La Comissió pel Finançament Just es reactiva però encara sense un calendari d'accions

La plataforma, que reuneix partits polítics i sindicats, establirà noves línies de treball en un començament de curs polític marcat pel bloqueig i la inestabilitat financera
9 setembre 2019 06:00h
La Comissió no s'ha reunit oficialment des de febrer, però ha mantingut els contactes. / COMISSIÓ PEL FINANÇAMENT JUST

VALÈNCIA. Enmig d'un panorama polític revoltat per la inestabilitat financera provocada per la incapacitat del govern espanyol en funcions per a desbloquejar els pagaments a les autonomies, la Comissió pel Finançament Just, conformada per representants dels partits polítics i els sindicats, reactivarà la seua activitat després d'haver estat aturada tot l'any a causa del període electoral.

Tal com han confirmat a aquest diari fonts de la Comissió, els seus membres tornaran a reunir-se de manera oficial en una o dues setmanes a tot tardar, tot i que admeten que els contactes informals no s'han aturat durant aquest temps. En aquesta primera reunió s'analitzarà la situació actual i s'establiran les línies de treball per al nou curs polític. 

Val a dir que el context en què es reuniran els representants de les organitzacions que la conformen –Podem, Compromís, el PSPV, CCOO i UGT com a promotors, als quals se sumaren grups com Ciutadans o l'STEPV– és ben distint del que hi havia quan l'avançament electoral anunciat al febrer va aturar precipitadament la seua activitat.

En aquell moment de principis d'any, amb uns Pressuposts Generals de l'Estat que contemplaven les majors inversions per al País Valencià fins al moment i un executiu socialista compromés amb la reforma del model de finançament, la perspectiva era certament optimista. Però el fracàs dels PGE i el consegüent avançament dels comicis van trencar les esperances construïdes i van abocar les formacions polítiques a abandonar l'acció comuna per a dedicar-se a la competició electoral. 

Hui dia, amb el Consell anunciant futures retallades a causa de la crisi de tresoreria i una certa tensió entre el PSPV i Compromís al si del govern –que ha quedat continguda, per ara, gràcies a la reunió de Puig amb la ministra d'Hisenda, que tindrà lloc el pròxim dimarts–, la Comissió es troba amb un escenari prou més desfavorable.

Definir accions i interlocutors

Un dels principals entrebancs es troba en el bloqueig polític per a formar govern espanyol. Tal com afirmen fonts de la Comissió, es tracta d'una circumstància que "afectarà", en tant que complica la tasca de definir els interlocutors necessaris. 

A això se suma el fet que, en l'últim mes, el bloqueig dels pagaments que l'Estat deu a les autonomies ha format part del camp de batalla polític entre el PSOE i Unides Podem. Tant els uns com els altres se l'han llançat a la cara argumentant que la solució requereix formar un govern –monocolor, en un cas; de coalició, en l'altre–, mentre que els governs autonòmics perdien la paciència i començaven a demanar mesures transitòries aplicables malgrat trobar-se en funcions l'executiu. 

No ha sigut així en el cas dels socialistes valencians, que no ha sigut fins que els seus socis de govern els han advertit amb la possibilitat de bloquejar els ajusts pressupostaris, que han decidit prendre cartes i demanar la reunió amb Montero. No obstant això, el PSPV continua mostrant la seua negativa a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera –que Compromís i l'oposició demanen– fins que no hi haja un executiu espanyol amb plens poders.

Més enllà d'aquestes circumstàncies, els membres de la Comissió han plantejat que una de les primeres accions serà recuperar els contactes que s'havien iniciat amb altres autonomies, com és el cas de la plataforma Per un Bon Finançament de les Illes Balears. A més a més, el resultat de la reunió entre Puig i Montero serà decisiu per a plantejar les futures accions, així com el desenllaç de les negociacions entre PSOE i Unides Podem per a investir Sánchez.

next