Compromís, En Comú Podem, Més País i Més busquen com tornar a formar grup al Senat amb Geroa Bai

La intenció és evitar el grup mixt i tindre així més temps d'intervenció i més possibilitats d'actuació
20 novembre 2019 17:44h
Les eleccions del 10 de novembre han deixat un Senat amb 18 partits polítics. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). Els senadors d'En Comú Podem, Compromís, Més País i Més per Mallorca han començat a buscar ja una fórmula que els permeta constituir de nou un grup parlamentari propi al Senat en la nova legislatura, per a la qual cosa podrien comptar amb la participació del senador de Geroa Bai i el préstec de diversos parlamentaris per part del PSOE.

Les eleccions del 10 de novembre han deixat un Senat amb 18 partits polítics dels quals només quatre tenen possibilitats per si mateixos de constituir un grup parlamentari, segons les exigències del Reglament de la Cambra: PSOE, PP, ERC i PNB. Els altres, hauran de buscar aliances per a aconseguir-ho i evitar quedar-se en un grup mixt amb molts membres i, per tant, amb pocs torns d'intervenció i menys ingressos de la subvenció que dona el Senat.

El Reglament exigeix tindre deu senadors en presentar el grup i no baixar mai de sis. Podem, En Comú Podem, Compromís, Més País i Més van constituir grup la passada legislatura en sumar entre tots sis parlamentaris i en rebre prestats altres quatre del PSOE. Es va denominar Esquerra Confederal.

Però el grup ha perdut un component, un senador per Galícia, per la qual cosa necessita un membre més per a tindre permanentment eixa mitja dotzena de senadors que exigeix el Reglament. Fuentes d'aquestes formacions han explicat a Europa Press que la solució pot arribar amb la incorporació de Koldo Martínez, senador de Geroa Bai triat pel Parlament de Navarra, amb qui ja s'ha plantejat aquesta possibilitat i està en principi d'acord.

Aquests partits han contactat a més amb els dos senadors de Terol Existeix, amb els quals el grup arribaria als huit components. Des d'aquesta agrupació s'ha assegurat a Europa Press que s'està estudiant de moment quina és la composició del Senat i no s'ha pres una decisió, i es recorda que aquesta és una plataforma transversal i no associada a una ideologia política de dretes o esquerres.

Un grup amb sis persones

Tindre grup propi evita als senadors romandre en un grup mixt que podria tindre una vintena de components en aquesta legislatura, segons el resultat electoral. El grup permet tindre més temps d'intervenció, un contingent major d'iniciatives, tant preguntes com mocions, proposicions de llei, entre d'altres, així com més ingressos i la possibilitat de contractar més assistents.

Si finalment es reedita aquest grup d'Esquerra Confederal, estarà format per una senadora d'Avant Andalusia, una altra d'En Comú Podem i un més, respectivament, de Compromís, Més País i Més per Mallorca, a més del component de Geroa Bai. Tots són senadors per designació de la seua autonomia (cap va ser triat el 10N) i d'organitzacions polítiques diferents, per la qual cosa hauran d'arribar a un acord per a repartir torns d'intervenció i iniciatives.

En qualsevol cas, la formació dels grups parlamentaris no arrancarà fins al cap de constituït el Senat el pròxim 3 de desembre.

next