Diari La Veu del País Valencià
Comprar bo i pagar bé: una plataforma ven llet ‘personalitzada’ a un preu just per al productor

VALÈNCIA. L’activitat agrària i ramadera és fonamental per a la supervivència dels pobles. Els agricultors i ramaders proveeixen els aliments que es necessiten per a viure i, a més, són en gran mesura els mantenidors de la vida rural i dels xicotets municipis. Que els productors estiguen ben remunerats i puguen viure de la seua faena al camp o a les granges és fonamental per a lluitar contra el despoblament rural i evitar la massificació de les grans ciutats.

No obstant això, cada vegada són més els agricultors i ramaders que denuncien que les seues explotacions ja no són rendibles, que no cobreixen costs de producció amb la venda dels seus productes i que, en definitiva, no poden tindre una vida digna amb els ingressos que genera el seu treball.

Per això, cada vegada més els agricultors insten els consumidors que reflexionen sobre quant paguen per un producte i quina part d’eixos diners arriba als productors. Demanen que el consumidor siga un element actiu, més enllà del fet de comprar, i que es plantege què compra i en quines condicions s’ha produït.

En paral·lel a aquestes demandes dels productors, entre els consumidors va calant a poc a poc la importància de cuidar allò que consumeixen i a qui ho produeix. L’interés per la cuina de mercat, els aliments ecològics i de quilòmetre zero i el benestar animal va en augment, i cada dia són més els consumidors que lligen l’etiqueta abans de triar un producte.

‘La marca de los consumidores’

Un exemple que cada vegada preocupa més què es menja i com s’ha produït és la iniciativa ‘La marca de los consumidores’. És un moviment iniciat per consumidors anònims i ramaders –amb el suport de Coag– mitjançant el qual es dissenya un producte per a produir-lo en condicions adequades i vendre’l a un preu just.

La iniciativa va sorgir en França fa ara dos anys. Els productors de llet del país gal passaven per una important crisi. El que guanyaven per la llet –els productes lactis són fonamentals en la dieta francesa– no els permetia viure del seu treball i, fins i tot, alguns van arribar a suïcidar-se. En paral·lel a aquesta crisi va nàixer el moviment ‘Fruita lletja per fora, bona per dins’ també a França i amb ell es pretenia acabar amb el malbaratament de la fruita. Per a promocionar-la, als establiments es col·locava un cartell amb la cara del productor junt amb la fruita, i la iniciativa va tindre molt bona acollida.

“En conéixer l’èxit del moviment de la fruita, els productors de llet van demanar ajuda a l’impulsor de la iniciativa i així va nàixer a França el moviment ‘C‘est qui le patron?’ [Qui és el cap?, en valencià]”, explica Annaïck Locqueneux, consumidora impulsora del moviment a l’estat espanyol, on s’ha batejat amb el nomQuién es el jefe?-La marca de los consumidores’.

Comparteix

Icona de pantalla completa