La primera comissió bilateral entre la Generalitat i l'Estat se celebrarà el 21 de febrer

El tema principal de la reunió serà l'ocupació i la negociació sobre el finançament no serà un eix central perquè és una qüestió "multilateral" que es tractarà amb la ministra d'Hisenda
4 febrer 2019 14:16h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra Meritxell Batet s'han reunit aquest dilluns al Palau de la Generalitat. / GVA 

VALÈNCIA. La primera comissió de la història entre la Generalitat i el govern espanyol se celebrarà el proper 21 de febrer. L'ocupació serà l'eix principal de la reunió, en la qual es parlarà sobre qüestions en què la competència és compartida entre ambdós executius amb l'objectiu d'establir sinergies.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, junt amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, després de la reunió que ambdós han mantingut aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Batet ha qualificat la reunió de "fructífera" i s'ha mostrat satisfeta per haver pogut vindre a València aquest dilluns. 

Tant Puig com Batet han reiterat la bona sintonia i la lleialtat institucional que hi ha entre els dos executius, i la ministra, a més, ha explicat que un dels objectius d'aquesta comissió bilateral és reforçar la presència del govern espanyol en les autonomies.

Concretant un poc més, Puig ha explicat que es parlarà de turisme, indústria, cítrics, infraestructures, internacionalització de l'economia i també de finançament autonòmic, tot i que aquest tema no serà prioritari en la reunió. Segons ha assenyalat el president, no es tracta de posposar les negociacions sobre un nou model de finançament, sinó que aquesta qüestió es tractarà la setmana següent amb la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero, que també visitarà València. 

Sí que es parlarà, segons ha dit Puig, del deute històric del País Valencià, perquè és una qüestió singular d'aquest territori, motiu pel qual hi haurà present un alt càrrec del Ministeri d'Hisenda. Al respecte, Batet ha explicat que el govern espanyol és "molt conscient del retard" que existeix en la reforma del model de finançament autonòmic i assegura que "és molt sensible", especialment amb les autonomies com la valenciana, que estan patint els efectes de l'actual sistema. Tot i això, ha explicat que la reforma del finançament autonòmic és una qüestió "multilateral" i que per això no es tractarà a fons en la comissió bilateral.

Batet també ha assenyalat que l'actual projecte de Pressupostos Generals de l'Estat compleix amb l'Estatut d'Autonomia valencià –i també amb el català– i ha apel·lat a la responsabilitat d'aprovar-los. En aquest sentit ha demanat que els pressupostos s'aproven "pel seu contingut" i considera que són "millors" que prorrogar els actuals. Així, ha assegurat que escometre una reforma del finançament autonòmic en aquesta legislatura és "molt difícil, per no dir impossible", però assegura que s'està treballant per a arribar a la propera legislatura en les millors condicions per a poder-la portar a terme 

next