Diari La Veu del País Valencià
Combatre la precarització laboral i previndre el frau fiscal, els objectius dels nous observatoris del Consell

VALÈNCIA. Efectuar un seguiment permanent del mercat laboral –especialment en mercats emergents com ara l’economia circular, la transició energètica, l’economia blava, les indústries creatives i l’economia de les cures– per a detectar les necessitats; vigilar la feminització de la pobresa, l’economia submergida i la precarització laboral en sectors com les kellys i les aparadores, i actuar de manera àgil en l’aplicació de polítiques actives de foment de l’ocupació. Aquesta serà la missió de l’Observatori Valencià del Treball Decent, un organisme que el Consell s’ha proposat crear abans que acabe el semestre.

Si més no, és un dels compromisos adquirits en el seminari d’estiu per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sector Productius, Comerç i Treball. L’observatori també serà l’encarregat d’elaborar un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna.

Un altre organisme que està previst constituir, en aquest cas per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, és l’Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana, que estarà format “per un grup qualificat de persones”. Entre les seues finalitats hi haurà la de promoure l’educació ciutadana sobre les actuacions tributàries i la consciència fiscal, així com contribuir a la millora de l’aplicació del sistema tributari i contribuir a la prevenció del frau fiscal.

Tindre (més) veu a Europa

El Consell també pretén encetar una nova etapa a la Unió Europea. Per això, Presidència s’ha compromés a reforçar els recursos humans i materials de l’oficina valenciana a Brussel·les i a facilitar la incorporació de representants dels sectors més directament implicats en la normativa i les decisions polítiques de les institucions europees. En definitiva, es vol tindre més veu a Europa per a defensar els interessos valencians relacionats, per exemple, amb l’agricultura, la indústria o la cultura.

En aquest sentit, el Consell promourà aquest semestre la consolidació i ampliació de la influència del País Valencià en el disseny de les polítiques i en la participació en projectes europeus i donarà impuls a la presència de les entitats empresarials i socials a Brussel·les.

Impuls del diàleg social

El Botànic II també s’ha compromés a impulsar el diàleg social. De fet, el president Ximo Puig ja ha anunciat la convocatòria, abans que acabe juliol, de la Mesa del Diàleg social.

A més, s’actualitzarà la seua estructura, afegint-hi una quarta ‘pota’ sectorial sobre medi ambient i energia climàtica, dirigida pel vicepresident segon de la Generalitat i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau. Aquesta mesa sectorial se sumarà a les ja existents sobre polítiques socials, economia i polítiques públiques.

També s’impulsaran acords per a millorar el mercat laboral, amb mesures consensuades entre els representants institucionals per a millorar la qualitat de l’ocupació i lluitar contra l’economia submergida, segons recull el document facilitat per la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa