvenil, llei de l’avortament. Cap d’aquests sobrepassa el 10%.

El problema, certament, no són les campanyes, sinó l’efectivitat real d’aquestes. La màxima prioritat hauria de ser el contacte amb la gent. I almenys en salut, resulta que aquest primer contacte de les persones és amb el seu centre de salut, o en el cas d’aquella xica, el seu centre de Planificació Familiar. Tornant a l’educació sexual, intentem entendre ara que 1 de cada 5 joves espanyoles no utilitze cap mètode anticonceptiu; que el 13,6 crega que no pot quedar-se embarassada amb la regla o que el mite del ‘coitus interruptus’ 一la marxa arrere一 reste incòlume. Jo també em done amb un colp de còdol a les dents pensant en tota la informació i l’atenció que se’ns escola per l’albelló del desemparament d’una societat en dejú. Al cap i a la fi: podria ser pitjor.

Comparteix

Icona de pantalla completa