Diari La Veu del País Valencià
Comèdia, retorns i històries vitals: què no pots perdre’t de les tres seccions oficials de Cinema Jove

VALÈNCIA. Cinema Jove ha donat a conéixer aquest dimarts, 4 de juny, els títols dels llargmetratges, curts i websèries que competiran en les tres seccions oficials del festival. Pel que fa a les sèries de curt format, la comèdia predomina entre els 13 projectes seleccionats, mentre que en els curts destaca el retorn al gènere de directors joves que han aconseguit un bon recorregut amb les seues primeres pel·lícules, com és el cas de Carla Simó –autora d’Estiu 1993– i d’Eduardo Casanova –director de Pieles–.

En la categoria de films de llarga durada, el certamen ha triat 10 cintes que ofereixen “deu mirades radicalment diferents” del món, ha destacat un dels responsables de la selecció, Gerardo León, però que, en bona mesura, relaten històries vitals de la infantesa i l’adolescència amb un substrat polític, des de l’ascens de Lula da Silva al govern del Brasil fins a la màfia italiana i la situació política de la Xina contemporània.

En total, al llarg de les tres seccions oficials de la 34a edició de Cinema Jove competiran 13 websèries, 49 curtmetratges i 10 llargs que es projectaran a la Filmoteca de València, al Centre Octubre i al Teatre Rialto. Què no pots perdre’t de les tres categories?

Cine “molt sòlid” malgrat les direccions novells

Sis dels deu títols seleccionats pel festival per a competir en la secció de llargmetratges són primeres pel·lícules procedents de Geòrgia, Noruega, els Països Baixos, Israel, la Xina, Corea del Sud, l’Argentina, el Brasil, els Estats Units i Alemanya.

La premissa que ha seguit el festival és que es tractara de directors menors de 40 anys, però, tot i la joventut i ser directors que, en molts casos, debuten en el gènere “és un cine molt sòlid” que proposen “deu mirades radicalment diferents”, ha destacat Gerardo León. No hi ha una temàtica que relligue els títols triats, però, d’alguna manera o una altra, les cintes conten històries vitals viscudes en la infantesa o en l’adolescència parant esment als tràngols que han de superar després de la mort d’algun progenitor.

Els films tenen més o menys “substrat polític”, ha indicat León, com ara l’arribada de Lula al govern del Brasil, la situació del poble lígur al nord-oest de la Xina i el passat soviètic de Geòrgia.

Del 21 al 24 de juny, a la Filmoteca es projecten les deu pel·lícules seleccionades: Thunder Road, de Jim Cummings; Harajuku, d’Eirik Svensson; Los miembros de la família, de Mateo Bendesky; Light as feathers, de Rosanne Pel; The dive, Yona Rozenkier; A first farewell, de Lina Wang; Domingo, de Clara Linhar i Fellipe Barbosa; The last to see them, de Sara Summa; Parade, de Nino Zhvania, i House of Hummingbird, de Bora Kim.

Al curt es pot tornar sempre

Durant la 34a edició de Cinema Jove es projectaran 50 curts, encara que només 49 competiran en la secció oficial. La característica d’aquesta tria és la barreja de tècniques; de fet, hi ha 15 curts que són pel·lícules documentals i 19 que són documentals animats. La secció compta amb 14 films procedents de l’estat espanyol, dels quals sis són d’autors valencians.

Tanmateix, la selecció d’enguany inclou títols de cineastes que han aconseguit èxits amb les seues pel·lícules i que han retornat al gènere, “un format al qual es pot tornar encara que s’hagen fet llargs”, ha destacat Álvaro Yebra, un dels programadors de la categoria. En aquest sentit, el festival projectarà Lo siento mi amor, d’Eduardo Casanova, i Después también, de Carla Simó.

Les obres valencianes que optaran a la Lluna de València al millor curtmetratge del festival són: Snorkel, de Borja Soler; Cuzco, de Víctor Sánchez; Cocodrilo, de Jorge Yúdice; Muero por volver, de Javier Marco Rico; Miss Mbulu, de Ben Fernández, i Los que desean, d’Elena López Riera.

Entre les cintes on els directors són debutants en el curt destaquen Pauline Asservie, de Charline Bourgeois-Tacquet; Shadow Boxing, de Talia Lumbroso; You See the Moon, de Miguel Nunes; Tonight, d’Emily Shir; Doble D, de Fey Lehiane; La mala fe, d’Eva, Marina i Elena Pauné, i La Chanson, de Tiphaine Raffier. Totes les pel·lícules es projectaran al Teatre Rialto del 23 al 26 de juny.

A tocar “del moment més dolç”

Les websèries tenen la funció “d’incubar el talent”, ha destacat la responsable de selecció de la tercera secció del festival, Maria Albiñana. El gènere “està a punt de viure el moment més dolç”, ha indicat, “després que Netflix haja anunciat que va adquirir diferents títols”, ha afegit.

Així, la comèdia és la temàtica constant que es dona en els 13 títols que configuren aquesta categoria del festival i que es projectaran entre el 22 i el 23 de juny al Centre Octubre. A més, es podran veure projectes fora de concurs, com és el cas de la segona temporada de Fracasados por el mundo, del valencià Gonzalo Gurrea.

En competició destaquen la suïssa BIP, de Vincent Bossel, que tracta el hobby d’una caixera d’observar i imaginar la vida dels altres. La sèrie s’estrena a l’Estat, com també la nord-americana América, de Jonathan Avigdori, que aborda el recorregut d’un grup d’immigrants que busquen el somni americà.

També despertaran els riures la farsa britànica Dreaming Whilst Black, on es realitza una analogia del que suposa per a les minories racials i de gènere fer-se camí en la indústria del cinema, i l’eròtica russa In Bed, de Shota Gamisonia, on s’exploren el sexe esgotador, l’amor emotiu, la soledat i la promiscuïtat dels seus personatges.

Hi ha propostes còmiques seleccionades en festivals de prestigi, com ara la nord-americana Susane Land, d’Andrew Olsen, i l’argentina Noche de amor, de Pedro Levati, estrenada en Canneseries enguany. Procedents de l’Estat hi ha dos projectes que provocaran grans somriures. Un és la websèrie de més èxit d’Atresmedia, Gente hablando, d’Álvaro Carmona. L’altra és la trencadora Barbitúrica Burlesque, de Borja Segarra Bueno i Marta Romero.

Comparteix

Icona de pantalla completa