Compromís al·lega contra l'ampliació del port perquè "incompleix la legislació estatal i internacional"

La coalició assegura que l'obra contravé fins a deu normatives municipals, autonòmiques, estatals i europees de protecció del medi ambient i conservació marítima
20 desembre 2019 19:17h
La fase d'al·legacions acaba aquest divendres. / EFE

VALÈNCIA. Compromís ha presentat aquest divendres davant el Ministeri de Foment i l'Autoritat Portuària les seues al·legacions per a aturar el procés de licitació d'ampliació i explotació del port de València. Segons indica la coalició en un comunicat, "és una obra que suposarà un dany irreparable contra el patrimoni de l'Horta, l'Albufera i les platges del Golf de València, així com per al teixit econòmic i productiu valencià".

En el document d'al·legació, Compromís assegura que l'obra d'ampliació del port de València contravé fins a deu normatives municipals, autonòmiques, estatals i europees de protecció del medi ambient i conservació marítima, com ara el Conveni RAMSAR, l'Agenda AIPV 2030, la Directiva Europea de qualitat de l'aire 2008/50, la directiva de la Xarxa Natura 2000 92/43/CEE o el Reial decret 699/2018 que declara Àrea Marina Protegida el Corredor de migració de cetacis del Mediterrani. Des de Compromís es denuncia que l'actual projecte d'ampliació del port "poc té a veure amb el projecte inicial avaluat pel Ministeri de Medi Ambient el 2007".

La coalició ha recordat que la situació d'emergència climàtica "no pot ser ignorada pel govern central", a qui demanen "coherència en la lluita per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic". "No es pot estar parlant de la necessitat de combatre l'emergència climàtica, com va fer Pedro Sánchez durant la passada Cimera del Clima, mentre s'incompleixen les lleis i normatives estatals i internacionals de protecció ambiental", asseguren al comunicat.

D'altra banda, Compromís assenyala l'incompliment per part de l'Autoritat Portuària dels tràmits prevists en la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic i la normativa europea en matèria de contractació en el procediment de concurs per a la construcció i explotació de la nova terminal de contenidors. Segons afirmen, açò suposaria la nul·litat de ple dret de l'expedient administratiu.

A més a més, insisteix que l'avantprojecte constructiu del 2018 contravé les determinacions del pla director d'infraestructures del port de València i del document vigent d'espais i usos portuaris (DEUP 2014).

Compromís alerta també de "les terribles repercussions econòmiques" que tindria per a la societat valenciana si finalment l'Autoritat Portuària de València decideix continuar endavant amb les obres "sense comptar amb els informes pertinents". "No volem patir un nou cas Castor, on la ciutadania va haver de pagar amb diners de la seua butxaca una faraònica obra que va ocasionar terratrémols i problemes ambientals, i que només va servir per a enriquir una empresa privada", afirma.

Per a la formació, l'obra d'ampliació del port de València també posa en perill l'economia local, ja que "aposta per un model econòmic caducat, que només servirà per a incrementar la contaminació i no tindrà cap impacte en l'economia local i regional".

next