Compromís condiciona la investidura a l'aprovació d'una partida addicional que pal·lie l'infrafinançament

La coalició exigirà a qualsevol candidat que vulga arribar a la Moncloa "garanties" de reforma del model i una mesura transitòria que injecte 1.325 milions d'euros a la Generalitat
11 abril 2019 13:35h
D'esquerra a dreta, els candidats de Compromís al Congrés Clara Ferrando, Joan Baldoví i Ignasi Candela. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. La coalició Compromís vol posar en primera línia de campanya la reivindicació de la reforma del model de finançament autonòmic. En una campanya autonòmica mediatitzada per la convocatòria de les eleccions generals, el portaveu de la coalició al Congrés, Joan Baldoví, ha remarcat la necessitat de "valencianitzar" la campanya dels comicis del 28 d'abril. En aquest sentit, Baldoví ha llançat un missatge clar als polítics que aspiren a arribar a la Moncloa: Compromís no donarà suport a cap candidat que no es comprometa i done "garanties" que acabarà amb l'infrafinançament que pateixen els valencians.

Sabedors de la complexitat de reformar el model –caducat des de desembre del 2014–, Compromís també ha pensat la manera en què tot just després dels comicis del 28 d'abril ja es puga posar remei a l'infrafinançament. Així, segons ha explicat en roda de premsa el també diputat al Congrés Ignasi Candela, la proposta per a compensar l'infrafinançament fins que no s'arribe a un acord per a canviar el model passa per aprovar una mesura transitòria que injecte més recursos a les arques de la Generalitat.

La proposta, que ja va ser traslladada a la ministra María Jesús Montero, consisteix que l'Estat transferisca a la Generalitat 1.325 milions dels 2.000 milions d'euros que cada any no es gasten del Fons de Competitivitat. Segons ha explicat Candela, la llei marca que aquest fons que es reparteix entre les autonomies ha d'estar dotat amb 4.000 milions però que, de "manera recurrent", cada exercici en els pressupostos es consigna únicament una partida de 2.000 milions. Aquesta diferència és la que Compromís demanarà al govern espanyol que repartisca "amb criteris objectius" entre les autonomies més pobres. Segons aquest repartiment, la Generalitat podria optar als 1.325 milions d'euros que estan consignats en els pressupostos valencians i que corresponen a l'infrafinançament.

Unitat dels diputats valencians

Baldoví ha instat els partits que es presenten a les generals i que tenen representació a les Corts a "assumir el dictamen del grup d'experts proposat pel Consell" i defensar-lo a Madrid, ja que es tracta d'una "proposta raonable, justa i que compta amb el consens de tots els grups parlamentaris i de teixit social i empresarial valencià".

Per la seua banda, la candidata de Compromís al Congrés, Clara Ferrando, ha denunciat de nou la situació d'infrafinançament que pateix el País Valencià "des de fa dècades". "Des que es va fer el primer finançament autonòmic, els valencians tenim menys diners per a donar els mateixos serveis públics que altres territoris", ha denunciat l'exsecretària autonòmica d'Hisenda, que ha recordat que aquesta situació "anòmala" ha obligat la Generalitat a "utilitzar mecanismes de finançament addicional" que han generat més deute.

Ferrando ha assenyalat que l'infrafinançament es tradueix en "menys oportunitats per als cinc milions de valencians de trobar feina i accedir a serveis fonamentals". "Mentre no se solucione l'infrafinançament, els valencians no tenim les mateixes oportunitats que altres ciutadans de l'Estat", ha reiterat la candidata de Compromís.

next