Diari La Veu del País Valencià
La Comissió Ciutat-Port recorrerà contra el concurs de l’ampliació per infraccions mediambientals si no es paralitza

VALÈNCIA. La Comissió Ciutat-Port ha presentat davant el Ministeri de Foment, l’Autoritat Portuària de València (APV) i la Conselleria de Transició Ecològica un document d’al·legacions contra el projecte d’ampliació nord del port de València en el qual s’exigeix la seua paralització, així com del concurs d’adjudicació de la nova terminal de contenidors. En cas contrari, recorreran contra el concurs davant dels tribunals per “infraccions mediambientals i administratives”.

Els portaveus d’aquesta comissió –integrada pels col·lectius Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, l’Associació de Veïns Natzaret i la Plataforma El Litoral Per al Poble– han donat aquest dilluns una roda de premsa contra aquest projecte que “es bota la legislació vigent” i que “a penes generarà llocs de treball, però provocarà greus riscs mediambientals” i pot afectar un parc natural com és l’Albufera.

A més, denuncien que l’APV, per a fer atractiva la proposta, es compromet a unes inversions públiques pròximes als 3.000 milions, comptant amb les connexions viàries i ferroviàries fins a la nova terminal, de manera que la “inversió privada” de 800 milions és “bastant més limitada” del que es deia. D’igual manera, asseguren que tampoc es preveu que siga una font d’ocupació, ja que la nova terminal serà automatitzada.

Sobre aquest tema, l’advocat i un dels fundadors de Per l’Horta, Antonio Montiel, ha advertit que es tracta d’un concurs “temerari” i “un salt mortal”, ja que si finalment s’adjudica d’acord al projecte actual i posteriorment un tribunal resol que no comptava amb la Declaració d’Impacte Ambiental preceptiva (DIA), l’empresa concessionària pot demanar una indemnització per “danys i perjudicis”, amb el consegüent cost per a les arques públiques, sense ni tan sols haver realitzat cap inversió.

El portaveu de la plataforma Per l’Horta, Josep Gavaldà, ha explicat que el problema d’arrel és que el projecte d’ampliació nord del port va comptar amb una DIA elaborada el 2006, però que l’avantprojecte constructiu del 2018 ha modificat “substancialment” per “una pura especulació” per a poder rebre megabucs de fins a 24.000 TEU quan es tracta d’un vaixell que “encara no existeix”.

Per a això, es preveu la demolició d’infraestructures existents i l’augment dels dragatges i el material addicional de farciment de 19,5 milions de m³ a més de 21,3 m³, la qual cosa requereix una DIA especial, en sobrepassar els 20 milions. A més, s’amplien el dic d’abric i la configuració de molls.

El president d’Acció Ecologista Agró, Jorge Mateos, ha criticat la carrera “il·lògica” entre els diferents ports de l’Estat per a veure qui és el més gran “sense cap planificació” que, a més de “les nefastes conseqüències mediambientals”, pot implicar “una bambolla immobiliària”. Per això, ha assenyalat que els polítics han de replantejar-se “quin tipus de model econòmic” volen i si volen fer d’Espanya “un país portuari”.

A més, el portaveu dels veïns de Natzaret, Julio Moltó, ha recordat que el conflicte entre València amb el seu port ve del 1986, quan es va pactar “sacrificar” el sud perquè guanyara el nord, amb la qual cosa aquest barri “es va quedar sense platja, en tapar la desembocadura històrica del llit del riu, cosa que provoca contínues inundacions”, a més d’haver acabat amb zones d’horta “sense cap compensació”.

En aquest sentit, ha agraït a l’alcalde de València, Joan Ribó, que exigisca per “prudència” una nova DIA, però assenyala que també reclamen que entre al fons de l’assumpte i exigisca una moratòria del projecte i un debat públic “en igualtat de condicions”.

Al·legacions

Per a evitar-ho, han presentat unes al·legacions davant Foment i l’APV en les quals demanen informació sobre l’estat d’avaluació mediambiental i redacció del nou projecte d’ampliació nord del port enfront de “l’opacitat” amb què s’està duent a terme el projecte.

Així mateix, es reclama a l’APV que realitze uns estudis i actuacions complementaris, que es dispose l’inici dels tràmits per a una nova avaluació ambiental i que, en el cas que es persistisca en les actuacions, s’inicien així mateix els tràmits per a la modificació prèvia de la delimitació d’espais i usos portuaris del port.

Finalment, reclamen la suspensió cautelar del concurs mentre que es recapten els informes jurídics per a analitzar les condicions d’una eventual renúncia en el Consell d’Administració de l’APV.

Així mateix, han presentat al·legacions a la Conselleria, encara que no tenen competència, perquè inste el ministeri que complisca amb aquestes peticions.

En el cas que no foren ateses, demana a la Conselleria que “requerisca formalment la intervenció del Ministeri de Transició Ecològica per a l’exigència a l’APV del compliment de la legalitat mediambiental i, si escau, per a l’obertura de l’expedient sancionador que fora procedent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa