Diari La Veu del País Valencià
La Comissió Europea posarà en marxa l’Observatori de Fruites i Hortalisses que va sol·licitar la Generalitat

VALÈNCIA. El president de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte que el comissari d’Agricultura de la Comissió Europea, Phil Hogan, ha acceptat la proposta del govern de crear un Observatori de Fruites i Hortalisses que donarà unes “dades permanents d’evolució de com estan funcionant els mercats” i que “serà clau per a saber si s’ha d’abordar alguna clàusula de salvaguarda o algun altre tipus d’actuació” respecte als productes agrícoles que cobrirà.

Segons han traslladat fonts de la Generalitat, aquest observatori es posarà en marxa el segon semestre de l’any i, segons la Comissió, “portarà major transparència i anàlisi a dos sectors clau de l’agricultura europea”. L’Observatori de les Fruites i Verdures estarà focalitzat en quatre tipus de productes concrets: tomaques, taronges, cítrics, i bresquilles i nectarines. També hi haurà un altre observatori del vi.

Aquestes eines europees, detalla la Comissió en un comunicat, se sumaran a les ja creades per a productes com els cereals, el sucre, la carn i la llet. Els dos nous observatoris estaran disponibles en línia i aportaran un “ampli rang de dades de mercat complementat amb anàlisi, informes de situació a curt termini i perspectives a mitjà termini”, segons la comissió.

Puig ha anunciat l’actuació aquest dissabte, quan ha participat amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en la clausura de la convenció cítricola ‘Sumem pel camp’, amb la qual el PSPV-PSOE, al costat de representants del sector cítricola, ha elaborat “un full de ruta amb què configurar el futur de la citricultura valenciana”.

Respecte de l’observatori, Puig ha avançat: “La proposta de la Comissió és que estiga en funcionament abans de final d’any, però des de la Generalitat Valenciana farem tot el possible perquè puga estar actiu abans de l’inici de la pròxima campanya”. El líder socialista s’ha mostrat satisfet que “per primera vegada l’agricultura mediterrània s’haja situat en el centre de la política agrària comunitària”.

“L’economia espanyola té un deute amb les taronges valencianes

Preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que aquest nou observatori facilite l’aplicació d’una clàusula de salvaguarda, Puig ha assenyalat que “una posició defensiva mai és el millor mecanisme”, i ha destacat que aquesta mesura “s’haurà d’adoptar en algun moment si hi ha una disfunció real en el mercat”. “Volem competir, tenim el millor producte del món, així que volem competir, i exigim reciprocitat”, ha asseverat.

En aquest sentit, el president ha assenyalat que és necessària la reciprocitat entre agricultors valencians i de països extracomunitaris “sobretot en allò que té a veure amb el fitosanitari, que no és únicament un problema de competència sinó també de sanitat i de plagues”.

“Obrir nous mercats és un objectiu fonamental perquè la capacitat exportadora del camp valencià és irrebatible”, ha incidit el president de la Generalitat qui, això sí, ha apuntat que “per a això hem de tindre unes regles de joc justes que tots compartim”, pel que ha reiterat davant el ministre la necessitat d’exigir reciprocitat en matèria laboral, socioeconòmica i fitosanitària respecte a les importacions procedents de tercers països.

L’economia espanyola, segons Puig, “té un deute amb les taronges valencianes. Hem sigut un pilar essencial de l’economia espanyola i per tant ara el sector mereix tot el suport dels seus representants públics”, ha conclòs Puig després d’exigir-li a Planas que l’estat espanyol “lidere a la Unió Europea la consolidació d’una Unió Duanera per a evitar que els tràfics de mercaderies es desvien a ports europeus on els controls i les sancions són més laxos el que suposa un risc fitosanitari per a la nostra fruita i una autèntica competència deslleial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa