La Comissió Tajo-Segura proposa un transvasament de 20 hectòmetres cúbics per a l'agost

L'entitat ha sol·licitat per primera vegada un informe de la situació dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía en un escenari de canvi climàtic
12 agost 2019 18:08h
 El volum embassat a Entrepeñas i Buendía a l'1 d'agost era de 546,4 hm3. / IMATGE D'ARXIU EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Comissió Central d'Explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura ha proposat aquest dilluns, en la reunió que ha mantingut a la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, un transvasament per al mes d'agost de 20 hectòmetres cúbics per a atendre les necessitats hídriques de les conques receptores, segons informa el Ministeri. 

L'informe de situació, elaborat pel Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) i pres en consideració per la Comissió, indica que, a 1 d'agost del 2019, el volum embassat a Entrepeñas i Buendía era de 546,4 hm3. En aquesta data, van quedar pendents de transvasar 8,4 hm3, per la qual cosa el volum d'embassament efectiu era de 538 hm3, inferior al de referència de 661 hm3 que correspon al mes d'agost. 

Per tant, es constata que "el sistema es manté en la situació hidrològica excepcional o nivell 3 que es va iniciar al mes de maig". Per a aquest nivell, l'informe de situació formula un mètode d'aplicació de la regla d'explotació que dona un transvasament de 20 hm3. Això és el que finalment ha proposat la Comissió. 

De fet, les regles d'explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura estipulen que el Ministeri per a la Transició Ecològica podrà autoritzar "un transvasament de forma discrecional però motivada". Per a integrar gradualment els criteris tècnics que objectiven i donen transparència a aquestes decisions, la Comissió Central va demanar al CEDEX l'aplicació de la situació d'excepcionalitat.  

Així mateix, la Comissió ha sol·licitat al CEDEX la realització d'un informe, a partir de l'anàlisi estadística de les aportacions i les reserves existents en els últims anys als embassaments d'Entrepeñas i Buendia, així com una projecció en un escenari de canvi climàtic. L'objectiu d'aquest informe consisteix a dotar la capçalera del Tajo de major seguretat i major estabilitat en les seues reserves. 

Pla especial de sequera al Segura 

Davant la situació hidrològica, la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura va aprovar, el mes de maig passat i per unanimitat, la reducció de dotacions d'acord al Pla Especial de Sequera de la conca i al reial decret que la regula. 

En concret, per al segon semestre de l'any hidrològic 2018-2019, ha establit una reducció del 24% dels drets concessionals a tots els aprofitaments d'aigües del sistema dels rius Segura, Mundo i Quípar que no tinguen la consideració de regadius tradicionals anteriors a l'any 1933 (aprofitaments "no tradicionals").

També ha acordat, de nou per al segon semestre de l'any hidrològic 2018-2019, una reducció del 15% dels drets concessionals a tots els aprofitaments d'aigües del sistema dels rius Segura, Mundo i Quípar que tinguen la consideració de regadius tradicionals anteriors a l'any 1933 (aprofitaments "tradicionals"). Les dues mesures seran, si escau, revisables en funció de la situació hidrològica de la conca.

next