Ballar les vinyes

15 juny 2017 01:00h
Gloria Gómez Mataix, amb el Pinós i el Cabeço de fons

Deia Rilke que el nostre territori és el de la nostra infantesa. Potser per això aquí és on sovint trobem reflexió, respostes, inspiració en temps de crisi i transformació; també històries de gent corrent que tracta de viure, existir, resistir amb bellesa.

Sembla curiós trobar-se una actriu i ballarina esporgant les vinyes que cinquanta anys enrere plantà el seu iaio vora la serra del Carxe, al sud-oest del País Valencià. Treballa amb precisió i fermesa; ara bé, recreant-se en cada cep. A voltes, fins i tot, parla i juga amb les branques i fulles dels exemplars més grans, on troba frescor i refugi en un dia d’intensa calor. Riu, riu molt. I la terra s’estremeix davall els seus peus.

Gloria Gómez Mataix no va nàixer al Pinós, però és el poble de sa mare, el poble de sa vida, el lloc on tornar quan tota la resta et pertorba i deixa de tindre sentit. Quan va morir la seua iaia, s’adonà que havia arribat el moment d’abandonar París i intentar fer realitat la utopia amb la qual somiava des que començà a estudiar Art Dramàtic a Múrcia ara fa dotze anys i la raó dels seus viatges pel món acumulant coneixements i experiències: construir una residència artística rural, un espai d’intercanvi cultural per crear i inspirar-se en el camp. “L’art és una expressió sublim que té l’ésser humà per comunicar-se, que ix de manera espontània quan s’està connectada a la terra,” explica.

Començà a l’estiu de 2015 amb les primeres classes de ioga al terrat de la que fóra casa de la seua àvia, que rehabilita, des de llavors, amb l’ajuda de la seua família per poder acollir, en un futur, estades d’artistes i d’altres persones necessitades de tranquil·litat i inspiració. Ho compagina amb diverses activitats professionals de desenvolupament personal i amb la pràctica agrícola, dura però agraïda, que combina arts tradicionals amb coneixements i certes tècniques modernes. Així es com dóna sentit i forma al Proyecto YAE (Yoga, Arte y Ecología), iniciativa inspirada en la permacultura amb la qual vol, a més a més, connectar altres propostes semblants de la comarca del Vinalopó Mitjà.

“Vull viure i mantindre el camp, ocupar-me d’unes terres que s’estaven perdent i fer-ho amb afecte i respecte. Vull sentir-me tranquil·la, feliç, portar una vida fàcil i senzilla, sense competir amb altres per poder subsistir i superar la creença popular que la vida és difícil i patida. Vull deixar de projectar i gaudir del procés perquè l’important no és com vaig arribar ni què vaig a fer, sinó que ja estic aquí i tot es possible”, afirma.

La filòsofa i activista feminista bell hooks diu que imaginar és començar a transformar la realitat. És a dir, crear i creure que altres formes de vida són possibles i que nosaltres som generadores de canvis. En un món que ens prohibeix somiar, aplicar la imaginació i la creativitat a la nostra quotidianitat i connectar-les amb qui som és més necessari que mai. Gloria està ballant la revolució.

next