L'innominable

La tercera accepció del Diccionari Normatiu Valencià per a referir-se a allò-que-ja-sabeu és «presència en un individu pertanyent al sexe masculí d'un cert nombre de caràcters sexuals secundaris femenins». Aquest terme, però, adquirí les seues dues primeres accepcions a partir d’Alexandre Dumas fill. Ell, al seu torn, l’havia pres d’una tesi de medicina sobre la tuberculosi, on es descrivia la presència d’atributs femenins als malalts masculins (genitals petits, mames voluminoses, cabells fins...).  L’autor de La dama de les Camèlies l’emprà per a referir-se als homes simpatitzants d’aquelles dones que lluitaven perquè els seus drets foren iguals als dels homes, advertint a aquests temeraris que corrien el mateix perill que els infectats de tuberculosi. Anys més tard, el-terme-que-ja-sabeu fou reapropiat per a denominar la lluita de les dones que Dumas fill havia intentat ridiculitzar i així continua fins als nostres dies, malgrat els substituts forçosos que alguns s'entesten a reivindicar.

Fa unes setmanes, la presidenta de la Comunitat de Madrid deia que el problema d’allò-que-ja-sabeu era haver-se identificat amb la defensa de les dones a costa d’anar contra els homes. Contra els homes. Això mateix degueren pensar els actors de Las chicas del cable, una sèrie sobre la lluita d’un grup de dones als anys vint espanyols. Mentre alguns patriotes celebraven la primera sèrie espanyola produïda per Netflix, altres més ingenus s'il·lusionaven amb la definició de la producció com a allò-que-ja-sabeu. No obstant això, quan els gossos borden, alguna cosa senten. 

I tant que n'han sentit! D'entre l'elenc d'actors s'han escoltat (i llegit) comentaris gens encertats afirmant que qualificar la sèrie com-ja-sabeu és una visió «reduccionista» o que la intenció no és ser allò-que-ja-sabeu perquè no és una sèrie només per a públic femení sinó per a tots. Dumas fill ha d'estar eufòric allà on es trobe comprovant que la seua denominació ha triomfat: inclús els homes que consumeixen una sèrie sota l'etiqueta com-ja-sabeu corren el perill de patir els símptomes dels tuberculosos. Evitem l'etiqueta, doncs.

Aquesta actitud és, si més no, imprudent. No negarem que la sèrie és allò-que-ja-sabeu, però no resulta massa útil pretendre tractar les desigualtats de gènere als anys vint desvinculant-se del-que-ja-sabeu. Els mitjans de comunicació exerceixen una forta influència a la nostra consciència, més en una persona que desconega el significat d'allò-que-ja-sabeu i puga associar el seu significat de manera errònia. Imaginem una xiqueta amb la seua carpeta de les Trobades de l'any anterior folrada amb els seus actors i personatges més idolatrats i a la qual no se li ha explicat res al respecte en classe. Si aquests aparten d'una manotada el-terme-que-ja-sabeu per tal de no ser «estigmatitzats», quantes probabilitats hi ha que la xiqueta acabe imitant-los? Algú hauria d'explicar-li a aquesta malaventurada xiqueta que el-terme-que-ja-sabeu representa tot un moviment històric gràcies al qual les actrius a qui ella tant admira poden votar, tenir un compte bancari propi o, inclús, expressar les seues opinions igual que els companys masculins. És, també, el moviment que continua lluitant perquè elles mateixes puguen caminar pel carrer sense por, perquè no se’ls cosifique al seu treball i perquè no hagen de viure les experiències que els personatges de Las chicas del cable experimenten.

L’escriptora Montserrat Roig, qui durant un temps estudià per a ser actriu també, ho deixava clar: «(allò-que-ja-sabeu) no implica una ruptura amb l’home com a ésser humà sinó amb la idea creada a través de la història que l’home és, per definició, un ésser superior i pensant i la dona l’altra cara del mirall».  No hi ha dubte que, malgrat els assoliments i les victòries en què molts s’excusen, la societat actual necessita ser allò-que-ja-sabeu. I si les discriminacions que encara hem de patir les dones hui dia no són suficients com a al·licient per a normalitzar i formar part de la lluita, pregunteu-vos si heu reconegut el-terme-que-ja-sabeu a aquesta columna.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat