Diari La Veu del País Valencià
Entitats socials adverteixen que el Port de València podria incórrer en un delicte ambiental si segueix amb l’ampliació 

VALÈNCIA. La Comissió Ciutat-Port –integrada per les organitzacions Per L’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció, Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret i Plataforma El Litoral per al Poble– adverteix que el Port de València podria incórrer en delicte mediambiental i en prevaricació en el cas que seguisca endavant amb l’ampliació nord, actualment en fase d’adjudicació.

El col·lectiu pretén formalitzar en els pròxims dies les al·legacions al projecte aprovat el 2018 i que l’Autoritat Portuària de València (APV) pretén executar sense declaració d’impacte ambiental que ho avale.

Així ho denuncia en un comunicat que ha remés abans de la reunió del consell d’administració de Valenciaport d’aquest divendres i que ha recollit Europa Press. En la nota, les entitats asseguren que està prevista la selecció provisional del concessionari de l’ampliació nord del port, l’empresa que haurà d’executar les obres i explotar-les durant 35 anys.

En concret, la Comissió Ciutat-Port afirma que Valenciaport incorre en “infraccions legals” i sosté que “no pot executar projectes al marge de la legislació”. En referència a les conseqüències ambientals de l’ampliació, les entitats posen l’accent en la situació d’emergència climàtica actual i demanen que les polítiques i la nova legislació responguen “amb contundència” per a reduir a zero les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Per contra, consideren que l’aprovació suposa un “pas decisiu” en una licitació que podria “ser anul·lada pròximament, en cas de verificar-se les infraccions”, i podria comportar el dret a una indemnització multimilionària a favor de l’empresa adjudicatària i a costa de l’erari públic”.

Per a la Comissió Ciutat-Port, “seguir avant amb el procés sabent les presumptes irregularitats advertides pels col·lectius ciutadans, així com per l’Ajuntament de València, podria portar a incórrer en prevaricació a aquells membres del consell d’administració que participen de l’aprovació”.

En aquesta línia, sosté que Valenciaport “pretén executar un projecte d’ampliació del port amb una Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) que correspon a un projecte anterior i notòriament diferent”. El 2007, recorda que el Ministeri de Medi Ambient va emetre una declaració d’impacte del projecte d’ampliació ajustada a una proposta que “difereix de la que aquests dies pretén adjudicar”.

En conseqüència, afirmen que l’execució material de les obres previstes en el projecte constructiu actual no està prevista en la declaració d’impacte ambiental emesa el 2007. Per tant, les modificacions podrien constituir delicte mediambiental, en la mesura que afecten “entorns sensibles i especialment protegits”.

Segons l’anàlisi de l’equip tècnic de la comissió, el nou avantprojecte constructiu, de 2018, “excedeix l’autoritzat en la declaració d’impacte ambiental existent”. Entre les diferències respecte al projecte original que va fonamentar la declaració de 2007, destaca “un augment en els volums de dragatges i rases de fonamentació dels molls, que passarien d’1,5 milions de metres cúbics a més de 4,5 milions, augmentant en un 300% el volum contemplat en la declaració d’impacte”.

El projecte actual, denuncia la plataforma, “afig a més demolicions d’infraestructures que el projecte sotmés a avaluació ambiental no contemplava, com el desmantellament del contradic nord i dels molls de creuers, que van ser executats com a part del projecte original”.

Al mateix temps, la Comissió Ciutat-Port alerta que el projecte inclou, fora d’avaluació ambiental, una ampliació de l’actual dic d’abric nord en 505 metres i una disposició diferent dels molls i esplanades respecte a les dues fases de la DIA de 2007″.

Per tot això, Ciutat-Port conclou que la DIA de 2007 no és vàlida per a emparar les obres i assegura que exigirà, en les al·legacions que té previst formalitzar, “una nova i necessària avaluació ambiental del projecte”, d’acord amb el que es disposa en la Llei estatal 21/2013 d’Avaluació Ambiental.

Estudi mediambiental

Aquest passat dimecres va tindre lloc una reunió a quatre potes entre l’Autoritat Portuària de València (APV), l’Ajuntament de València, la Conselleria d’Obres Públiques i Ports de l’Estat per a analitzar la situació de l’ampliació. Tot i que el president de l’APV, Aurelio Martínez, va afirmar que continuaria endavant amb el projecte i es va comprometre a impulsar tres comissions de treball i dos estudis el·laborats per experts. El primer d’ells inclourà un accés ferroviari al port –a més del viari, que ja es preveia– i un informe global dels impactes de la infraestructura que, a més, incloga una visió mediambiental.

Comparteix

Icona de pantalla completa