Comerciants de Paterna denuncien que Intu intenta persuadir-los perquè no s'oposen al projecte

L'empresa promotora del macrocentre comercial està fent una enquesta als botiguers per a convéncer-los de les bondats del gran magatzem
1 abril 2019 06:00h
Imatge d'arxiu de Salvador Arenere, representant d'Intu Mediterrani, amb l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo.

VALÈNCIA. El xicotet comerç de Paterna i el dels pobles del voltant, en general, sempre s'ha pronunciat en contra del desenvolupament del macrocentre comercial Intu Mediterrani, projectat al voltant de Les Moles, a l'Horta Oest. De fet, el suport al xicotet comerç és un dels motius pels quals des de la Conselleria d'Economia s'han mostrat obertament en contra del projecte, tot i que sempre han assegurat que si complia la normativa, tindria llum verda.

Els botiguers de Paterna i de les zones properes es queixen que un model com el d'Intu els empobrirà i acabarà fent-los tancar. Així, consideren que a tots els llocs de treball que es crearan si finalment es construeix el centre comercial caldria restar tots els llocs de treball que es destruiran en botigues i xicotets comerços.

A aquestes queixes habituals dels comerciants locals els darrers dies se n'ha sumat una nova. I és que asseguren que una treballadora d'Intu visita les botigues per a tractar de convéncer els propietaris de les bondats del macrocentre comercial i d'oci perquè mostren el seu suport.

Així ho ha explicat a Diari La Veu Laura Belza, propietària d'una botiga de productes ecològics a La Canyada i una de les que ha rebut la visita d'Intu al seu establiment. Segons conta Belza, a la seua botiga va arribar una dona que li va dir que volia a fer-li una enquesta sobre una nova empresa que es vol instal·lar a la zona. L'enquestadora, segons Belza, en cap moment li va dir el nom de l'empresa fins que per la conversa ella va deduir que es tractava d'Intu Mediterrani.

"Quan li dic que està parlant-me de Puerto Mediterráneo, ella em diu que ja no es diu així", apunta Belza, que assegura que quan va ser conscient del que estaven parlant, ella va assegurar a l'enquestadora que estava en contra del projecte. Un dels motius pels quals s'oposa és per la tala d'arbres i la despesa d'aigua que suposarà.

Segons assenyala Belza, la treballadora d'Intu li va mostrar dues fotografies amb què va intentar fer-la canviar d'opinió. Una d'elles representava l'estat actual de la zona i l'altra, com quedaria el terreny una vegada construït el projecte. El que no sabia l'enquestadora és que Laura Belza és dissenyadora gràfica i, tal com ella mateixa explica, va notar que les imatges estaven modificades amb Photoshop. "La primera, la que representava l'estat actual, era tota de color gris, mentre que l'altra estava saturada de verd", assenyala.

Així, l'estratègia de la treballadora d'Intu d'utilitzar les imatges per a suggestionar les respostes de l'enquestada no va funcionar i va intentar convéncer-la explicant-li que, a més de plantar arbres, construirien una pista de gel. Això tampoc va convéncer Laura Belza, que, sempre segons la seua versió, li va respondre que una pista de gel en un territori com aquest no és gens ecològic. "Els arguments que em deia no se sostenien", explica la botiguera.

Finalment, Belza assegura que quan va demanar a la treballadora d'Intu que anotara en l'enquesta que ella estava totalment en contra del projecte, ella "va tancar la llibreta i se'n va anar sense apuntar-ho". Així, ella considera que és una campanya promocional més que una enquesta. I si vertaderament és una enquesta, Belza dubta de la seua fiabilitat, primer per la suggestió que suposen les imatges que mostra la treballadora i, després, perquè "volen convéncer la gent que el projecte serà supersostenible i no és real".

Segons assegura la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, Laura Belza no ha sigut l'única comerciant que ha rebut aquesta visita i condemna "la nova campanya de porta a porta iniciada per la multinacional britànica en la qual intenten vendre a la desesperada el seu projecte de macrocentre comercial".

Fonts d'Intu han confirmat a Diari La Veu que una persona de l'empresa està inspeccionant els comerços de Paterna "i la seua funció és únicament informar i recollir l'opinió dels comerços" amb l'objectiu de poder introduir al projecte les suggerències que els resulten interessants. Segons asseguren, el que volen és "conéixer de primera mà les inquietuds dels comerciants i saber la seua opinió".

Així, des d'Intu asseguren que la funció d'eixa persona no és en cap cas "intentar convéncer o imposar res". De fet, assenyalen que una de les directrius que té la treballadora "és que si entra en un comerç i veu que la persona no la rep amb ganes, se li agreix el seu temps i se'n va".

next