Estrenar any és com acomiadar algun amic o conegut mort de forma inesperada. Ja d’entrada ens imposem canviar coses, gaudir dels moments de veres i aconseguir reptes impossibles. És l’angoixa de veure que no podem parar el temps, que els dies, setmanes i mesos corren a un ritme difícil d’acoplar a allò que volem però no acaba d’arribar per deixadesa, procastinació o per utòpic.

Com a molt, eixes bones intencions i eixe desig de transformació, que s’accentua cada vegada més segons s’apropen les campanades en la nit del 31, només duren un parell de dies. Quan torna a tocar-te la fava en el tortell de Reis t’adones que per més voluntat que li poses, les coses no van a canviar tan fàcilment.

Els lluentons i les copes de la nit de Cap d’Any és el que tenen, poden ser d’allò més motivadores, però l’efecte desapareix durant les hores de ressaca. El nou any portarà el que haja de portar i punt. El cava i els llibres d’autoajuda poden disfressar la realitat, però poca cosa més.

Encara que el teu propòsit per al nou any siga viatjar més, si el teu compte corrent continua en les mateixes, poc moviment li esperen a les teues maletes. Per més que t’entestes en perdre pes, poc èxit tindràs si no estàs disposat a renunciar a l’unça de xocolate després del dinar o a la cervesa i el mesclaet per a fer boca mentre prepares el sopar. Per més que et comprometes a dedicar més temps als qui estimes, si continues amb l’agenda repleta de compromisos, tampoc ho faràs. Però tranquils, que no haurà cabuda per als remordiments fins els Nadals següents, quan arriben els anuncis de publicitat que incidiran en recordar-nos el poc temps que ens queda per als amics o el treball de camp que deixem de fer amb els que ens envolten.

Canviem d’any, però no cal esperar miracles, només continuar sumant experiències i decisions, tenir clar el que no volem i la resta ja vindrà si ha de venir. Igual imposar-nos reptes massa complicats ens furta energia per a altres qüestions més assequibles. Això sí, sense relaxar-nos més del compte en certs aspectes, que 2019 serà el que haja de ser, però el que serà segur és any electoral i, com està posant-se el panorama, millor ahí almenys ho intentem.

Comparteix

Icona de pantalla completa