El Consell intentarà en la bilateral que l'Estat recupere inversions dels pressupostos via decret llei

El conseller Vicent Soler admet que caldrà "readaptar" els comptes valencians després que el Congrés tombara uns comptes estatals "d'aire Botànic"
19 febrer 2019 16:46h
La comissió bilateral Estat-Generalitat Valenciana se celebrarà dijous que ve, 21 de febrer. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha avançat aquest dimarts que en la comissió bilateral Estat-Generalitat Valenciana que se celebrarà dijous que ve 21 de febrer espera veure en quantes polítiques, "encara que siga a través de decrets llei", es pot "avançar", després que el Congrés haja tombat el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del govern de Pedro Sánchez. 

En tot cas, una vegada se sàpiga "quants decrets llei es podran fer fins que acabe la legislatura per a pal·liar alguna de les insuficiències que ha significat la no aprovació dels PGE", caldrà "readaptar" els pressupostos valencians, "evidentment", ha admés.

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació de la nova directora general de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) en ser preguntat per la comissió bilateral que se celebrarà dijous, a la qual ha confirmat que assistiran la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la secretària d'Estat d'Hisenda, Inés María Bardó.

Segons el conseller, "els PGE lligaven amb el programa Botànic, amb tota la preferència per les polítiques socials, i això significava que moltes partides dels Pressupostos suposaven el cofinançament", una política pròpia del govern del Botànic. 

Al seu judici, "una de les coses més importants que tenien aquestos PGE, que eren clarament millorables –ha puntualitzat–, era que respiraven aire Botànic i això és molt important perquè significaven coincidència de polítiques i, per tant, suma de recursos. Això sí que és greu", ha lamentat.

Així, en la reunió Estat-Generalitat d'aquest dijous es parlarà de "com podem avançar sabent les restriccions que hi ha al Congrés dels Diputats" via decrets llei. "Això ens permetria tindre més recursos per a eixes polítiques, que són coincidents entre Govern d'Espanya i nosaltres, i també alliberar recursos per a fer nosaltres polítiques que ara no podem fer per culpa de l'infrafinançament", ha conclòs.

next