Corrupció

25 juny 2017 01:00h

Al final, la corrupció és simplement una actitud davant la vida, la consideració de tot plegat com un joc de gratificacions i inconvenients. Si observem el modus operandi dels grans corruptes dels últims temps, semblarà increïble que cap d’ells tinguera clar que era qüestió de temps que el negoci se li vinguera avall. No és que s’haja viscut per damunt de les possibilitats de cada qual, és que l’orgia perpètua de bitllets de banc funcionava perquè el context l’afavoria. Quan n’hi havia de sobra, el personal n’acumulava, robant a mans plenes i estalviant-li a Hisenda tot el que es poguera amagar. Ara que van caient els implicats, no es veuen cares de sorpresa. Alguns, com Alfonso Rus o Francisco Granados (això sí que és un “Eix de la Prosperitat”….), fins i tot resolen la qüestió amb una arrogància digna de millor causa. D’altres opten per la senda mística, com Marcos Benavent, el ionqui dels diners, que ha trobat consol en Buda. La família Pujol, per la seua banda, oscil·la entre la petulància indòmita dels fills, la desvergonya de la mare i la mala consciència del pare (tot plegat, un bon paperot).

Cada corrupte és un món, però es diria que molts dels grans lladregots pillats in fraganti han calculat perfectament el cost i el benefici: per cada milió d’euros distret, tants mesos de presó. I, una vegada lliures, a disfrutar. No cal dir que els ixen perfectament els comptes. I, després, als bars i a les cantonades, als grans bulevars de la vida quotidiana, el xiuxiueig és perfectament audible: “I tu no hauries fet igual?”

Tot l’Europa del sud és un gran fangar d’informalitat econòmica, de rebel·lió activa contra les obligacions tributàries, d’històries en B. No hauríem de pensar que els polítics són millor que els tipus que els voten. I això no vol exculpar ningú de res, no cal dir-ho. Però mereix una reflexió. Per què vivim en una cleptocràcia atapeïda i constant? Per què no deixen d’eixir cada dia a la palestra nous casos de corrupció? Per què són tan xulos els nostres corruptes? Aquesta mena de preguntes…

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next