Diari La Veu del País Valencià
De la Copa d’Amèrica a l’alimentació saludable

A Roma, davant el Consell de la FAO, l’alcalde de València, Joan Ribó, va apostar ahir per una alimentació més saludable, inclusiva i sostenible perquè aquest sector és “massa important per a deixar-lo en mans dels mercats globals”. Així ho assegurava en una intervenció molt significativa i compromesa perquè, enguany, la ciutat s’ha convertit en la Capital Mundial de l’Alimentació. Una aposta de caire ambiental que xoca frontalment amb els grans esdeveniments promoguts pel Partit Popular a l’Ajuntament.

La fotografia del dirigent de Compromís tindrà un impacte mediàtic moderat, sobretot si el comparem amb la difusió de la imatge dels representants polítics municipals i autonòmics quan van rebre la notícia que València acolliria la 32a edició de la Copa d’Amèrica de Vela. Tampoc no es podran trobar abundants informes sobre l’impacte econòmic que tindrà la designació del cap i casal com a centre del debat mundial sobre alimentació a les ciutats. I Ribó tampoc no posarà davant les càmeres amb magnats de la Fórmula 1 com ara Bernie Ecclestone.

L’equip de govern d’esquerres a l’Ajuntament de València va apostar per un colp de timó al model de ciutat comandada per la dreta. En conseqüència, aconseguir ser la capital mundial de l’alimentació –candidatura elegida el passat juliol pel centenar d’urbs que constitueixen el Pacte de Milà- va implicar un doble repte: lideratge internacional i compromís amb la sostenibilitat amb la bandera de l’alimentació. Aquesta no solament implica salut, qualitat de vida, producció agrícola de proximitat, protecció del paisatge o aturament de la destrucció de l’horta, sinó que en països més pobres és símbol de justícia i desenvolupament.

Joan Ribó explicava, ahir, a la capital italiana, que és necessari desenvolupar a les ciutats de tot el món sistemes alimentaris segurs i diversificats capaços d’assegurar menjar sa i accessible a tothom, alhora que reduir els desaprofitaments d’aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic. Promoure el debat sobre aquestes temàtiques és fonamental. De fet, aquesta capitalitat no sols es visualitza en grans discursos o en la cimera mundial prevista per al pròxim octubre, sinó que, la passada setmana, la Universitat Politècnica de València va acollir un interessant simposi Diàlegs sobre nutrició i sistemes alimentaris sostenibles, sota la coordinació del professor José María García Álvarez-Coque.

Les ideologies són ben determinants per al model de territori i de vida de la ciutadania. Una dècada després d’haver acollit la Copa d’Amèrica i nou anys més tard d’haver esdevingut circuit urbà de Fórmula 1, València és capital de l’alimentació i la seua plaça major s’obre a l’agricultura local.

Comparteix

Icona de pantalla completa