Compromís acorda l'abstenció per la falta de concreció de Sánchez respecte al nou finançament

La coalició sols canviarà l'abstenció per un 'sí' en la segona votació si el PSOE reconeix el deute històric valencià i es compromet a finançar al 50% la Llei de Dependència
22 juliol 2019 12:40h
Segons han explicat fonts de la coalició valencianista, l'acord amb el PSOE està a prop, però de moment les diferències sobre els compromisos per a abordar de manera peremptòria la reforma del sistema de finançament autonòmic entrebanquen l'acord total. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. El candidat Pedro Sánchez no té garantit encara cap vot favorable a la seua investidura a excepció del suport del grup parlamentari socialista. I és que no només falta tancar un acord amb Unides Podem, sinó que el PSOE encara no ha segellat un pacte amb cap altre partit. Tampoc amb Compromís, amb qui semblava que la negociació estava més avançada.

Segons han explicat fonts de la coalició valencianista, l'acord amb el PSOE està a prop, però de moment les diferències sobre els compromisos per a abordar de manera peremptòria la reforma del sistema de finançament autonòmic entrebanquen l'acord total. "En aquests moments queda un escull per superar per al vot favorable de Compromís: la falta de concreció del PSOE en matèria de finançament autonòmic, per la qual cosa Compromís es troba en l'abstenció fins que el PSOE corregisca i concrete aquest punt", assenyala la formació en un comunicat.

Aquest posicionament ha estat referendat per l'Executiva de Compromís que s'ha reunit aquest dilluns, 22 de juliol, després d'escoltar la intervenció de Sánchez en el discurs d'investidura.

Malgrat que el passat dimecres, 17 de juliol, després de la reunió que van mantindre el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, els responsables d'ambdós partits van expressar el seu optimisme sobre les possibilitats d'arribar a un acord, la realitat és que finalment les expectatives de Compromís no s'han vist complides al 100%.

Concretament, l'executiva de Compromís justifica la seua abstenció pel fet que el PSOE "no ha satisfet les exigències plantejades" per la coalició en la negociació. En aquest sentit al·ludeixen a la falta d'un "calendari per a la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic, basada en les recomanacions dels experts nomenats pel Consell; així com l'aprovació de mecanismes temporals de compensació mentre aquesta reforma no es produïsca".

També citen la falta de compromís de "reconeixement del deute històric" produït per la insuficiència de recursos de l'Estat per a finançar les competències transferides i la falta d'un mecanisme de compensació d'aquests dèficits. El tercer punt de discòrdia és la falta de compromís per a l'acompliment de la Llei d'autonomia personal i de persones en situació de dependència que estableix que l'Administració General de l'Estat ha d'aportar el 50% del finançament de les ajudes a la dependència.

"Esperava alguna menció als possibles socis en aquesta investidura"

En declaracions als mitjans després del discurs de Sánchez, Baldoví ha lamentat que ha escoltat "més apel·lacions al desbloqueig per part del PP i Ciutadans, que apel·lacions a qui el vam fer president del govern i el podem tornar a fer". Així doncs, ha remarcat les "absències als possibles socis" i ha assegurat que "sembla que el PSOE té la majoria absoluta". "Jo esperava, sincerament, alguna menció als possibles socis en aquesta investidura; com a mínim, a aquells que estem negociant amb el govern", ha reiterat.

El diputat valencianista ha reconegut que la intervenció del candidat socialista ha tingut "coses positives" però també l'ha definit com "un discurs de les grans absències o mencions simbòliques" i ha destacat la qüestió catalana. "Que es parle de Veneçuela però no de Catalunya em sembla simptomàtic, quan és un dels principals problemes que tenim ara mateix al país", ha argumentat.

L'únic escull, el finançament

Amb tot, el principal escull de Compromís per a donar suport a Sánchez és la qüestió del finançament, a la qual s'ha dedicat "a penes quatre segons". "I no ho dic perquè siga un dels principals problemes dels valencians, sinó perquè moltes de les polítiques anunciades hui per Sánchez són competència de les autonomies; cal desbloquejar el finançament perquè es puguen fer", ha expressat Baldoví.

El diputat de Compromís ha confirmat als mitjans congregats al Congrés que el seu vot serà l'abstenció "mentre no s'arribe a un acord sobre el finançament autonòmic".

Tot i aquestes declaracions, a les 17.00 hores es reunirà l'executiva de la coalició per a acordar definitivament el sentit del vot en el ple de dimarts.

next