Diari La Veu del País Valencià
‘Trumpland’ i el periodisme
“I això és del que hauríeu d’estar escrivint”. Sean Spicer és el nou secretari de premsa de la Casa Blanca. El portaveu de l’era Trump. La seua primera compareixença davant els mitjans, tota una declaració d’intencions. Després d’acusar els mitjans de manipular les imatges de la inauguration de Trump perquè semblara que hi havia poca gent, els va indicar amablement de quins temes havien d’escriure. No va admetre preguntes i va marxar.

Només un dia després, es produeix la primera roda de premsa; per tant, amb preguntes. Una d’elles sobta:“Al voltant de la natura de la seua feina, sr. Spicer, és la seua intenció dir sempre la veritat des del pòdium que ocupa?” La nostra intenció és dir la veritat”, respon.

Trump fa una setmana que és president i el periodisme segueix en xoc (com bona part de la societat dels Estats Units). No és només perquè no van ser capaços de preveure-ho primer i combatre-ho després, sinó per l’ultimàtum llençat per Trump contra la premsa només arribar a la Casa Blanca. “Tinc una guerra constant amb els mitjans informatius. Estan entre els éssers humans menys honrats de la Terra”, afirmaria.

La crisi del periodisme ve de lluny i se n’ha parlat abastament. Estem probablement en la pitjor crisi que es recorda al sector, una crisi laboral, econòmica i, sobretot, de credibilitat. Trump ha arribat a la Casa Blanca amb un discurs senzill, demagog i carregat de mentides, amb la voluntat de convertir-les en veritat a colp de repetir-les milers de vegades. Trump vol governar, malgrat la premsa, instal·lant el seu missatge en televisions i dispositius mòbils directament, obviant i menyspreant els qui han declarat una guerra oberta, a qui considera la seua oposició política.

Les “fake news” (notícies falses)que han posat en alerta Facebook, fins al punt de desenvolupar eines per combatre-les, són la base de Trumpland. L’obligació del periodisme és abocar esforços en el rigor per desactivar-les. I el rigor requereix temps, i el temps dels professionals de la informació consisteix en condicions laborals dignes en l’era de la precarietat de la informació i dels informadors. La tasca de vigilància del poder està cridada a multiplicar-se quan, en només una setmana, ja s’ha fet palès el constant conflicte d’interessos entre el president Trump i l’empresari Trump, que el temps dirà si acaba en impeachment.

Trumpland suposa un repte majúscul per al periodisme, als Estats Units i arreu del món. Trumpland també obre una oportunitat: afrontar el repte de complir amb la funció social del periodisme en l’era del clickbait.

Comparteix

Icona de pantalla completa