Diari La Veu del País Valencià
A la valenciana té ben poc de valencià
Si em pregunten si el resultat de les eleccions del passat 26 de juny és un fracàs per al valencianisme, diré que sí, sense cap mena de dubte. Si algú em diu que no havíem tingut mai tanta representació, doncs hauré de callar i apretar els llavis, perquè és cert. Si continuen estirant-me la llengua rebentaré, i tot el meu enuig es convertirà en un torrent de paraules cap al meu receptor perquè el desgavell protagonitzat per Compromís en les darreres eleccions no té nom, o sí: prepotència. Ho sent, reconec sense vergonya que els he votat, malgrat Iglesias, malgrat el pacte amb EUPV, i malgrat que no hagen fet campanya per defensar cap dels símbols amb què molts valencians ens identifiquem. I per això, si el meu interlocutor ha suportat encara els meus exabruptes i resisteix el meu discurs, li explicaré perquè crec que no em sent representat al Parlament espanyol.

En primer lloc pense que hem de ser molt crítics amb l’anhel pactista de Compromís, sobretot protagonitzat per la gent d’Iniciativa i la seua cap Mónica Oltra. Potser siga cert això dels resultats, però de veres canvia alguna cosa amb estos pactes?, per a mi no. Això sí, si la voluntat era visibilitzar Compromís i el seu aparell de partit, potser ho han aconseguit, però també és cert que amb la confluència, l’essència de Compromís, l’essència del partit que amb més representació compta dins la mateixa coalició, s’esvaeix lentament cap a un centralisme preocupant. Per a mi tot açò de la confluència és una cerca a la desesperada d’una zona de confort on els polítics s’hi troben a gust, on poden exercir el seu càrrec amb comoditat, i pareix que fer-ho des del valencianisme que defensa sense embuts el català com a la nostra llengua, que defensa la nostra cultura, la nostra escola i els nostres símbols, és ‘estratègicament’, una errada.

Hui no sé si estic indignat o decebut. Podríem dir que la barreja de les dues coses ‘conflueix’ en el meu estat de resignació. I no perquè torne a guanyar el PP i Rajoy a Espanya, cosa que bàsicament me la bufa, sinó perquè no veig ningú capaç d’asseure’s al Congrés dels Diputats espanyol i defensar tot allò que jo, sí jo, trobe fonamental per a la nostra terra. Els polítics de Compromís, a qui torne a dir que he votat, no m’han demostrat cap interès pel País Valencià i sí molt per fer-se amics de partits espanyols de comprovada línia centralitzadora. Què voleu que hi faça? Trobe a faltar algú que demane també a Madrid que es parle català al Congrés, trobe a faltar-hi algú que denuncie els crims d’odi feixista que pateix el nacionalisme valencià, trobe a faltar que algú mostre allà amb orgull els nostres símbols… I malauradament, la gent de Compromís, amb qui havia dipositat molta de la meua esperança, no són capaços de fer-ho. Això sí, com sempre, jo no pinte res, i pareix que els que pensen com jo tampoc…

Comparteix

Icona de pantalla completa