A estes altures de la pel·lícula, ja hauries de saber que em diuen Maria, que sóc valenciana i que visc a Madrid… Amb el trasbals que això suposa. Fa dos setmanes no parlava més que de l’estiu, i de les ganes que tenia de platja, i de la falta que li fan al món els fartons sense gluten (apunta’t eixa, Fartons Polo). Com a això de queixar-se una li acaba agafant el gust, calia buscar una excusa a l’altura de les circumstàncies i dels ulls que estan llegint-me ara. Marina d’Or? El preu del petroli? El fet que l’avioneta d’Hazte Oír vaja a recórrer la costa del Mediterrani a base de propagar el seu missatge homòfob i transfòbic? Que la filla de Belen Esteban ja siga major d’edat?

Doncs no. Jo vaig sempre al revés del món, i hui toca renegar de la meua última mudança. Perquè clar, si vius a Madrid, una de les coses que cal que faces amb bastant assiduïtat (sense remugar, a poder ser) és mudar-te. De Lavapiés a Vallecas, de Chueca a Usera, de Malasaña a Ventas… Com si et dic de Russafa a Alboraia. El desfici que suposa haver-ho tingut tot a prop i, de sobte, condemnar-te a l’ostracisme més patidor per decisió propia (o del banc, en alguns casos). Mudar-te sempre implica recordar, en ambdós sentits: fotre la teua vida a quatre caixes i dos maletes (en el millor dels casos) t’obliga a fer memòria sobre coses que potser hagueren estat millor guardades al fons d’un calaix… O convertides en una improvisada nit de Sant Joan a qualsevol parc dels afores de la ciutat. Amb tot i això, hi ha una forma de fer que el procés de mudar-se siga el menys dolorós posible; i sí, al contrari del que estaves pensant, no és gens difícil…

Demana ajuda! Recolza’t en la gent que t’estima! No t’ho tires tot a l’esquena! Roig comunista! Masclista opressor! Meninfot! Tros de suro! Tronista! (Sí, l’humor absurd mitjançant exclamacions també ajuda a alleugerir la tensió acumulada). També és de justícia apuntar que tot no és dolent al procés de mudar-se: pots trobar la carpeta amb retalls d’“Al salir de clase” que ja donaves per desnonada, el Tamagotchi sense pila de quan estaves a 3r de Primària o la còpia en VHS de la pel·lícula dels Backstreet Boys. El fet de batejar el nou pis també ajuda a vore la llum al final del túnel: el meu, per exemple, es diu “Palacio de princesas” i sí, està molt a prop del Palacio Real de Madrid: molt monàrquic tot. I viure amb algú a qui et nasca preguntar-li com està, quan arribes a casa després d’un dia llarg… I, per què no, compartir uns xupitets de cassalla. La qüestió rau, com deia al principi, en anar “al revés del món”.

Comparteix

Icona de pantalla completa