Compromís acusa el PSPV d'obrir "una crisi de govern sense precedents" a València per votar amb l'oposició en la comissió de l'EMT

El PSPV havia proposat que Giuseppe Grezzi no estiguera present durant les compareixences dels treballadors de l'empresa pública 
16 octubre 2019 19:33h
El PSPV explicava que la seua proposta estava pensada perquè qualsevol treballador de l'empresa estiga "més còmode" i "puga parlar lliurement". Grezzi, però, com a president de l'EMT rebutja abandonar la comissió. / DLV

VALÈNCIA. Les discrepàncies internes en la comissió d'investigació del frau de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València han desembocat en una crisi de govern en l'executiu municipal. El PSPV, el PP, Ciutadans i Vox han votat una proposta dels socialistes en la comissió de treball sobre el frau de quatre milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València perquè el president de l'entitat i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, de Compromís, no estiguera present quan compareguen persones amb relació contractual amb la companyia pública. Aquesta decisió ha sonat en la coalició com una deslleialtat, i han acusat els socialistes d'alinear-se amb la dreta i de provocar la "ruptura de la unitat de govern", amb "greus conseqüències".

Aquesta crisi de govern arriba hores abans que se celebre el ple extraordinari que dedicat exclusivament al tractament del frau de l'EMT. En aquesta sessió, demanada pels grups de l'oposició també està prevista la possible compareixença de l'alcalde, Joan Ribó.

Aquest dimecres se celebrava la primera sessió de la comissió d'investigació de l'EMT, constituïda la setmana passada. En ella, es pretenia establir un pla de treball per als pròxims mesos, així com el llistat de compareixents a declarar per a tractar d'esclarir el frau. En aquesta comissió participen tots els partits polítics, amb el president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, al qual l'oposició havia acusat de ser "jutge i part" del grup. 

En aquest sentit, la regidora Elisa Valía havia formulat una proposta aquest matí a l'entrada del Consell d'Administració de l'EMT perquè Grezzi no estiguera present durant les compareixences dels treballadors de l'empresa pública. D'aquesta forma, segons la regidora, es permetia que els implicats es trobaren còmodes, tranquils i pogueren parlar lliurement. 

No obstant això, aquesta decisió ha sonat com una traïció en les files de la coalició. Segons han explicat des del partit, s'havia negociat al llarg del matí que els regidors del govern municipal treballarien conjuntament no només a acordar la llista de compareixents en la comissió i també perquè, en el cas que algun declarant expressara que preferia que un membre de la comissió no estiguera present, es formularia la proposta a la presidència. Aquesta, en tot cas, acceptaria o denegaria la petició. 

Aquest pacte suposava que, en cas que les persones declarants rebutjaren la presència de Grezzi, aquesta s'hauria d'aprovar. Ara bé, els compareixents també podrien demanar que altres regidors dels altres partits no participaren en la comissió en el moment de declarar. Aquest pacte, per tant, quedava anul·lat amb les declaracions d'Elisa Valía. Des de Compromís, en aquest sentit, declaraven que el PSPV s'ha alineat amb la dreta i es "desmarca del govern del qual havia format part des del 2015". "Demostra que ni confia en la unitat d'acció del govern municipal, ni en els seus socis de govern", afirmen des de la coalició.

Els socialistes neguen la crisi de govern

Des del PSPV, per la seua banda, han assegurat que no existeix cap crisi de govern, sinó una crisi en el si de l'EMT. És la postura a la qual també s'han refermat els regidors i consellers de l'empresa pública Elisa Valía i Ramón Vilar a l'eixida de la comissió. El grup socialista a l'Ajuntament de València ha demanat "prudència" i emplaça el seu soci de govern per a solucionar "junts" la crisi i propiciar que la comissió siga "completament transparent i garantista". En aquest sentit, han justificat la proposta que han realitzat aquest dimecres en la comissió. 

Els socialistes asseguren que els contactes en el grup de govern s'ha intentat convéncer el president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, perquè acceptara la proposta i que cap treballador es vera obligat a demanar la seua absència de forma expressa. Per aquesta raó, han lamentat que la iniciativa no haja comptat amb el suport dels socis en la comissió i s'haja votat en contra. En un comunicat, a més, reiteren que no existeix cap crisi de govern a València. 

Calendari de treball de la comissió

Al marge de la suposada crisi de govern, en principi, la comissió de treball sobre el frau de l'EMT de València ha establit les primeres compareixences per als pròxims mesos, que començaran el 30 d'octubre amb la treballadora acomiadada per aquesta qüestió, Celia Zafra; el regidor de Mobilitat Sostenible a l'Ajuntament de València i president de la companyia pública, Giuseppe Grezzi, i el gerent Josep Enric García.

Se celebraran, a més, tres compareixences més els dies 13 i 27 de novembre i l'11 de desembre. En la primera compareixença parlarà la cap d'àrea de l'EMT, Maria Rayón; cinc treballadors de CaixaBank que apareixen en els correus; la jurista Virginia Álvarez; la superior directa de Celia Zafra, Esmeralda Aparisi, i la persona de Bankia que s'oposa a l'operació.

De moment, segons ha explicat la presidenta de la comissió, Elisa Valía, participaren un total de 25 compareixents. Així mateix, s'ha deixat una bateria de 25 noms més, la citació dels quals es podria aprovar en futures sessions en cas que la comissió ho veja necessari.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next