Comprar bo i pagar bé: una plataforma ven llet 'personalitzada' a un preu just per al productor

La iniciativa 'La marca de los consumidores' permet al comprador triar les condicions en les quals es produeix un producte i garanteix un preu just al ramader
5 maig 2019 06:00h
Annaïck Locqueneux és la impulsora de la iniciativa a l'estat espanyol. / LA MARCA DE LOS CONSUMIDORES

VALÈNCIA. L'activitat agrària i ramadera és fonamental per a la supervivència dels pobles. Els agricultors i ramaders proveeixen els aliments que es necessiten per a viure i, a més, són en gran mesura els mantenidors de la vida rural i dels xicotets municipis. Que els productors estiguen ben remunerats i puguen viure de la seua faena al camp o a les granges és fonamental per a lluitar contra el despoblament rural i evitar la massificació de les grans ciutats.

No obstant això, cada vegada són més els agricultors i ramaders que denuncien que les seues explotacions ja no són rendibles, que no cobreixen costs de producció amb la venda dels seus productes i que, en definitiva, no poden tindre una vida digna amb els ingressos que genera el seu treball.

Per això, cada vegada més els agricultors insten els consumidors que reflexionen sobre quant paguen per un producte i quina part d'eixos diners arriba als productors. Demanen que el consumidor siga un element actiu, més enllà del fet de comprar, i que es plantege què compra i en quines condicions s'ha produït.

En paral·lel a aquestes demandes dels productors, entre els consumidors va calant a poc a poc la importància de cuidar allò que consumeixen i a qui ho produeix. L'interés per la cuina de mercat, els aliments ecològics i de quilòmetre zero i el benestar animal va en augment, i cada dia són més els consumidors que lligen l'etiqueta abans de triar un producte.

'La marca de los consumidores'

Un exemple que cada vegada preocupa més què es menja i com s'ha produït és la iniciativa 'La marca de los consumidores'. És un moviment iniciat per consumidors anònims i ramaders –amb el suport de Coag– mitjançant el qual es dissenya un producte per a produir-lo en condicions adequades i vendre'l a un preu just.

La iniciativa va sorgir en França fa ara dos anys. Els productors de llet del país gal passaven per una important crisi. El que guanyaven per la llet –els productes lactis són fonamentals en la dieta francesa– no els permetia viure del seu treball i, fins i tot, alguns van arribar a suïcidar-se. En paral·lel a aquesta crisi va nàixer el moviment 'Fruita lletja per fora, bona per dins' també a França i amb ell es pretenia acabar amb el malbaratament de la fruita. Per a promocionar-la, als establiments es col·locava un cartell amb la cara del productor junt amb la fruita, i la iniciativa va tindre molt bona acollida.

"En conéixer l'èxit del moviment de la fruita, els productors de llet van demanar ajuda a l'impulsor de la iniciativa i així va nàixer a França el moviment 'C'est qui le patron?' [Qui és el cap?, en valencià]", explica Annaïck Locqueneux, consumidora impulsora del moviment a l'estat espanyol, on s'ha batejat amb el nom 'Quién es el jefe?-La marca de los consumidores'.

La iniciativa va nàixer a França i garantitza un preu just als productors de llet. / LA MARCA DE LOS CONSUMIDORES

Tal com explica Locqueneux, aquesta iniciativa permet als consumidors escollir en quines condicions es produeix allò que consumeixen i també asseguren al productor una remuneració justa. En França, la iniciativa ha sigut un èxit i, tant segons Locqueneux com Coag, en dos anys s'han venut més de 90 milions de litres de llet procedent de la iniciativa, que es pot trobar als principals supermercats amb un distintiu identificador. 

Després de dos anys d'èxit a França, el moviment ha començat a gestar-se a l'estat espanyol de la mà de Locqueneux i d'altres consumidors anònims. La campanya porta en marxa més d'un mes, i encara que està en fase inicial, la impulsora assegura que han notat un gran interés. També està estenent-se per Itàlia, Grècia, Alemanya i el Marroc; a cada lloc, tenint en compte les especificitats del que allí es produeix.

Llet, ous i oli d'oliva

L'objectiu és que els productes que s'ofereixen s'adapten a allò que vol el consumidor. Per això, allò que es vendrà ho trien els compradors a través de qüestionaris. És important, explica Locqueneux, que la iniciativa siga el més local possible i el més adaptada a les demandes del comprador perquè, quan s'arribe a la fase de venda, es tinga èxit.

En aquests moments, els més de 6.000 consumidors de tot l'Estat que ja han donat la seua opinió han decidit que el primer que produïsca 'La marca de los consumidores' siga llet. Però no només es tria el producte, sinó també com es produeix. Per a fer-ho, a la web lamarcadelosconsumidores.es tot aquell que estiga interessat pot omplir un qüestionari en el qual se li pregunta sobre en quines condicions vol que visquen les vaques que produeixen la llet i sobre la persona ramadera que la cuida i quines característiques ha de tindre l'envàs que la conserva. Una vegada contestades les preguntes, la web calcula quin és el preu just d'un litre de llet.

En la pàgina web, els consumidors poden trobar explicacions sobre, per exemple, què és un producte transgènic, perquè puguen contestar les preguntes amb tota la informació necessària. En aquests moments, 'La marca de los consumidores' a l'estat espanyol només està treballant amb llet, però tenen previst ampliar-ho a ous i oli d'oliva, perquè per ara és el que estan demanant els consumidors.

El producte es dissenya mitjançant un qüestionari que defineix també el preu que és just. / DIARI LA VEU

Locqueneux vol deixar clar que "no és una obra de caritat" cap als productors, sinó una manera de fer un consum responsable i sostenible, el més paregut possible a la venda directa i amb el qual es garantisca que el productor tindrà una vida digna. De fet, segons explica, els productors tenen tant a dir com els consumidors i participen en tot moment del projecte, fins i tot abans que el producte estiga definit. 

A més, des de la iniciativa també es garanteix als consumidors que el producte que ells han demanat s'està produint amb totes les garanties sanitàries i en les condicions compromeses, mitjançant controls i visites a les explotacions en les quals poden participar els consumidors.

"Una oportunitat per als productors"

L'associació agrària Coag ha apadrinat aquesta iniciativa i la considera "una gran oportunitat per als productors", especialment per a les cooperatives i les xicotetes explotacions, que són qui més pateixen les crisis i la pressió de la gran distribució. Així ho explica Andoni García, responsable de mercats agraris de Coag en l'àmbit estatal.

Assegura que fins ara no ha existit res paregut al mercat que permeta als consumidors influir en com es produeix el que després es menjaran i, a més, que permeta al ramader viure de la seua feina. Segons explica García, el preu just mínim per a un litre de llet rondaria els 35 cèntims i calculen que, amb aquesta iniciativa, els consumidors podrien arribar a pagar entre 38 i 39 cèntims de mitjana.

Per al responsable de Coag, 'La marca de los consumidores' ajudarà a crear un consumidor més responsable, però també influirà molt positivament en els productors. García considera que el fet que els productors estiguen ben remunerats els ajudarà a emprendre projectes de millora i modernització de les seues explotacions i a treballar a millorar el benestar animal, fet que ara, "amb la situació delicada que viu la llet", és complicat.

next